Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Μπουράνο, στο νησί που προσγειώθηκε το ουράνιο τόξο



Στην υπέροχη ταινία "Διακοπές στη Βενετία" (Summertime, 1955) του Ντέιβιντ Λιν, το πρωταγωνιστικό ζευγάρι Κάθριν Χέπμπορν και Ροζάνο Μπράτσι, επισκέπτονται τον πολύχρωμο οικισμό των ψαράδων που βρίσκεται στο νησί του Μπουράνο, θέλοντας για λίγο να ξεφύγουν από τα αδιάκριτα βλέμματα κάποιων προσώπων της ιστορίας. Καθώς περιφέρονται στα μικρά κανάλια με τα λιλιπούτια σπίτια, ο Ροζάνο Μπράτσι λέει στην Κάθριν Χέπμπορν πως στο Μπουράνο προσγειώθηκε το ουράνιο τόξο προσφέροντας αυτήν την πανδαισία χρωμάτων. Αυτή η πολύχρωμη πανδαισία με μάγεψε ξανά ένα χρόνο μετά την πρώτη μου επίσκεψη στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας. 
Σε αντίθεση με τον Μάρτιο του 2023, η τουριστική κοσμοσυρροή στη Βενετία ήταν περιορισμένη κάτι που φάνηκε έντονα και στο μικρό νησί του Μπουράνο που βρίσκεται έντεκα χιλιόμετρα βόρεια της πλωτής πολιτείας της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας. Από την προκυμαία του Καστέλο κι έχοντας απέναντί μας το νησί-νεκροταφείο του Σαν Μικέλε, πήραμε το βαπορέτο για να μετακινηθούμε στα άλλα νησιά της λιμνοθάλασσας. Προσπεράσαμε το Μουράνο, το οποίο δεν με είχε εντυπωσιάσει ιδιαίτερα την προηγούμενη φορά που το επισκέφθηκα και κινήσαμε πιο βόρεια, προσπερνώντας τις αμέριμνες ψαρόβαρκες. Μάλιστα σε μια απ' αυτές, ο ψαράς σήκωσε το ένα του χέρι με περηφάνια για να μας δείξει χαμογελαστός την ψαριά που είχε πιάσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μετά από λίγη ώρα άρχισε να ξεχωρίζει στον ορίζοντα το έντονα γερμένο καμπαναριό του Αγίου Μαρτίνου (San Martino Vescovo) πάνω από τις χαμηλές σκεπές των πολύχρωμων σπιτιών. Σαν να μας διέκρινε μέσα στο άδειο βαπορέτο και μας έγνεφε να πάμε προς τη μεριά του. 
Το σύμπλεγμα των νησιωτικών οικισμών βόρεια της Βενετίας, προήλθε μετά από μια βαρβαρική εισβολή που οδήγησε τους κατοίκους του Αλτίνο να καταφύγουν στα νησιά της λιμνοθάλασσας δίνοντας τα ονόματα: Murano, Mazzorbo, Burano, Torcello, Ammiana και Costanziaca. Για την προέλευση της ονομασίας του Μπουράνο υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η μια είναι ότι το όνομα προέρχεται από το «Porta Boreana» κι η άλλη πως οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ανήκαν στην οικογένεια Μπουράνο. Επίσης υπάρχει κι η εκδοχή πως το νησί κατοικήθηκε από ανθρώπους που ήρθαν από το μικρό νησί Μπουρανέλο, το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά από την καταστροφή που του προκάλεσε ένα ισχυρό παλιρροϊκό κύμα. 
Αρχικά το Μπουράνο αποτελούταν από πέντε διαφορετικά νησιά, τα οποία ενώθηκαν με τις κατάλληλες επιχωματώσεις, αφήνοντας την υποψία της νησιώτικης του προέλευσης στα μικρά κανάλια που χωρίζουν σήμερα τις συνοικίες. Το Μπουράνο αποτελείται από πέντε γειτονιές, τη San Martino Destro, τη San Martino Sinistro, τη San Mauro, τη Giucecca και το Terranova, οι οποίες με τη σειρά τους χωρίζονται από τα 3 κανάλια του νησιού το Rio Ponticello, το Rio Zuecca και το Rio Terranova. Από τα προγενέστερα νησιά, μόνο το Ματσόρμπο παρέμεινε ξέχωρο κι επικοινωνεί με τον υπόλοιπο πολύχρωμο οικισμό μέσω μιας γέφυρας. Ο λόγος ύπαρξης των έντονων χρωμάτων του Μπουράνο, οφείλεται στην προσπάθεια των ψαράδων να διακρίνουν τα σπίτια τους όποτε γυρνούσαν από το ψάρεμα καθώς το νησί καλύπτεται πολλές φορές και για πολλές μέρες το χρόνο με ομίχλη. 
Φτάνοντας στο νησί, ακολούθησα την ίδια διαδρομή που έκανα ένα χρόνο πριν, νιώθοντας μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικειότητας με έναν τόπο που μέχρι πέρσι μου ήταν ακόμη όνειρο απατηλό. Συνάντησα ξανά τις πολύχρωμες συνοικίες και τα ήρεμα κανάλια, νιώθοντας πως δεν είχε  περάσει μέρα από την τελευταία μου επίσκεψη εκεί. Ο περίπατός μας, μας οδήγησε στην ανοιχτή πλατεία Galuppi, η οποία είναι γεμάτη καφετέριες και μαγαζιά γεμάτα σουβενίρ και δαντέλες. Θαύμασα ξανά την όμορφα διακοσμημένη πρόσοψη της Casa di Gianfranco Rosso, αλλά δυστυχώς δεν τη βρήκα ανοιχτή για να μπορέσω να θαυμάσω τα έργα του τοπικού λαϊκού ζωγράφου. Οπότε, για μια ακόμη φορά αρκέστηκα να θαυμάσω το καλλιτεχνικό περίβλημα του οικήματος. Πέρα όμως από τη Casa di Gianfranco Rosso, υπάρχει κι η Casa di Bepi Suà (το σπίτι του Joseph Sweaty), του οποίου η διακόσμηση αποτελείται από ένα σύνολο πολύχρωμων γεωμετρικών σχημάτων (κάτι σε πυργούσικο ξυστό αλλά με χρώμα). Αυτά τα δυο σπίτι ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα του Μπουράνο κι είναι όμορφο να τα αναζητήσει κανείς στις πολύχρωμες περιπλανήσεις του. 
Αυτή τη φορά αποφάσισα να περιπλανηθώ στις βόρειες συνοικίες του νησιού για να μπορέσω να έχω μια πληρέστερη εικόνα του νησιωτικού οικισμού. Όσο πιο πολύ απομακρυνόμουν από την πλατεία Galuppi, τόσο περισσότερο έμπαινα στην ήρεμη και διακριτική καθημερινότητα των κατοίκων. Μέσω στενών περασμάτων περνούσα σε μικρές κρυφές αυλές που κοιτούσαν προς τη λιμνοθάλασσα, σαν να προσπαθήσουν να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα των ντόπιων από τους καθημερινούς επισκέπτες του νησιού. Από το ένα πέρασμα έμπαινα στα μικρά αίθρια των κατοικιών κι από το άλλο έβγαινα ξανά στα μικρά κανάλια του Μπουράνο. Σε κάθε αυλή, συναντούσα μπουγάδες με κατάλευκα μοσχομυριστά ρούχα που χόρευαν στις απαλές ριπές του θερινού αέρα και γάτες που αναζητούσαν την πολυπόθητη δροσιά της μεσημεριανής τους ραστώνης στις σκιές των πολύχρωμων σπιτιών. 
Φεύγοντας από το Μπουράνο, ακολουθήσαμε μια άλλη ρότα περνώντας από το Τορτσέλο (Torcello), όπου δεσπόζει η Βασιλική της Santa Maria Assunta με τα εκπληκτικά βυζαντινά ψηφιδωτά, την οποία έχουμε βάλει στόχο να την επισκεφθούμε σε ένα επόμενο ταξίδι στη Βενετία. Αφού προσεγγίσαμε τη Ca'Savio, κατηφορίσαμε νότια και προσεγγίσαμε το νησί Λίντο. 
Το Λίντο φημίζεται για το διάσημο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και τα θεόρατα ξενοδοχεία που είναι χτισμένα προς τη μεριά της Αδριατικής θάλασσας. Περιπλανηθήκαμε στην ανατολική ακτογραμμή του νησιού παρατηρώντας το τελείωμα της μακρόστενης κλειστής θάλασσας από το βορειοδυτικό της άκρο (το μακρινό 2016 είχαμε θαυμάσει το τελείωμα της Αδριατικής θάλασσας από το περήφανο λιμάνι της Τεργέστης που βρίσκεται στο βορειοανατολικό της άκρο), ενώ από την προκυμαία της πόλης με το θεόρατο μνημείο πεσόντων και το παλιό εβραϊκό κοιμητήριο μπορεί κανείς να θαυμάσει ολόκληρη την νοτιοδυτική όψη της Βενετίας με το πανύψηλο καμπαναριό του Αγίου Μάρκου να ξεχωρίζει πάνω από τα κομψά παλάτσα που ορθώνονται στο άνοιγμα του Μεγάλου Καναλιού και στην παλιά προκυμαία της Γαληνοτάτης.
Οι αδιάφορες περιπλανήσεις μας στο Λίντο κράτησαν λίγο, καθώς έκαναν το κάλεσμα της Βενετίας να ηχεί έντονα στα αυτιά μας. Και ποιος μπορεί να αντισταθεί σ' αυτό το κάλεσμα;...

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Το Πρόσωπο του Έρωτα


 

Μόλις κυκλοφόρησε ο συλλογικός τόμος «Το πρόσωπο του Έρωτα» από τις Εκδόσεις Παρέμβαση. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Εκδόσεων συγγραφείς, φωτογράφοι και εικαστικοί εμπνεύστηκαν από το ζωογόνο αυτό στοιχείο, τον έρωτα, και κατέθεσαν τις δημιουργίες τους. 324 συμμετοχές κατέληξαν να κοσμούν τις σελίδες του βιβλίου, που μεταφράζονται σε ποιήματα, πεζά, φωτογραφίες, εικαστικές συνθέσεις, επιβεβαιώνοντας πως ο έρωτας αποτελούσε και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ύπαρξής μας. 

Το έργο εξωφύλλου είναι του Αλέξανδρου Χάτσιου. 

Συμμετέχουν οι: 


Κούλα Αδαλόγλου 
Ελένη Αλεξίου 
Άννα Αφεντουλίδου 
Χρύσα Βλάχου 
Ελισάβετ Αθανασιάδου 
Τασούλα Γεωργιάδου 
Βάλια Γκέντσου 
Παναγιώτης Γκούβερης 
Γιώργος Δελιόπουλος 
Γεωργία Δεμπερδεμίδου 
Αρχοντούλα Διαβάτη 
Αθανασία Ανδρέου 
Κλεονίκη Δρούγκα 
Αλέξης Σ. Ζήρας 
Γιώργος Χ. Θεοχάρης 
Γιώργος Καλιεντζίδης 
Βαλεντίνη Χρ. Καμπατζά 
Β. Π. Καραγιάννης 
Ανδρέας Καρακόκκινος 
Χριστίνα Καραντώνη 
Μαρία Καρδάτου 
Σοφία Ανδρέου 
Κατερίνα Καριζώνη
Γιώργος Καρτέρης 
Γιάννης Αργυριάδης 
Ηλίας Κεφάλας 
Αφροδίτη Κοΐδου 
Δημήτρης Κονιδάρης 
Χλόη Κουτσουμπέλη 
Τίνα Κουτσουμπού 
Στάθης Κουτσούνης 
Μαρία Λάτσαρη 
Ειρήνη Βαμβουκάκη 
Ευτυχία - Αλεξάνδρα Λουκίδου 
Γεωργία Μακρογιώργου 
Ευφροσύνη Μαντά-Λαζάρου 
Χρήστος Β. Μασσαλάς 
Σταύρος Μίχας 
Αλεξάνδρα Μπακονίκα 
Δημήτρης Μπρούχος 
Γιώργος Κ. Μύαρης 
Νίκος Μυλόπουλος 
Βασίλης Βαρσακέλης 
Ηρώ Νικοπούλου 
Στρατής Οικονόμου 
Νίκος Ορφανίδης 
Γιάννης Πανούσης 
Αντώνης Ν. Παπαβασιλείου 
Δημήτρης Παπακωνσταντίνου 
Στεφανία Βελδεμίρη 
Δημήτρης Γ. Παπαστεργίου 
Καίτη Παυλή 
Παύλος Δ. Πέζαρος 
Κώστας Θ. Ριζάκης 
Ελένη Α. Σακκά 
Δότα Σαρβάνη 
Ιφιγένεια Σιαφάκα 
Ελένη Σιγαλού 
Χρήστος Σκιαδαρέσης 
Αντώνης Δ. Σκιαθάς 
Κώστας Σουέρεφ 
Φοίβος Σταμπολιάδης 
Σταύρος Σταυρόπουλος 
Βαγγέλης Τασιόπουλος 
Περσεφόνη Τζίμα 
Ολυμπία Τσικαρδάνη 
Δημήτρης Τσινικόπουλος 
Eλένη Δινοπούλου 
Τάσος Φούντογλου 
Ανδρέας Φουσκαρίνης 

ΙΙ 
Αγγελική Αγγελοπούλου 
Αλέξανδρος Αηδώνης 
Φανή Αθανασιάδου 
Ρένα Αθανασοπούλου 
Αχιλλέας Αναγνώστου 
Ειρήνη Δ. Αντωνίου 
Γλύκα Διονυσοπούλου 
Γιώργος Ανωγειάτης 
Σοφία Αποστολίδου-Μπούρου 
Ασημάκης Ασημακόπουλος 
Αλέξανδρος Βαναργιώτης 
Κατερίνα Καρακατσάνη 
Καλλιόπη Βελόνια 
Κατίνα Βλάχου 
Άννα Γεωργίου 
Χρυσούλα Γεωργούλα 
Μιχαήλ Καραπαναγιωτίδης 
Κική Γιαμουρίδου 
Σάββας Γιαγτζόγλου 
Άννα Γκασνάκη 
Αριστούλα Δάλλη 
Στέλιος Καράς 
Ελένη Δεληβοριά 
Χρύστα Δημαρέλου 
Αφροδίτη Διαμαντοπούλου 
Γιάννης Δίγκας 
Παναγιώτης Ο. Δόικος 
Πένυ Δουλαβέρα (Peny Delta) 
Μάνος Δραγώγιας 
Σοφία Ελευθερίου 
Αγγελική Κουρμουλάκη 
Νάνση Εξάρχου 
Μαίριλυν Ζαννέτου 
Νένα Ζήση 
Άντζελα Ζιούτη 
Χρυσάνθη Ιακώβου 
Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης 
Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη 
Γιώτα Κουτσώνα 
Χαρά Χ. Καλλιανίδου 
Παναγιώτης Καποδίστριας 
Αφόριο μέλι 
Πασχάλης Κατσίκας 
Πάνος Κεφαλάς 
Κάλι Κεχαγιά 
Γιώργος Σ. Κόκκινος 
Αλεξάνδρα Θ. Κολιγιώτη 
Κατερίνα Κολιοπούλου 
Παναγιώτα Λίγκα 
Κωνσταντίνος Κομιανός 
Παρασκευή Β. Κοτσάλου 
Αγγελική Κουντουράκη 
Κώστας Κουτρουμπάκης 
Ιωάννα Κύρου 
Γιώργος Κωνσταντινίδης 
Ελένη Κωνσταντινίδου 
Νίκος Λοφτσάλης 
Σεβαστή Κωνσταντινίδου 
Νίκος Κωσταγιόλας 
Λάμπρος Κωσταράκης 
Αγγελική Λάλου 
Έλενα Λιάτου 
Θέμης Λιβεριάδης 
Σταύρος Μακρίδης 
Ζωή Μακρονάσιου 
Δημήτρης Μάλλης 
Κωνσταντίνος Μανίκας 
Αναστάσιος Γ. Μαράς 
Κασσιανή Μαρτινάκη 
Ανατολή Μελίδου 
Αθανασία Λυκουρέση 
Νεκταρία Μενδρινού 
Λεωνίδας Μερτύρης 
Βηθλεέμ (Βίλμα) Μαυροματίδου 
Θεοδώρα Μήλιου 
Γιάννης Μήτσιος 
Αναστάσιος-Μάριος Μιχαηλίδης 
Γιώργος Κ. Μιχαηλίδης 
Χριστίνα Μιχαηλίδου 
Θανάσης Γ. Μίχος 
Βιβή (Παρασκευή) Μεντζελοπούλου 
Νίκη Μουντράκη 
Πάρης Μπερμπέρογλου 
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος 
Χαρά Μπούκα 
Ξανθούλα Νικηφόρου 
Παναγιώτης Νικολαΐδης 
Χρήστος Ντικμπασάνης 
Μιλτιάδης Ντόβας 
Γιάννης Ξέστερνος 
Παναγιώτης Παλασίδης 
Πόπη Παντελάκη 
Δήμητρα Παπανικολάου 
Ελένη Παρασκευά 
Γεωργία Μηνά 
Βάννα Πασούλη 
Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου 
Λεόντιος Πετμετζάς 
Μαίρη Πίσια 
Νικόλας Μπαλτζής 
Ελευθέριος Πλουτάρχου 
Μαίρη Γ. Πράσατζη 
Πολύβιος Ν. Πρόδρομος 
Αναστάσιος Ελ. Πτωχός 
Μαρία-Δέσποινα Ράμμου 
Μάουρα Ρομπέσκου 
Ερμιόνη Σαββίδου 
Χρυσούλα Ξυνέλη 
Γρηγόρης Σακαλής 
Δημήτρης Σακισλίδης 
Ελένη Σεμερτζίδου 
Γιώργος Σιώμος 
Λίτσα Στυλιανού 
Βάνια Σύρμου 
Σοφία Τριανταφυλλίδου 
Ελπίδα Δ. Τσαβδάρη 
Ηλίας Παπανικολάου 
Γιώργος Τσάρος 
Θωμαή Τσιμερίκα 
Γιάννης Τσιτσίμης 
Παρθένα Τσοκτουρίδου 
Αναστασία Υφαντίδου 
Απόστολος Α. Φεκάτης 
Γιώργος Χατζελένης 
Άνθιμος Χατζηαποστόλου 
Ζωή Χατζηγεωργίου 
Χρήστος Σαμαράς 
Κατερίνα Χατζηγιαννάκη 
Φωτεινή Χρηστίδου 
Αναστασία Π. Χρήστου 
Μαρία Ψωμά-Πετρίδου 
Αργυρώ Ψώρα-Θεοδωράτου 

ΙΙΙ 

Σοφία Αλεξανδρίδου 
Ζωή Αραβέλα-Κώτσου 
Φίλιππος Βίλδος 
Ευανθία Βλαχάβα 
Σπύρος Σ. Βουτσινάς 
Δημήτριος Γαρίπης 
Angela Argentino Γέργου 
Γεωργία Γιαλούρη 
Δήμητρα Γκατζηγιάννη-Αναστασίου 
Παύλος Σαπαλίδης 
Ελένη Γουγουτσά 
Αντώνης Γουλιανός 
Αλέκα Δημητροπούλου 
Μίμα Ε. Δουγαλή 
Ιωάννα Ευθυμιάδου 
Νίκος Σαχπεκίδης 
Μαρίνα-Αφροδίτη Ευθυμίου 
Αθανάσιος Ζτούπας 
Ελπίδα Θεοφανίδου 
Ελένη Ιωάννου 
Εμμανουήλ Καββουσανού 
Νικολέττα Καλαφατσή 
Απόστολος Καλουδάς 
Αντώνης Σβολιαντόπουλος 
Κατερίνα Κανάκη-Αξούγκα 
Θωμάς Καποδίστριας 
Φανή Καπουλίτσα 
Ελένη Καρακώτσου 
Διονυσία Καρνέση 
Μαίρη Καρρά 
Αλεξάνδρα Καρυπίδου 
Ελένη Κατίκογλου 
Δημήτριος Καφάσης 
Άννα Κεφαλά (Αν. Κεφά) 
Κωνσταντίνος Μ. Κικής 
Χρήστος Στέφας 
Δήμητρα Κίτσου 
Οργκέσα Κοδελάι 
Όλγα Κοτζαμανίδου 
Δημήτριος Κουκουλάκης 
Έλενα Κουρή 
Ελευθερία Κουρκούτα 
Προκόπης Κρανιάς 
Σοφία Κυριαζίδου 
Γιώργος Κύρκος 
Μαρία Δ. Κύρου 
Δημήτρης Κυτίδης 
Μαρία Κωσταράκη 
Απόστολος Τρανουλίδης 
Γεωργία Κωστούρου 
Άννα Λαμπαρδάκη 
Δήμητρα Λιαράκου 
Ιωάννα Λυγερού 
Σοφία Λυκούδη 
Ελένη Μανταδάκη 
Κική Ματέρη 
Παναγιώτης Φτάρας 
Αικατερίνη Μήλιου 
Σοφία Μπανιά 
Γεωργία Μπαντώλα 
Σωκράτης Μπουζούκας 
Μάρω Μυλωνά 
Ειρήνη Φ. Νάνου 
Βιβή Νίκου 
Ελπίδα Νταλούκα 
Γωγώ Ντούτση 
Φωτεινή Χαμιδιελή 
Κυριακή Ουζουνίδου 
Άννα Παγούνη 
Στέλλα Παθιάκη 
Γεώργιος Παλαιστής 
Απόστολος Παντσάς 
Γωγώ Παπαβασιλείου 
Μαρία Παπαβασιλείου  
Τασία Σέμψη 
Μιχάλης Παπαδόπουλος
Χρήστος Παπαδόπουλος 
Αθηνά Παπαδοπούλου 
Κυριακή Παπαλεωνίδα 
Δήμητρα Παπατσαρούχα 
Δώρα Χατζιδάκη 
Άγγελος Πάσκος 
Damjan Kozarov 
Παρασκευή Πατσιλιά 
Μαίρη Πέστροβα 
Δανάη Πετυχάκη 
Vincent Lempereur 
Ειρήνη Πούλα 
Χρήστος Ι. Ράικος 
Νεκταρία Ρουμπελάκη 
Ελένη Σαββίδου 
Αποστόλης Σιαραμπής 
Ελένη Σιούστη 
Γιάννης Σταμούλης 
Ρούλα Συγγούνα 
Κωνσταντίνα Σύγκουνα 
Φώτιος Συνδούκας 
Μαρία Σφενδώνη 
Κατερίνα Τάπανα 
Μαρία-Μιχαέλα Ράπτη 
Γιώργος Τζεβελεκάκης 
Βαΐα Τζώρη 
Γιάννης Τόμπρος 
Θεοδώρα Τοπάλη 
Λάζαρος Τσιαούσης 
Μαρία Τσιγάρα 
Όλγα Τσιφοπούλου 
Νικολέτα Τσοκαρίδου 
Μαρία Φασνάκη 
Παναγιώτα Φιλημέγκα 
Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος 
Άννα Φιλιππίδου 
Χρυσούλα Φούφα 
Αλέξανδρος Χατζηκώστας 
Ιωάννης Χήτας 
Λάμπρος Ανδρέου 
Βασιλική Χριστοφορίδου 
Αγγέλα Χρονοπούλου 
Χρυσοβαλάντης Χρόνης 
Bill Hunchback 
Τούλα Χαριτίδου

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Με τα Μυαλά που Κουβαλάς 2 (2024)

 



Πάνε πόσα χρόνια που μια παρέα με είχε τραβήξει τέλη καλοκαιριού σε ένα από τα θερινά του Γαλατσίου, για να απολαύσουμε ένα πρωτοποριακό animation της Pixar. Στην προβολή πήγα με μικρό καλάθι, έχοντας δει το trailer της ταινίας "Τα Μυαλά που Κουβαλάς", καθώς θεωρούσα το θέμα που ανέλυε αρκετά πολύπλοκο για να μπορέσει να αναπτυχθεί σε ένα animation. Όταν όμως έπεσαν οι τίτλοι τέλους, βρέθηκα σε ένα ντελίριο ατίθασων συναισθημάτων που χόρευαν εντός μου κι έκτοτε δεν με έχουν αφήσει σε ησυχία. Αυτό όμως που παρατήρησα, ήταν πως όλοι οι ενήλικες που παρακολουθήσαμε την ταινία βρισκόμασταν στην ίδια συναισθηματική φόρτιση σε αντίθεση με τα πιτσιρίκια που αποχωρούσαν κάπως βαριεστημένα από την προβολή. 
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, η Pixar επανήλθε για να μας παρουσιάσει τη συνέχεια της ιστορίας, παρουσιάζοντας τον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο της μικρής Ράιλι καθώς μπαίνει στην εφηβεία. Αμέσως αναρωτήθηκα κατά πόσο μπορεί να διατηρήσει η Pixar την ποιότητα και τις αξίες της πρώτης ταινίας. Σίγουρα η πρωτοτυπία απουσιάζει σε μια συνέχεια, πόσο δε σε μια ταινία που ξεχώρισε στο κομμάτι αυτό. Παρά τις επιφυλάξεις μου, πήγα με τρομερή ανυπομονησία σε ένα συνοικιακό θερινό σινεμά για να δω τη συνέχεια. Και μόνο που άκουσα τη γνώριμη μελωδία στους τίτλους αρχής, με πλημμύρισε μια όμορφη κι ανακουφιστική χαρμολύπη, ζωντανεύοντας στη μνήμη μου όλα αυτά τα συναισθήματα που μου έφερε απρόσμενα στην επιφάνεια η πρώτη ταινία. Μπορεί στη νέα ταινία "Τα Μυαλά που Κουβαλάς" να λείπει η ανεπανάληπτη συγκίνηση της πρώτης, αλλά οι δημιουργοί της ασχολήθηκαν με αρκετή ευαισθησία, καλαισθησία κι ευστοχία στα νέα συναισθήματα που ξεπετάχτηκαν στο μυαλό της Ράιλι, προσφέροντας μια εκπληκτική κι άκρως παρηγορητική ανάλυση της εφηβείας.
Η ιστορία ξεκινάει κάπως εκρηκτικά. Η μικρή Ράιλι ξυπνάει κι αμέσως μέσα της ξεπηδάει ένας νέος άγνωστος ψυχικός κόσμος. Η μέχρι πρότινος πλατφόρμα που χειρίζονται τα πέντε βασικά της συναισθήματα (Χαρά, Λύπη, Φόβος, Οργή κι Αηδία) αφαιρείται και στη θέση της μπαίνει μια καινούργια που δείχνει αρκετά πολύπλοκη και δύσχρηστη. Παράλληλα, "τα νησιά" που πλάθουν την προσωπικότητά της, έχουν μετασχηματιστεί, δίνοντας προτεραιότητα σε νέες προσδοκίες, αφήνοντας στην άκρη άλλες παλιότερες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δημιουργοί δείχνουν με έξυπνο τρόπο το πώς οι έφηβοι παραγκωνίζουν στην πίσω άκρη του μυαλού τους την οικογένεια, δίνοντας έμφαση στη φιλία και στην πολυπόθητη αποδοχή τους από τρίτους. 
Παράλληλα, η Χαρά προσπαθεί να πλάσει τον χαρακτήρα της Ράιλι, ενισχύοντάς τον με θετικές αναμνήσεις. Όμως η καλοπροαίρετη διάθεση της Χαράς, δεν είναι βάσιμη καθώς κρύβει όλες τις αρνητικές στιγμές στο κομμάτι της λήθης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί έναν χαρακτήρα ασταθή κι ανασφαλή. Και σ' αυτό το κομμάτι της ταινίας θέλω να αναφερθώ στην εύστοχη και κάπως λυρική σκηνή όπου η Λύπη ζητάει από την Χαρά, να την ακολουθήσει στο κεντρικό σημείο της συνείδησης για να δει πώς πλάθεται ο χαρακτήρας της Ράιλι, με την Χαρά να της λέει "όπου πάω εγώ έρχεσαι κι εσύ", δείχνοντας ξεκάθαρα πως τα δύο αυτά συναισθήματα είναι αλληλένδετα.
Όλη αυτή η συναισθηματική ισορροπία των παιδικών χρόνων θα μεταβληθεί με την είσοδο της Ράιλι στην εφηβεία. Το πρώτο συναίσθημα που θα κάνει την εμφάνισή του είναι τη Ανησυχία και θα ακολουθήσουν η Ζήλεια, η Βαρεμάρα κι η Ντροπή.
Με τη νέα ποικιλία συναισθημάτων, οι δημιουργοί του animation προσφέρουν μια υπέροχη εσωτερική ενδοσκόπηση στην πιο ταραχώδη και παράδοξη περίοδο του ανθρώπου. Ο φακός στρέφεται στον ψυχικό κόσμο της Ράιλι αλλά γίνεται ταυτοχρόνως κι οδηγός του δικού μας ψυχική κόσμου, βοηθώντας μας να ξεδιαλύνουμε συναισθηματικά μπερδέματα κι αδιέξοδα που ενδεχομένως κουβαλάμε ακόμη μέσα μας.



Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που κατάφεραν να κερδίσουν οι δημιουργοί στη συνέχεια της ιστορίας, είναι που δε διαχώρισαν τα συναισθήματα σε καλά και κακά. Το κάθε συναίσθημα επιδιώκει το καλό της Ράιλι και κάνει τα πάντα για να το πετύχει. Απλώς οι προσδοκίες του ενός δεν έχουν τις ίδιες κατευθύνσεις με τις προσδοκίες του άλλου, μ' αποτέλεσμα να έρχονται σε μια πολύπλοκη σύγκρουση. Για παράδειγμα η Χαρά προσπαθεί να κρύψει στο υποσυνείδητο όλες τις ντροπιαστικές, στενάχωρες και δύσκολες στιγμές της Ράιλι, σε αντίθεση με την Ανησυχία, η οποία θεωρεί πως όλες οι παραπάνω εμπειρίες μπορούν να βοηθήσουν την κοπέλα στο να χτίσει εναν δυνατό χαρακτήρα που θα την οδηγήσει πιο εύκολα προς την ενηλικίωση. Κατά την άποψή μου, θεωρώ πως η Ανησυχία έχει τα πιο λογικά και βάσιμα επιχειρήματα, τα οποία προσπαθεί να τα εφαρμόσει σε έναν άνθρωπο που δεν είναι ακόμη προετοιμασμένος. 
Διατηρώντας μόνο τις θετικές της αναμνήσεις, η Ράιλι είναι ανέτοιμη να κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της εφηβείας. Έχοντας κρύψει στην πίσω άκρη του μυαλού της όλες τις αρνητικές της σκέψεις και τις άσχημες στιγμές της, νιώθει απροετοίμαστη κι αδύναμη να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις που συναντά μπροστά της. Ένας πλήρης χαρακτήρας θέλει μια πληθώρα εμπειριών κι εικόνων, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την κάθε αναποδιά που του τυχαίνει και την κάθε δυσκολία που πιθανότατα θα συναντήσει στη ζωή του. Όλη αυτή την πολυπλοκότητα της εφηβείας που μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή, οι δημιουργοί την αναλύουν με μπόλικη δόση αλήθειας κι ειλικρίνειας, προσφέροντάς μας μια σπάνια κινηματογραφική εμπειρία.
Το τελικό μήνυμα που εισέπραξα από την ταινία, είναι πως πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας, να τα αναλύουμε και να τα αξιοποιούμε κι όχι να τα κουβαλάμε σαν αθέατα βάρη μέσα μας. Τόσο οι όμορφες στιγμές όσο κι οι άσχημες έχουν τη δική τους αξία και βαρύτητα. Η κάθε εμπειρία είναι κι ένα λιθαράκι στην προσωπικότητα που χτίζουμε χρόνο με το χρόνο. Όσο πιο ειλικρινείς λοιπόν είμαστε με τον εαυτό μας, τόσο πιο δυνατή και γερή προσωπικότητα μπορούμε να χτίσουμε. Η εφηβεία είναι μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής μας αλλά ειναι κι από τις πιο δημιουργικές καθώς κατά τη διάρκεια αυτής ορίζουμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην ενήλικη ζωή. 
Τα "Μυαλά που Κουβαλάς 2" είναι μια ακόμη πανδαισία χρωμάτων κι αφηρημένων εννοιών που μας ταξιδεύουν στον αθέατο και μυστηριώδη κόσμο του ανθρώπινου εγκεφάλου. Είναι μια ακόμη όμορφη προσπάθεια της Pixar να μας βοηθήσει να συμφιλιωθούμε με τον πλούσιο ψυχικό μας κόσμο με τα αμέτρητα καλά αλλά και κακά στοιχεία που κουβαλάμε. Είναι ένας ευφάνταστος τρόπος να κατανοήσουμε πως όχι μόνο δεν είμαστε τέλειοι αλλά πως αυτή η ατέλειά μας είναι που μας κάνει τόσο γοητευτικούς, αληθινούς κι ειλικρινείς. Τι χρειαζόμαστε λοιπόν για να φύγουμε μπροστά; Μια ζεστή σφιχτή αγκαλιά όλων των συναισθημάτων μας. 

Βαθμολογία: 8/10