Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Πλεόνασμα υποκρισίας



Στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος «χτίζει» από χθες η κυβέρνηση την επικοινωνιακή της αντεπίθεση, επιμένοντας στο μύθο ενός «success story». Την ίδια ώρα, όμως, ο πρωθυπουργός συλλαμβάνεται να διαψεύδει τον εαυτό του και τις δηλώσεις του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο ίδιος ήταν αυτός που είχε δεσμευθεί ότι θα διανείμει το 70% του πλεονάσματος - τώρα εμφανίζεται να πανηγυρίζει, παρ' ότι το «κοινωνικό μέρισμα» θα είναι κάτω και από το 17%!
Εστω κι έτσι, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ότι η πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει αρχίζει να έχει αντίκρισμα. Και θα επιχειρήσει να παίξει στο επίπεδο των εντυπώσεων, γιατί γνωρίζει ότι η κοινωνική πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το «πλεόνασμα» προέκυψε με την κατ' επιβολήν «αιμοδοσία» μέσω της υπερφορολόγησης. Θυσιάστηκαν θέσεις εργασίας, το Δημόσιο δεν πλήρωσε ληξιπρόθεσμες οφειλές, έγιναν σκληρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Επί της ουσίας, προέκυψε με την «ταχυδακτυλουργική» τακτική από το κράτος: να παίρνει τα λεφτά από τη μία τσέπη και να υπόσχεται τώρα να δώσει μέρισμα στην άλλη. Αποτελεί ένα λογιστικό κατασκεύασμα και εν πολλοίς είναι «φουσκωμένο» τεχνητά. Αλλωστε, στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται επικεφαλής ένας μετρ των αριθμών, με γνωστή προϋπηρεσία...
Οτι το Δημόσιο οφείλει να έχει νοικοκυρεμένα τα οικονομικά του κανείς δεν αρνείται. Είναι, όμως, έτσι; Ενα παράδειγμα είναι οι ένστολοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην τρόικα για το ένα δισ. ευρώ, που θα επιστρέψει αναδρομικά μετά την απόφαση του ΣτΕ, να λάβει νέα ισοδύναμα μέτρα. Ποιοι θα τα πληρώσουν; Μα οι φορολογούμενοι, φυσικά. Μπορούν να σηκώσουν κι άλλα βάρη; Αντέχουν κι άλλα «χαράτσια»; Εκτός κι αν στα σχέδια είναι νέες περικοπές, που στη συνέχεια θα ακυρωθούν μέσω μιας νέας απόφασης του ΣτΕ στο μέλλον. Καθόλου απίθανο, αφού το ράβε - ξήλωνε και οι αποφάσεις στο πόδι αποτελούν την πάγια πολιτική πρακτική αυτού του κράτους.
Αμφίβολο είναι, δε, κατά πόσον το εφάπαξ «φιλοδώρημα» σε ένα εκατ. πολίτες θα μπορέσει να δώσει μια κάποια ώθηση στην κατανάλωση. Το αντίστοιχο παράδειγμα από την Αμερική, όταν η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε να διανείμει ένα μέρισμα στα φτωχότερα στρώματα των πολιτών, δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει την υφεσιακή βουτιά στην οικονομία. Λεπτομέρειες...
Αλλά μετά τις εκλογές θα κάνουν ταμείο.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=421323

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου