Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Η Τουρκία που αλλάζει...



Η Τουρκία δεν είναι πλέον η παλιά Τουρκία που γνωρίζαμε. Μπορεί όσον αφορά σε πολιτικά δεδομένα να παραμένει η ίδια καθώς η πολιτική εξουσία διατήρησε τον έλεγχο. Όμως ο λαός της άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει.
Το κατά πόσο άμεση ή αργή, ομαλή ή επίπονη θα είναι η αλλαγή αυτή και στα πολιτικά δρώμενα, θα εξαρτηθεί τόσο από τους πολίτες της Τουρκίας όσο κι από τους εξωτερικούς παράγοντες. Πολλοί πιστεύουν πως οι αλλαγές αυτές θα είναι αισθητές από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Όμως αν προσέξουμε λίγο καλύτερα τον τρόπο που χειρίστηκε η εξουσία το όλο θέμα, θα βρούμε αρκετές αλήθειες κι αξιόλογες λεπτομέρειες. Πρώτα απ όλα η χρήση βίας, οι συνεχείς απειλές εναντίον του κύματος διαμαρτυριών κι ο ασφυκτικός έλεγχος της κυβέρνησης προς τα Μ.Μ.Ε. μαρτυράει έναν φόβο. Τρανό παράδειγμα το κλείσιμο της εφημερίδας "Ακσάμ" και του καναλιού "Show TV" τα οποία μόλις όρθωσαν αντιπολιτευτική φωνή, έκλεισαν, οι υπάλληλοι απολύθηκαν και τα δύο αυτά μέσα ενημέρωσης πωλήθηκαν σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Συγκεκριμένα το κανάλι δόθηκε στον Τουργκάι Τζίνερ, ο οποίος διαθέτει κι άλλα μέσα ενημέρωσης φιλικά προς τον Ερντογάν.
Όμως αυτό πλέον λίγη σημασία έχει. Ο κόσμος πλέον ξέρει πως όταν θέλει να ενημερωθεί για σοβαρά γεγονότα, δεν μπορεί να αρκείται μόνο στην τηλεόραση. Το πρώτο πράγμα που ο τούρκικος λαός κατάλαβε πολύ καλά ήταν αυτό.
Σίγουρα μαζί με αυτήν την εξέγερση αναπτύχθηκε μία νέα ελπίδα κι άνοιξε ένας νέος ορίζοντας. Από δω και πέρα, οι πολιτικοί πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε κάθε τους κίνηση. Γιατί, έτσι όπως είπε κι ο Ερντογάν, "έχουμε έναν μεγάλο μπελά μπροστά μας κι αυτός λέγεται twitter".
Ναι πραγματικά... εκεί που δεν το περιμένει κανείς μπορεί να ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος σε όλον το πλανήτη.
Ποιος μπορεί να ξέρει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου