Κάθε πόλη στον κόσμο προσπαθεί να διαφυλάξει κάθε τι ιστορικό που έχει διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων. Νιώθω περίεργα κάθε φορά που επισκέπτομαι πόλεις του εξωτερικού και διαπιστώνω πως διαθέτουν μουσεία μνήμης ιστορικών γεγονότων και προσώπων. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτά τα μουσεία τραβάνε την προσοχή των επισκεπτών καθώς εμπλουτίζουν το ταξίδι τους με επιπλέον γνώσεις. Είναι βέβαιο πως όσο μεγαλύτερη ιστορία έχει μία πόλη τόσο περισσότερα μνημεία, μουσεία κι αξιόλογα σημεία μπορεί να αναδείξει και να παρουσιάσει στον κόσμο.
Αντιθέτως η Αθήνα, η οποία είναι μία πόλη με μεγάλη πορεία και με αρκετές ιστορικές μνήμες, μειονεκτεί όσον αφορά τα μουσεία αλλά και τους ιστορικούς τόπους. Έχει αρκεστεί στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης κι αδιαφορεί για αρκετά σημεία της πόλης που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Έχω αναφερθεί παλιότερα στο σπίτι που πέθανε ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς, το οποίο το κράτος το έχει αφήσει να γκρεμίζεται στα στενά της Πλάκας. Όταν μία ομάδα κατοίκων της περιοχής πήρε πρωτοβουλία να το αναδείξει, ο δήμος απάντησε με λαμαρίνες και λουκέτα καταστρέφοντας κι άλλο την πρόσοψη του κτιρίου. Την ίδια μοίρα με το σπίτι του ποιητή έχουν και τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1933-1935, βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Κίμωνα Λάσκαρι (1905-1978) και Δημήτριου Κυριακού (1881-1971), υπαλλήλων τότε της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Προνοίας (Τ.Υ.Υ.Π.). Πρόκειται για το αποτέλεσμα της δράσης ενός κρατικού μηχανισμού οργανωμένης δόμησης, που συστάθηκε για πρώτη φορά, στο πλαίσιο ενός ευρυτέρου σχεδίου προκειμένου να στεγαστούν οι μυριάδες προσφύγων από τη Μικρά Ασία, που είχαν κατακλύσει το λεκανοπέδιο της Αθήνας (αλλά και όλη την Ελλάδα). Στη συγκεκριμένη περίπτωση προκρίθηκε η ανέγερση 228 συνολικά διαμερισμάτων, κατανεμημένων σε οκτώ πολυκατοικίες που διατάσσονταν επάλληλα μεταξύ τους και παράλληλα προς τον άξονα της λεωφόρου. Αυστηρά ωφελιμιστικά κτίρια, στη γραμμή του γερμανικού φονξιοναλισμού, απλά παραλληλεπίπεδα κατασκευασμένα με πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος και επιχρισμένη λιθοδομή, "χωρίς ίχνος διακόσμησης ή άλλης παραχώρησης σε πλαστικές αναζητήσεις".
Όμως αυτές οι λιτές προσόψεις έχουν διατηρήσει μέχρι σήμερα την νεότερη ιστορία αυτού του τόπου. Πρώτα απ' όλα είναι η προσφυγιά που έζησε ο Ελληνισμός μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Επίσης πάνω στους τοίχους των κτιρίων υπάρχουν ακόμα οι σφαίρες από τα Δεκεμβριανά του ΄44 (στην οδό Φαλήρου στο Κουκάκι υπάρχει ένα υπέροχο νεοκλασικό που φέρει τρύπες από σφαίρες των Δεκεμβριανών, το οποίο κι αυτό έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου).
Αυτό το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα έχει εγκαταλειφθεί από το κράτος. Η τελευταία επέμβαση που του έγινε ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες που κρύφτηκε πίσω από ένα μεγάλο πανό λες και γνώριζε το κράτος τη ντροπή αλλά και την ευθύνη που φέρει απέναντι στην ιστορία και ήθελε να τη καλύψει πίσω από τα έντονα χρώματα και τα φώτα της γιορτής.
Αν δεν ήμασταν λαός της τσαπατσουλιάς θα μπορούσαμε εύκολα να μετατρέψουμε όλο αυτό το κτιριακό συγκρότημα σε μουσείο που να αναφέρεται στην προσφυγιά αλλά και στον εμφύλιο πόλεμο της Ελλάδος. Ο χώρος βοηθάει στην ανάπτυξη και την οργάνωση ενός μουσειακού χώρου. Υπάρχει ένα μεγάλο πεζοδρόμιο μεταξύ της λεωφόρου και των προσφυγικών κτιρίων, υπάρχουν αρκετοί χώροι και διαφορετικά κτίρια που θα μπορούσαν να στεγάσουν διαφορετικές θεματολογίες όσον αφορά την προσφυγιά και τον εμφύλιο και φυσικά εξυπηρετεί και το μετρό που είναι δίπλα. Εκτός απ' όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που αναφέρω παραπάνω, έχουμε σαν λαός χρέος να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε τα γεγονότα αυτά που η προπαγανδιστική εκπαίδευση των ελληνικών σχολείων κρύβει εδώ και δεκαετίες.
Αντιθέτως η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταβιβαστούν τα προσφυγικά στο ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την έλλειψη παιδείας αυτών των ανθρώπων που εκτός από την οικονομία καταστρέφουν και την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά αυτού του τόπου. Όπως κάποτε ο γέρος Καραμανλής και η Χούντα γκρέμιζαν τα νεοκλασικά για να χτίσουν "μοντέρνα" τσιμεντένια κι απρόσωπα κτίρια, έτσι και το σημερινό καθεστώς δείχνει την ασέβειά του προς την ιστορία του τόπου χαράζοντας νέες πληγές στην ήδη ταλαιπωρημένη μας πόλη.
Η παρουσία αυτών των κτιρίων (όπως και τα μεσοπολεμικά κτίρια της λεωφόρου Αμαλίας) είναι η αφορμή για τον κάθε σκεπτόμενο πολίτη, κάτοικο ή επισκέπτη της πόλης, να αναρωτηθεί για την προέλευση των σημαδιών και να ανατρέξει στην ιστορία. Αν σβηστούν αυτά τα ίχνη τότε θα αποκοπεί και ο άνθρωπος με το παρελθόν του.
Είναι αναγκαίο λοιπόν να ενημερωθεί ο Σαμαράς και το επιτελείο του πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ελλάδα είναι και τα Δεκεμβριανά, είναι η δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα, είναι η χούντα των συνταγματαρχών, είναι η εξορία στα ξερονήσια, είναι τα εναπομείναντα νεοκλασικά που προσπαθούν να ανασάνουν στριμωγμένα σε τσιμεντένιους γίγαντες, είναι οι πλατείες, είναι τα χαμένα όνειρα της γενιάς μου.
Αν σβηστεί η νεότερη ιστορία της Ελλάδος, για την οποία η Δεξιά νιώθει μεγάλη ντροπή για το ρόλο που διαδραμάτισε, τότε σαν λαός θα καταδικαστούμε να ζήσουμε ξανά τα ίδια πέτρινα χρόνια. Από την μία νιώθω τυχερός που πρόλαβα και είδα αυτά τα ιστορικά κτίρια αλλά από την άλλη θα φέρω ευθύνη σε περίπτωση που δεν κάνω κάτι για να διατηρηθούν και για τις επόμενες γενιές.
Αντώνης Σαμαράς, Υπουργός Πολιτισμού. Υπογράφει το 2009 τον χαρακτηρισμό των Προσφυγικών ως διατηρητέων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός. Θα υπογράψει το 2014 τον αποχαρακτηρισμό τους και την πώλησή τους σε ιδιώτες.
Ξεφτιλίζεται μόνος του...
ΑπάντησηΔιαγραφήοι προδότες δουλεύουν με στρατηγική γι αυτό και σκοτώνουν τις μνήμες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπύρος Κ.
Ας κρατησουν ενα κτιριο και αφθονες φωτογραφιες.... Το οτι το δημοσιο δαπανησε χρηματα για να τα "διατηρησει", ειναι το λιγοτερο "προκλητικο"....!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ονειδος του Συμβουλειου Επικρατειας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοβαρα Για ποιο λογο τα κραταμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜανταρλής Στέργιος
Ελπίζω να αστειεύεστε με την απορία σας κύριε Μανταρλή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατι τα κρατησαμε και τα "χρυσοπληρωσαμε"...??? Για να θυμομαστε οτι απ' εκει "ξεκινουσαν" οι αγωνιστες του λαου, κατα των Αγγλων "αποικιοκρατων" και της "ξενοδουλης" κυβερνησης τον Δεκεμβρη του 1944....!!!!!!!! Να κανουμε "ηρωες" αυτους που απαιτουσαν η Ελλαδα, να γινει κομμουνιστικη χωρα δια της βιας και των οπλων...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΙΚΑ..ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΑΚΟΜΑ..ΤΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΣΑ ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΠΗΓΕ Η ΘΕΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ..ΠΡΟΣΕΞΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΗΝ ΡΩΤΗΣΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕ ΟΠΩΣ ΗΞΕΡΕ ΓΙ ΑΥΤΑ...ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΗΣ ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ ΑΛΛΟΙ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚώστας Νικολέσκος
Πολύ ορθώς ειναι διατηρητέα, ΚΑΙ πολύ ορθώς θα πουληθουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρος Λ.
Διατηρητεα με δημοσιο χρημα..??? Γιατι..???
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος Κ.
Οχι, διατηρητέα με ιδιωτικό χρήμα, αυτό γράφω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρος Λ.
Μια και τα λέμε: Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ μου άποψη για το Bauhaus ειναι ότι οδήγησε - ή μάλλον ότι έβαλε το σπόρο για να οδηγηθούμε, τελικά, στην καταστροφή του κτισμένου περιβάλλοντος παγκοσμίως. Ομως, δεν παύει να αποτελεί ιστορικό στάδιο της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής (και να έχει δώσει κτήρια με μια όμορφη κομψότητα - αν και, βεβαια, η αισθητική του επιτυχία αποδεικνύει το εσφαλμενο των αρχων του). Ως ένα μοναδικό στην Ελλάδα δείγμα ενός αμιγώς Bauhaus κτηριακού συγκροτήματος, τα κτήρια αυτά πρεπει να διατηρηθουν, αλλά όχι με κρατικά λεφτα. Πρέπει να πωληθούν - ακόμη και έναντι συμβολικού ποσού- σε ιδιώτες που θα τα επισκευάσουν - χωρίς αισθητικές αλλοιώσεις - και θα τα χρησιμοποιήσουν, που θα βγαλουν λεφτά από αυτά και θα δώσουν δουλειές με αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρος Λ.
Αλεξανδρε, μια και μιλαμε για Bauhaus, δεν δημιουργησε μονο ιστορικο εξελιξης της αρχιτεκτονικης, αλλα γενικοτερα του σχεδιασμου. Η σχεση μορφης, λειτουργιας και υλικου για πρωτη φορα βρεθηκαν να ταιριαζουν με αρμονικο τροπο. Το Bauhaus αντιτιθεται στα περιττα κοσμηματα της προκλησης και της προβολης. Τα κτιρια του δεν ειναι "πομπωδη" αλλα πολυ απλα, ετσι που να μπορουν να αναπαραχτουν..... Θα μπορουσε να διατηρηθει ενα κτιριο, οπου θα υπηρχε Μουσειο σχετικο με τον οικισμο και τα υπολοιπα, ας πουληθουν η ας κατεδαφιστουν και ας δημιουργηθει παρκο η οτιδηποτε αλλο. Αλλωστε ο χωρος ανηκει στο δημοσιο, μια που αυτα ειχαν παραδωθει με παραχωρητηρια, τα οποια εγιναν οριστικα συμβολαια, αργοτερα.. Αλλα για πειτε μου, σας αρεσει μπροστα απο το Ιντεκοντινενταλ να βρισκονται αυτα τα "απαραδεκτα" οικοδομηματα...??? Διατηρητεα, διατηρητεα.....προς τι..???? Κτιρια κατασκευασμενα μονο για κατοικιες, πολυ χαμηλων προδιαγραφιων, χωρις ιδιαιτερη στατικη επαρκεια, αδυνατα να χρησιμοποιηθουν για αλλες λειτουργιες οπου υπαρχει κυκλοφορια κοινου π.χ. χωροι γραφειων κλπ. Ποιος θα τα παρει και γιατι....??? Θερμανση δεν εχουν, κλιματισμο ουτε, ανελκυστηρες δεν υπαρχουν, τα διαμερισματα ειναι μικρα, οι εξωστες επισης.....!!! Μην τα θεωρουμε και τιποτα το "ιδιαιτερο"..... Πολυκατοικιες με ημερομηνια "ληξεως" ησαν...!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος Κ.
Τελικά εγώ ο "ασεβης" που θεωρω ολέθριο το Bauhaus, πιο πολύ σέβομαι τα διασωθέντα δείγματά του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρος Λ.
Με συγχωρειτε. Μικρασιατης ειμαι στην καταγωγη. Τι σχεση εχω με τον bauhaus?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέργιος Μ.
Ειπε κανεις ότι έχετε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρος Λ.
Οχι, δεν σημαινει οτι εγω που θαυμαζω το Bauhaus, αλλα δεν θεωρω "διατηρητεες" τις προσφυγικες πολυκατοικιες με "ψηγματα" Bauhaus, ενω αντιθετως θεωρω διατηρητεα κτισματα αρχιτεκτονικης μορφης που το Bauhaus θεωρουσε "προκλητικα", οπως τα Αρτ Ντεκω, ειμαι "ασεβης" προς το κινημα..!!! Το Bauhaus απευθυνεται στην βιομηχανικη εποχη, ειναι ενα κινημα ουσια "οικολογικο", δεν δεχεται την περιττη σπαταλη και ερευνα την "μορφη" μεσω της λειτουργικοτητος.!!! Ετσι τα κτιρια "αυτα" δεν προσφερουν σημερα, δεν εξυπηρετουν τον σκοπο για το οποιον "κτισθηκαν".... Ησαν κτιρια "αναλωσιμα" και ετσι πρεπει να τα δουμε, εξω απο καθε μανια "διατηρηρησιμοτητας"... Το ιδιο ισχυει και για τα πολλαπλα "σπιτακια" του προηγουμενου αιωνα, τα οποια επειδη ειχαν καποια γυψινα, καποια ακροκεραμα και καποια "φουρουσια", τρεχουμε σημερα να τα χαρακτηρισουμε "διατηρητεα".....!!!! Καπου κατι δεν παει....καλα..!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος Κ.
Παντως οι ιστορικες πόλεις ειναι γεματες τετοια σπιτακια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρος Λ.
Ποιες ιστορικες πολεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέργιος Μ.
Εννοειται ότι Αρ Ντεκώ το εχω "μεσα στην καρδιά μου" , και πολύ πιο πάνω από το Bauhaus...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρος Λ.
Ωωω....ναι, αλλα εμεις το παρακανουμε..!!! Δεχομαι να υπαρχουν αυτα τα "σπιτακια", αλλα με καποια λογικη και χωρις δημοσιο χρημα.. Ασφαλως να δωθουν κινητρα, αλλα χωρις "υπερβολες" του τυπου παλιου εργοστασιου ΦΙΞ και "διατηρητεου" Ζενετου, του οποιου βεβαιως δεν "διατηρηθει" και τιποτα, σε αυτο που... προεκυψε..!!! Πολυ φοβαμαι οτι με την μανια των "διατηρητεων", εξυμνουμε καποιες εποχες και τις αναγουμε σε ρομαντικους "παραδεισους", ενω κατι τετοιο δεν υπηρξε ποτε...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος Κ.
Επέκταση των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας είναι και τα προσφυγικά από την άλλη πλευρά του Παναθηναϊκού γηπέδου, τα εναπομείναντα στην περιφερειακή του Λυκαβηττού -πάνω από την οδό Παναγή Κυριακού. Εκεί, λόγω προφανώς της υψηλής αντικειμενικής αξίας της περιοχής, η εμφάνιση δεν είναι ανάλογη της Αλεξάνδρας. Καθημερινά γίνονται επεμβάσεις από τους ιδιοκτήτες, ο καθένας κάνει ό,τι τον βολεύει. Αλουμίνια, πλαστικά, σιδερένια κάγκελα, παραθυρόφυλλα, πόρτες, επεκτάσεις μπαλκονιών και ένα σωρό άλλα, μεταμορφώνουν αυτά τα προσφυγικά και τα καθιστούν σύγχρονες κατοικίες. Περνώ συχνά από εκεί και πάντα σκέφτομαι πως αν υπήρχαν μερικές βασικές υποδείξεις και εναλλακτικές προτάσεις, ίσως το αποτέλεσμα-εξωτερικά τουλάχιστον να ήταν καλύτερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη Γ.
ΑΣ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ....ΕΓΩ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΥ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΔΩΡΕΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1908 ΠΟΥ ΙΔΡΗΘΕΙ Η ΟΛΜΑΔΑ...ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΥΠΑΞΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ..ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΠΙΔΙΩΞΗΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΞΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΕΔΡΑ....ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ..ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΘΕΛΑΝΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΑΘΙΚΕ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ ΕΜΠΟΔΙΑ.ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΖΗΤΑΝΕ ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ...ΟΠΟΤΕ Η ΕΝΔΟΞΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΗ..ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ...ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΟ ΝΟΥ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος Νικολέσκο
Δυστυχως εχουμε ενα κρατος αχρηστο να συντηρησει και να διατηρησει τα μνημεια του. Διαβαζοντας τον παραπανω διαλογο διαπιστωνω πως οι περισσοτεροι θελετε τα προσφυγικα (και λογικα κι αλλα μνημεια) να περασουν σε ιδιωτικα χερια.Πιστευετε πως οι ιδιωτες θα δειξουν αναλογο σεβασμο σ αυτους τους χωρους;
ΑπάντησηΔιαγραφήAναλογο με αυτον που εδειξε το κράτος; Οχι βεβαια. Μεγαλύτερο θα δειξουν - αρκει να τους συμφερει. Αυτο το συνδυασμο-το λεγόμενο win win situation από τους αγγλοφωνους -δεν εχουμε χωνεψει ακόμα στην Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρος Λ.
Θα μπορουσε καλλιστα να μετατραπει σε ιδιωτικο μουσειο που θα μπορει να συντηρειται με δικα του εσοδα (εισιτηριο, εκδηλωσεις, θεματικο καταστημα κ.α.) και φυσικα απο διαφορα κονδυλια. Σ αυτη τη περιπτωση συμφωνω να περασει σε χερια ιδιωτων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΟΞΑΣ ΤΟΤΕ ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ...ΚΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΑΕΚ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΑΣΝΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΞΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ...ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ......
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος Νικολέσκο
Τι δουλεια εχει ο Παναθηναικος με τα προσφυγικα; Η μηπως θεωρεις την ιστορια του Παναθηναικου η οποιασδηποτε αλλης ιμαδος πιο σημαντικη απο την προσφυγια και τον εμφυλιο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΥ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ...ΤΩΡΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΕΚΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΗΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΡΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΝΑΣ..ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος Νικολέσκος.
Αυτο ειχε ακουστει ως σκεψη σε περιπτωση που ο Παναθηναικος θα μεταφεροταν στον Βοτανικο και το γηπεδο της Λεωφορου θα μετατρεποταν σε θεματικο παρκο. Ομως οι εξελιξεις ηταν αλλες κι αυτη η ιδεα ακυρωθηκε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΑΚΑΡΙ ...ΘΑ ΗΤΟ ΑΔΙΚΟ.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος Νικολέσκος
Αδικο ειναι ομως που αφηνουμε καποιους αλητες να σβηνουν τη συγχρονη ιστορια της χωρας μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΕΒΑΙΩΣ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΛΑΘΛΟΙ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ....ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ...ΔΕΝ ΓΩΝΑΖΩ...ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ....
Κωνσταντίνος Νικολέσκος
Όχι μουσειο..πήξαμε στα μουσεια. ΣΠΙΤΙΑ ηταν, ΣΠΙΤΙΑ και γραφεια να ξαναγινουν. Αυτη εδώ η – πολύ ιστορικότερη – εργατικη πολυκατοικία στη Βιέννη, γιατι δεν είναι μουσειο; http://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Marx-Hof
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Ελλάδα έχουμε μπλέξει τα πράγματα. Η που θα θέλουμε το κάθε κτήριο που έχει κάποια σημασία μεγαλύτερη από πολυκατοικία του ΄70 να γίνει «μνημείο», «μουσείο» και δεν ξέρω τι άλλο…ή που θα θεωρούμε όλο το κτηριακό απόθεμα αναλώσιμο εκτός από 5-10 μνημειακά νεοκλασικά του κέντρου.
Η αλήθεια είναι στη μέση. Λίγα κτήρια αξίζουν κρατικής επένδυσης Πολλά κτήρια αξίζουν κρατικής προστασίας, με ιδιωτικά έξοδα συντήρησης/ανακατασκευής μέσω παροχής κινήτρων. Δεν αφήνουμε να τα ρίξουν, δεν πληρώνουμε για να τα συντηρήσουν, αλλά κάνουμε την επένδυση σε αυτά συμφέρουσα. ΠΟΙΟ συμφέρουσα από τον ανοικοδόμηση. Όλα γινονται, με τα κατάλληλα κίνητρα. Επιτέλους, ας μην ανακαλύπτουμε τον τροχό συνέχεια για θέματα λυμένα στις περισσότερες Ευρωπαϊκες χώρες…
Αλέξανδρος Λ.
Αν ειχαν αυτο το σκοπο θα το ειχαν ηδη κανει. Ειναι κριμα να ακουω πως πηξαμε απο μουσεια τη στιγμη που αλλεςωπολεις στην Ευρωπη αναζητουν θεματολογια για να ιδρυσουν μουσεια κι εμεις που εχουμε τοσες ιστορικες αναφορες να λεμε πως πηξαμε; Λυπαμαι πραγματικα που το ακουω αυτο. Δε νομιζω πως εχουν οι Παριζιανοι το ιδιο παραπονο στην πυκνοκατοικημενη κι επικινδυνη πολη τους. Ξερεις ποσα μουσεια υπαρχουν εκει; Καθε γειτονια εχει κι απο ενα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρω, ξέρω, έχω ζήσει λίγο κι εκεί. Αλλά αυτό που δεν αντέχω στην Ελλάδα ειναι αυτή η απόσταση, η μουσειοποίηση - "μουμιοποίηση" των πάντων - όσων δεν κατεδαφίζουμε, δηλαδή. Ετσι η ιστορική αρχιτεκτονική ειναι πάντα "απέναντι", ειναι πάντα έκθεμα ή κέλυφος για εκθέματα. Ειναι πάντα μακριά από την καθημερινή ζωή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρος Λ.
Παραδίπλα βρίσκεται το -έξω από δω- πνιγμένο και ασθμαίνον νοσοκομείο του "Αγίου Σάββα", το πρωτεύον αντικαρκινικό της πρωτεύουσας. Τι πιο ουσιαστικό, χρήσιμο και λογικό να επεκταθεί και ν' ανασάνει στον χώρο των πολυκατοικιών με κατεδάφιση όλων πλην της πρώτης σειράς, όπου μετά την αποκατάσταση θα εγκατασταθούν ειδικές υπηρεσίες (γραφεία, παρασκευαστήρια) του νοσοκομείου ή, έστω θα μετατραπεί σε μουσείο ή ό,τι σχετικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκρως υπερβολικό και ανώφελο βλέπω την διατήρηση όλου του συγκροτήματος σε περίοπτο σημείο της πόλης, μόνο για να προβάλουμε δείγματα της παρουσίας του Μπαουχάους στην Ελλάδα (που άλλωστε ως κίνημα δεν είχε εδώ ούτε κατ' ελάχιστον την ανταπόκριση και διάδοση των κλασικιζόντων).
Ιωάννης Α.
Ο Αβραμόπουλος ειχε προτείνει κάτι παρομοιο για τον ΑΦ Σάββα, αλλά με χρήση - αντι κατεδάφισης - των πίσω κτηριων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρος Λ.
Δεκτό -αν και μίζερο ως προσφορά στο νοσοκομείο- κι αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙωάννης Α.
Επαναλαμβανω οτι τα κτιρια αυτα δεν μπορουν να χρησιμοποιηθουν ως γραφεια, αν δεν "ανακαινιστουν" εκ βαθρων και δεν υποστους βασικες δομικες αλλαγες. Ολη αυτη η "επεμβαση" ειναι οικονομικα ιδιαιτερα επιβαρυμενη, με αποτελεσμα να δυσχεραίνει την εμφανιση καποιου "επενδυτη"..!!! Επισης για οσους επιμενουν για κτιριακα δειγματα Bauhaus, θεωρω οτι κανουν λαθος . Ελαχιστα στοιχεια αμιγους Bauhaus εχουν αυτα τα κτιρια. Οι λογοι που τα κατέστησαν "διατηρητεα" δεν ειναι "αρχιτεκτονικοι", αλλα δυστυχως.....πολιτικοι..!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος Κ.
Και ξαναγυρνάμε,λοιπόν, στο ότι ήταν λάθος που εγκαταλήφθηκε(;) η διπλή ανάπλαση......Δεν χρειάζεται να διασωθούν ΟΛΑ τα προσφυγικά...Μιά ή δύο πολυκατοικίες μόνο και το υπόλοιπο χώρος πρασίνου....όσο για μουσειακό χώρο,κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρξει μουσείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο ένα ή στα δύο κτήρια.....Επιτέλους,μιλάμε για ένα κομμάτι του ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι το 1922 που ξεριζώθηκε και εκδιώχθηκε βιαίως....Θεωρώ ότι οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη χώρα που σέβεται την ιστορία της θα το είχε κάνει....Αλλά εδώ,βεβαίως,την μεγαλύτερη ευθύνη έχουν τα διάφορα μικρασιατικά σωματεία,όπως η περίφημη Ένωση Σμυρναίων,που δεν ενδιαφέρθηκαν.....Ένα μουσείο τέτοιας φύσης ΔΕΝ χρειάζεται και ούτε πρέπει να είναι κρατικό,αλλά να εδημιουργήτο με ιδιωτική πρωτοβουλία και δαπάνες....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία Λιάτη
εχει απολυτα δικιο η Κα Λιατη. Οι 'ανθρωποι' της αγορας ακομα μια φορα αποδεικνυωνται βουλημικοι και μυωπες. Για να κερδισουν τον χωρο των προσφυγικων χανουν στην ουσια μια επενδυση στην περιοχη αγνοωντας (και δεν θα επικεντρωθω μονο στα προσφυγικα που ισως να μην ειναι το καλυτερο παραδειγμα) οτι οταν επενδυσεις στην αναπλαση ποιοτητας μια περιοχης με παρεμβασεις χωρου πρασινου σημειων ενδιαφεροντος κα τοτε αναβαθμιζεις αξιες σε ενα πολυ ευρυτερο κυκλο και αρα απο καθαρα οικονομικης σκοπιας ε[πενδυεις με σαφως μεγαλυτερες απαοδωσεις....Αλλα τι λεμε τωρα στηην χωρα της αρπακολας του γρηγορου κερδους και στην παντελη ελειψη ανθρωπων δυνητικων και με οραμα...Ειμαισ σιγουροι οτι με τα ιδια μυαλα θα θελησουν συντομα να κανουν το πεδιο Αρεως πολυκατοικιες ! χαχχαχαχχα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακαρι να εξεταστει η διπλη αναπλαση και η μεταφορα του γηπεδου του ΠΑΟ στον Βοτανικο..!!!! Φοβαμαι οτι δεν θα βρεθει κανενας επενδυτης και συντομα τα κτιρια αυτα θα ερημωσουν και θα γινουν κεντρα ναρκομανων και λοιπων παραβατων !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος Κ.
Το κτήριο του Bauhaus στο Dessau http://www.citiesoftomorrow.de/.../balkone_baumann_2002.jpg
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα προσφυγικά (δεξιά) όταν ήταν καινούργια http://3.bp.blogspot.com/.../s8_2Gaw_4Kk/s1600/%5B10%5D.jpg
Aυτό εδώ, για όποιον δεν το έχει δει, είναι ενδιαφέρον. Οχι μονο για τα προσφυγικά, αλλά και για το (καλοδεχούμενο, ασφαλώς) φυτεμένο οικόπεδο ("πάρκο" στην αριστερή διάλεκτο), Χ. Τρικούπη και Ναυαρίνου. Το ΤΕΕ και ο Δημος ειχαν ήδη συμφωνήσει να γίνει πράσινο, απλώς οι εθελοντές έκαναν τη δουλειά τζάμπα.... http://www.organismosathinas.gr/.../%CE%A4%CE%95%CE%95%20
Αλέξανδρος Λ.
Ένα παράδειγμα που δείχνει πόσο ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΙ είμαστε! Λυσσάμε για πάρκα παντού, με κάθε τρόπο κι εδώ που η πολιτεία; εκδήλωσε πρόθεση να φτιάξει ένα πάρκο, μας έπιασε η "ευαισθησία" για την "ιστορική μνήμη" (σαφέστατα πολιτικοί οι λόγοι) και χάσαμε την ευκαιρία! Θα πουληθούν και μη σας πω ότι θα βρεθεί φόρμουλα και να γκρεμιστούν απ' τον νέο ιδοκτήτη, γιατί ποιός ΤΡΕΛΟΣ θα βρεθεί μ' ένα τέτοιο φιλέτο στην καρδιά της πόλης και θα βρεθούμε με κανέναν ουρανοξύστη, ΠΑΕΙ κι η ιστορική μνήμη, πάει και το πάρκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αρχική μελέτη της διπλής ανάπλασης αν δεν κάνω λάθος προέβλεπε το γκρέμισμα όλων, μετά όταν εκδηλώθηκαν οι ευαισθησίες των αριστερών και των αρχιτεκτόνων διατυπώθηκε η μεσοβέζικη λύση να διατηρηθούν ένα-δυο και να γίνουν πάρκο τα υπόλοιπα, η ΚΑΛΥΤΕΡΗ λύση κατά τη γνώμη μου, εκτός αν υπήρχαν λεφτά να απαλλοτριωθεί και να γκρεμιστεί κάποιο γειτονικό οικοδομικό τετράγωνο ώστε να αποκτήσουμε το πάρκο και ταυτόχρονα να επισκευαστούν ιδανικά τα συγκεκριμένα και να στεγάσουν διάφορες χρήσεις. Για κάτι τέτοιο λεφτά ΔΕΝ θα υπήρχαν, ας μη γελιόμαστε, οπότε το γκρέμισμα των προσφυγικών ήταν η μόνη λύση για να αναπνεύσει λίγο η πυκνοδομημένη αυτή περιοχή και να γλιτώσουμε απ' το χάλι των άθλιων ΕΡΕΙΠΕΙΩΝ.. Αλλά φευ.. ΦΕΥ!
Μαρία Β.
Το βέλος υποδεικνύει το οικοδομικό τετράγωνο πίσω από τη ΓΑΔΑ. Άθλια χαμηλά κτίσματα με 100% κάλυψη οικοπέδου - προφανώς αυθαίρετα μιας άλλης εποχής. Τωρα, κοιτώνας από ψηλά, η μανία με την οποία διάφοροι υπέρμαχοι του "πρασίνου" ήθελαν να ρίξουν τα προσφυγικά και να τα κάνουν "πράσινο" δύσκολα εξηγείται. Γιατί ο χώρος των προσφυγικών είναι ΗΔΗ πράσινο κατά το ήμισυ - η κάλυψή τους είναι πολύ μικρή. Από την άλλη, εδώ και χρόνια δεν έχω ακούσει ποτέ κανένα να μιλάει για το τετράγωνο πίσω από τη ΓΑΔΑ. Το οποίο θα μπορούσε να απαλλοτριωθεί εύκολα, και μόνο όφελος θα είχε η πόλη από τη μετατροπή του σε πράσινο - άλλωστε τα ψηλά κτήρια θέλουν ελεύθερο χώρο τριγύρω. Είναι άλλο ένα παράδειγμα του πόσο οι συζητήσεις για τα προβλήματα της πόλης γίνονται ερήμην της πραγματικότητος. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151473536887911&set=a.10151473499667911.1073741825.718222910&type=3&src=https%3A%2F%2Fscontent-b-mxp.xx.fbcdn.net%2Fhphotos-frc3%2Ft1.0-9%2F179164_10151473536887911_2034527594_n.jpg&size=691%2C650
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρος Λ.
Το οικόπεδο των προσφυγικών θα ενοποιείτο με την λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην οποία θα υπογειοποιείτο η ροή των αυτοκινήτων και θα γινόταν από πάνω πάρκο, που θα περιλάμβανε και το χώρο του σημερινού γηπέδου του ΠΑΟ, αυτό ήταν το σκεπτικό. Αλλά επί της αρχής, έχετε δίκιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία Β.
Το σχεδιο του Βοτανικου, δεν νομιζω οτι εχει "εγκαταληφτει" οριστικα . Αν και Παναθηναικος, θεωρω μεγα ΛΑΘΟΣ την οποιαδηποτε "ανακατασκευη" του γηπεδου στην Αλεξανδρας...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος Κ.
Ενα πάρκο μετά από κατεδάφιση όλου του συγκροτήματος, έρημο και μοναχό, θα ήταν εστία προβλημάτων παρά προσφορά στην πόλη. Με ένταξή του όμως σε μονάδα ενοποιημένη με τον "Αγιο Σάββα" (υπογείως-υπεργείως-εναερίως), θα ήταν σύνολο απόλυτα χρήσιμο, αναγκαίο και λογικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σίγουρο πάντως είναι ότι η σημερινή παρουσία των προσφυγικών -σκηνικό αθηναϊκής αθλιότητος που δεν θα είχε εμπνευστεί ούτε ο Μποστ- είναι η απόλυτη ξεφτίλα της Δημοτικής αρχής και των ποικίλων συναρμοδίων.
Ιωάννα Α.