Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Προς Θεσσαλονικείς.



Του Χρήστου Μουζεβίρη

Έφτασε και πάλι το καλοκαιράκι, ο καιρός που με λαχτάρα ταξιδεύω και πάλι στα πάτρια εδάφη, να επισκεφθώ φίλους και συγγενείς στην γενέτειρά μου την Θεσσαλονίκη. Κάθε φορά όμως που κατεβαίνω στην πόλη μας, η επίσκεψη μου αφήνει μια πικρή γεύση.
Όχι δεν είναι εξ'αιτίας της οικονομικής κρίσης, σας πληροφορώ ότι είναι εξαιτίας της άθλιας κατάστασης που διατηρείτε εσείς που μείνατε στην Θεσσαλονίκη την πόλη μας.
Τον περασμένο χρόνο που επισκέφθηκα την Θεσσαλονίκη έφριξα από την κατάντια της πόλης. Και όχι δεν φταίει μόνο ο Δήμος ή οι τοπικές αρχές, αλλά και εσείς οι ίδιοι που απ'ότι φαίνεται σας αρέσει να ζείτε σαν ανάγωγα παλιόπαιδα σε μια από τις σημαντικότερες ιστορικά πόλεις της Ελλάδας, των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης.
Ανεξέλεγκτες αφισοκολλήσεις στην πλατεία Αριστοτέλους, από αριστερούς ανάγωγους κάφρους και οργανώσεις φοιτητών στα πανεπιστήμια της πόλεις μας. Αυτά μαζί με τα άπειρα πολιτικά συνθήματα γραμμένα με σπρέι στους τοίχους κάθε νεοκλασικού κτιρίου και όχι μόνο.
Οι αθεόφοβοι πήγαν και μου έγραψαν ακόμη και έξω από τον Πύργο τον Λευκό, πάνω στα καινούρια μάρμαρα όπου ο Δήμος περίφραξε το πιο γνωστό μνημείο και σύμβολο της πόλης μας. Πάνω στα κάστρα τα ίδια, έξω από την Ροτόντα και τον ναό του Αγ. Μηνά στο κέντρο της πόλης. Δηλαδή σε ότι μας απόμεινε από την μακρά ιστορία της πόλης, έχετε βαλθεί να μουτζουρώσετε χωρίς κανένα σεβασμό.
Και απορώ ποιοι είναι αυτοί οι ανόητοι, και από τί σπίτια προέρχονται που νομίζουν ότι κάτι καταφέρνουν με αυτή την συμπεριφορά τους. Και πώς εσείς οι υπόλοιποι Θεσσαλονικείς ανέχεστε να βλέπετε τέτοια εκτρώματα στην πόλη όπου ζείτε, το σπίτι σας δηλαδή και δεν αντιδράτε.
Ποιες είναι αυτές οι μανάδες που αφήνουν τα κακομαθημένα τους τέκνα να καταστρέφουν δημόσια περιουσία, και από ποια σχολεία αποφοιτούν τέτοιοι ηλίθιοι! Ποιος ο ρόλος των δασκάλων μας;
Έρχομαι συνεπώς στο θλιβερό συμπέρασμα οτι οι νεο-Έλληνες είναι αμαθείς και άξεστος λαός, που δεν του αξίζει κανένας απολύτως σεβασμός ή θαυμασμός. Όταν εσείς οι ίδιοι έχετε βαλθεί να μετατρέψετε την πόλη όπου ζείτε σε ένα απέραντο κωλοχανείο, πώς περιμένετε να σας σεβαστούν εσάς και την χώρα σας οι άλλοι λαοί;
Η εικόνα που παίρνει ένας επισκέπτης από μια πόλη που επισκέπτεται, λέει πολλά για την κουλτούρα, την νοοτροπία και την νοημοσύνη των κατοίκων της πόλης αυτής. Όταν εσείς παρουσιάζετε αντί για ομορφιά ένα χάος, αντί για καλαισθησία μουτζούρες, και αντί για τέχνη επιγραφές του τύπου "Γαμώ τον Θρύλο και τον Πειραιά," σε κάθε πάρκο της πόλης και νεοκλασικό κτίριο, ε τότε να μην παραπονιέστε όταν δεν σας υπολογίζουν οι ξένοι λαοί.
Δεν έχετε αφήσει δημόσιο κτίριο, αρχαίο μνημείο η εξωτερικό ναού που να μην έχετε μουτζουρώσει με συνθήματα, πολιτικού η αθλητικού περιεχομένου. Στην καινούρια παραλιακή οδό που μόλις φτιάχτηκε, κάποιοι αθεόφοβοι πήγαν αφισοκόλλησαν και έγραψαν ήδη της βλακείες τους, μετατρέποντας πολύ γρήγορα την αναπλασμένη παραλιακή οδό σε ένα γιατί.
Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτοί οι νεο-ψευτο-Τσε Γκεβάρα του κερατά νομίζουν πώς άμα ψεκάσουν της αναχρονιστικές αριστερές ιδεολογίες τους, κάτι καταφέρνουν. Τα χρόνια του Πολυτεχνείου πέρασαν παιδάκια. Τότε οι νέοι εκείνης της εποχής αγωνίστηκαν για κάτι, για μια δημοκρατική Ελλάδα. Εσείς γιατί συνεχίζετε να ψεκάζετε συνθήματα στους τοίχους; Αν έχετε τόση ανάγκη για αυτοέκφραση, πάρτε ένα σπρέι και ψεκάστε το σπίτι της μάνας σας μέσα έξω, να σας καμαρώνει, γαϊδούρια!
Έχετε κολλήσει σε μια ιδεολογία που δεν έχει να προσφέρει τίποτα πια στην χώρα μας. Και αυτό είναι ένας από τους λόγους που η χώρα μας είναι τόσο πίσω. Παράλογος ιδεαλισμός και κολλήματα σε πολιτικές ιδεολογίες του παρελθόντος, χωρίς καμία καινούρια ιδέα για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Τα Κομμουνιστικά/Αριστερά κόμματα της χώρας προωθούν αυτόν τον ιδεολογικό δεινόσαυρο και φανατίζουν τους νέους μας μέσα στα πανεπιστήμια της χώρας.
Ίσως ήρθε η στιγμή να καταργήσουμε το άσυλο των εκπαιδευτικών ινστιτούτων της χώρας, εάν αυτά παράγουν φανατισμένους πολιτικά, κλειστόμυαλους πολίτες και όχι άτομα με φιλελεύθερες ιδέες που χρειάζεται η χώρα μας.
Οι νέοι μας νομίζουν ότι με το να αφισοκολλήσεις ανεξέλεγκτα παντού, χωρίς σεβασμό στα μνημεία και νεοκλασικά κτίρια της πόλης μας, ότι καταφέρνουν κάτι. Με συγχωρείτε αλλά εμένα μου φαίνεστε ως Δον Κιχώτες που μάχεστε ανεμόμυλους.
Καταστρέφοντας τα εθνικά κειμήλια που μας άφησαν οι παλαιότερες γενεές, όσων έζησαν στην πόλη μας και δημιούργησαν με ένα όραμα ίσως για μια όμορφη πόλη, δεν δείχνετε καθόλου σεβασμό προς αυτούς. Και όχι μόνο. Προβάλλετε τον χείριστο χαρακτήρα σας σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της. Μας εξομοιώνετε όλους μας με την ηλιθιότητά σας και μας κατεβάζετε όλους στο ζωώδη επίπεδό σας.
Γιατί να πάτε να αφισοκολλήσετε πάνω στην πλατεία Αριστοτέλους δηλαδή; Χάθηκαν οι τοίχοι της γειτονιάς σας και των σπιτιών σας; Μια ωραία πλατεία μας έμεινε και εμάς, να έχουμε να προβάλλουμε την πόλη μας. Και εσείς ως καλοί ανθέλληνες πάτε και την καταστρέφετε. Γιατί αυτό είστε. Αν αγαπούσατε στο ελάχιστο την πόλη ή την πατρίδα σας δεν θα κάνατε ότι κάνετε.
Ως γνήσιοι εγκεφαλοπλυμένοι αναρχο-κομμουνιστές θέλετε να προσβάλλετε το κάθε τι "εθνικό" ή Ελληνικό, αλλά δυστυχώς το μόνο που καταφέρνετε είναι να υποβιβάσετε το βιωτικό επίπεδο των συμπολιτών σας και αυτό με κάνει εχθρό σας.
Όσο για τους ανεγκέφαλους οπαδούς των διαφόρων ποδοσφαιρικών ομάδων, που εκφράζουν τα αισθήματα τους προς ένα ποδοσφαιρικό όμιλο, τι να σας πώ; Είστε ηλίθιοι και να σας χαίρονται η μανάδες σας για τους μαλάκες που έχετε γίνει. Άμα δηλαδή νομίζετε ότι οι ομάδες σας θα σας δώσουν δουλειές, πρόοδο, ευκαιρίες, μόρφωση και πολιτισμό και τις υποστηρίζετε φανατικά με το να ψεκάζετε την πόλη με βλακώδη συνθήματα ε τότε σας λυπάμαι.
Πόσοι από εσάς έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό, και που στο διάολο είδατε τέτοια καφρίλα; Γκραφίτι υπάρχουν παντού, αλλά είδατε κανένα πάνω στις κεντρικές πλατείες των άλλων Ευρωπαϊκών πρωτευουσών; Πάνω στα νεοκλασικά τους κτίρια, ή σε οποιοδήποτε ιστορικό μνημείο; Όλοι οι άλλοι λαοί κοιτάνε να αναδείξουν την κουλτούρα τους και την πολιτισμική τους κληρονομιά. Εσείς κάνετε το αντίθετο και περιμένετε μετά να σας υπολογίζουν σαν ένα πολιτισμένο έθνος, τρομάρα σας.
Μια όμορφη και περιποιημένη πόλη, ντυμένη με πάρκα και καλοδιατηρημένα ιστορικά κτίρια ή μνημεία, προσελκύει τουρισμό και αυτό σημαίνει χρήμα και ευκαιρίες για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Και εσείς κάνετε το αδύνατο δυνατό να καταστρέψετε αυτό το μέλλον ή πιθανότητα, με την βλακεία και την αμορφωσιά σας.
Ο νεο-Έλληνας κάθε άλλο από πολιτισμένος είναι, και μου το αποδεικνύετε κάθε φορά που επιστρέφω στην Θεσσαλονίκη. Είναι οι πολίτες που αντανακλούν και εκφράζουν την ψυχή της πόλης, ή μάλλον είναι μια άσχημη πόλη που γεννά άσχημους και άξεστους πολίτες; Η Θεσσαλονίκη είναι μια κακοκτισμένη πόλη που ενώ είχε πιθανότητες και πολλές ευκαιρίες, οι εκάστοτε διοικητές της την έχουν μετατρέψει σε μια επαρχιακή πόλη. Ας την χαιρόσαστε λοιπόν και ελπίζω κάποια μέρα να είστε ικανοί να την σεβαστείτε και να την φανταστείτε όπως της αξίζει.

2 σχόλια:

  1. φιλε μου με τιμας με την αναδημοσιευση... ευχαριστω..

    Χρήστος Μουζεβίρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρακαλώ Χρήστο. Ήταν εξαιρετικό το άρθρο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή