Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Η μοντέρνα ζωή του Λονδίνου



Η φωτογραφική μας βόλτα στο Λονδίνο τελειώνει παρουσιάζοντας την πλευρά της πόλης που πραγματικά μου άρεσε πολύ. Αναφέρομαι στην μοντέρνα όψη της αγγλικής πρωτεύουσας. Το Λονδίνο όσο μονότονο κι αν φαίνεται άλλο τόσο ικανό είναι να σε εκπλήξει με όμορφες λεπτομέρειες σε κάποιο δρόμο ή σε μία μικρή γειτονιά. 
Στη συγκεκριμένη βόλτα ξεκινάμε από τη σύγχρονη γειτονιά της πόλης η οποία δεν είναι άλλη από το περίφημο Σίτυ με τους γυάλινους πύργους του (00:06-00:23). Από τη στιγμή που η πόλη δε μπορεί να αναπτυχθεί σε πλάτος, αναπτύσσεται σε ύψος. Πλέον ο στρογγυλός πύργος που είχε τραβήξει τα βλέμματα την προηγούμενη δεκαετία, φαίνεται αρκετά μικρός δίπλα στους νέους του συγκάτοικους. Η καθαρότητα των σκούρων παραθύρων βοηθάει στα παιχνίδια των αντανακλάσεων των γύρω προσόψεων και των εσωτερικών φωτισμών των γραφείων την ώρα που μέσα από τα στενά περάσματα των ουρανοξυστών προσπαθεί να περάσει το ήδη εξασθενισμένο φως του ήλιου.
Αφού διασχίσαμε τον Τάμεση συνεχίσαμε τη βόλτα μας στα στενά της πόλης όπου συναντήσαμε διάφορα σημεία αξιόλογα, όπως η φιγούρα ενός πολεμιστή (00:24) κι ένα ποτήρι κρασιού στις ρόδες των δημοσίων ποδηλάτων της πόλης (00:29). Η ομορφιά όμως βρίσκεται και στις λεπτομέρειες των λονδρέζικων σπιτιών όπως είναι τα έντονα χρώματα, οι ιδιαίτερες κουρτίνες αλλά και τα κάγκελα τους (00:35-01:07). 
Πολύ όμορφη ήταν και η φωτογραφία ενός φακού που ήταν κολλημένη στην πόρτα ενός τηλεφωνικού θαλάμου (01:08). Καθώς την αποθανάτιζα ένιωθα πως ο δικός μου φωτογραφικός φακός αντανακλάται από έναν καθρέφτη που ήταν κολλημένος πάνω στη κόκκινη πόρτα. Από την άλλη οι μεταλλικές φιγούρες της πλατείας του Soho δίνουν μία περίεργη ζωντάνια στο πάρκο αφού προσφέρουν την ψευδαίσθηση πως ο χώρος είναι γεμάτος φωνές και γέλια ακόμα κι όταν δεν υπάρχει ψυχή στη γύρω περιοχή (01:15). Από εκείνο το πάρκο ξεκινάει και η Greek Street που οδηγεί στην καρδιά του Soho (01:29). Σ' αυτή τη γειτονιά μπορείς να συναντήσεις τα πάντα. Φωτεινές βιτρίνες βιβλιοπωλείων μέχρι αργά το βράδυ κι αξιόλογες μπυραρίες που έχουν πλούσια κάβα και αρκετά ζεστό εσωτερικό χώρο, ότι πρέπει δηλαδή για να απολαύσεις μία όμορφη λονδρέζικη βραδιά (01:34-02:00). Η βόλτα της πρώτης μέρας καταλήγει πάλι στις όχθες του Τάμεση όπου συναντήσαμε νεαρούς να παίζουν με τη φωτιά  δημιουργώντας ιδιαίτερες φωτεινές γραμμές στη σκοτεινές όχθες του ποταμού (02:01-02:28) και κάτω από τους φωτεινούς ουρανοξύστες του Σιτυ (02:35-02:51).
Το άλλο πρωί η βόλτα ξεκινάει από το σημείο που έληξε η βραδινή, στην αυλή μίας καθολικής εκκλησίας που βρίσκεται κάτω από τη σκιά του μεγαλύτερου ουρανοξύστη της Ευρώπης (02:52). Αυτή τη φορά θα περιπλανηθούμε στο εξαιρετικό μουσείο σύγχρονης τέχνης Modern Tate (02:58), παλιό εργοστάσιο το οποίο έχει μετατραπεί σε έναν υπέροχο χώρο πολιτισμού κι απόδρασης από την καθημερινότητά μας. Ο εσωτερικός του χώρος είναι τεράστιος δημιουργώντας ένα διαφορετικό κλίμα, άκρως αποστειρωμένο από τον βρετανικό αστικό αέρα. Στους εκθεσιακούς του χώρους μπορείς να δεις αρκετούς πίνακες του Πικάσο (03:49 και 04:29), του Τζόρτζιο ντε Κίρικο (03:54), του Νταλί, του Σεζάν (03:44), του Κλέε, του Μιρό, του Μοντριάν, του Ρίχτερ (03:59)και του δικού μας του Κουνέλη (03:41). Μαζί με τα εκθέματα του Modern Tate μπλέκω κι έργα που φωτογράφισα και στο Tate Britain αλλά ήθελα να τα παρουσιάσω στο συγκεκριμένο βίντεο. 
Μέσα σ' αυτό το μπλέξιμο των έργων τέχνης, των σκιών, των φωτισμών και των χρωμάτων με την μουσική συνοδεία των υπέροχων Mogwai, η βόλτα φτάνει στο τέλος της...
Αυτά είχα να πω για το Λονδίνο που μου άρεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου