Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί δεν ομορφαίνουμε την Χίο;...


Πριν από χρόνια φοιτητής ακόμα γυρνούσα στο νησί μου με το πλοίο της γραμμής. Στη διάρκεια του ταξιδιού βρισκόμουν στο σαλόνι και είχα πιάσει κουβέντα με έναν συνταξιούχο καπετάνιο. Πάνω στη συζήτηση μου ανέφερε το εξής: "Η Χίος είχε ένα από τα ομορφότερα λιμάνια της Ελλάδος και εμείς οι βλάκες το καταστρέψαμε. Ειδικά το σημείο από τη καφετέρια drum (παλιά καφετέρια της προκυμαίας) μέχρι τον κάβο (άλλη παλιά καφετέρια της προκυμαίας) η εικόνα είναι απαίσια με τις πολυκατοικίες στη θέση των παλιών κτιρίων του λιμανιού". Από τότε η εικόνα μου για το λιμάνι της Χίου άλλαξε για πάντα...
Σύμφωνα με τα παλιά κτίρια που έχουν σωθεί από την λαίλαπα της χούντας, που ζητούσε σύγχρονα κτίρια πάνω στα παλιά υπέροχα νεοκλασικά, πετρόχτιστα και λοιπά κτίρια, η παλιά εικόνα του λιμανιού της Χίου θα πρέπει να ήταν μαγική. Σε σχέση με την παλιά εικόνα του λιμανιού η σημερινή είναι λίγο απελπιστική. Αυτό με έκανε αρκετές φορές να σκέφτομαι πως θα μπορούμε να βελτιωθεί η εικόνα του με λίγες επεμβάσεις.
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο άδεια κτίρια σε κεντρικά σημεία του λιμανιού τα οποία είναι εγκατελειμένα και άδεια. Η παρουσία τους είναι μία άσχημη πινελιά στην όμορφη πλευρά του λιμανιού. Ένα από αυτά είναι το τελωνείο το οποίο έκλεισε όταν άνοιξε το καινούργιο στην απέναντι πλευρά (κοντά στο λιμεναρχείο). Με το γκρέμισμα αυτού του κτιρίου και την αξιοποίηση αυτού του χώρου μπορούμε να έχουμε ένα μικρό πάρκο το οποίο θα αναδεικνύει το κάστρο που βρίσκεται ακριβώς από πίσω. Μπορεί να είναι ένα θεματικό πάρκο που να σχετίζεται με την ανατίναξη του σουηδικού πλοίου από τους Βρετανούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα βοηθήσει αυτό στο να μάθουν οι ντόπιοι ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Χίου. Επίσης οι επιβάτες των πλοίων αλλά και οι περαστικοί θα μπορούν να θαυμάζουν ένα τμήμα του κάστρου το οποίο θα φωτίζεται. Εκεί κοντά βρίσκεται και το παλιό κτίριο του ΟΤΕ (κάτω φωτογραφία) το οποίο έχει αδειάσει εδώ και πολλά χρόνια (πριν δεκαετίες θυμόμουν που λειτουργούσε μιας και από κει έστελνε η μητέρα μου τηλεγραφήματα στον πατέρα μου). Όμως σαν κτίριο είναι νεκρό. Έχει ακουστεί πως θα κατεδαφιζόταν όπως είχαν γκρεμιστεί κάποια χαμόσπιτα ακριβώς δίπλα του (με σκοπό να ανοίξει ο χώρος γύρω από το κάστρο αλλά η κατάσταση εκεί μπορεί να την καταλάβει ο καθένας με μία βόλτα στην περιοχή). Όμως γκρεμίζοντας το κτίριο του ΟΤΕ ανοίγει ένας μεγάλος χώρος και αναδεικνύεται το νεοκλασικό μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας το οποίο έχει έναν υπέροχο φωτισμό το βράδυ. Σκεφτείτε λοιπόν ένα νεοκλασικό μέγαρο από το οποίο ξεκινάει ένας κήπος ή ένα πάρκο και καταλήγει στο κάστρο. Σίγουρα θα είναι υπέροχη εικόνα. Μία εικόνα που την έχει ανάγκη η πόλη της Χίου.

Έρχομαι στη συνέχεια σε ένα άλλο ιστορικό κτίριο του νησιού το οποίο το χουμε αφήσει να σαπίζει. Η φωτογραφία που παρουσιάζω είναι παλιά οπότε μπορείτε να καταλάβετε τη σημερινή του κατάσταση. Μιλάω για τον παλιό κινηματογράφο Rex ο οποίος στα χρόνια που ήμουν μαθητής λειτουργούσε σαν κλαμπ. Σαν κλαμπ ποτέ δε το συμπάθησα και δε κρύβω να σας αναφέρω πως μόνο μία φορά το διάλεξα για την διασκέδασή μου. Όμως αυτή η μοναδική φορά ήταν αρκετή για να διαπιστώσω τον εξαιρετικό εσωτερικό του χώρο. Πράγματι είχε κατασκευαστεί για να στεγάζει ένα σύγχρονο κινηματογράφο. Καλό είναι να ξαναλειτουργήσει έτσι μιάς και η Χίος έχει μόνο μία αίθουσα κινηματογράφου (το Διάνα, το οποίο βρίσκεται ακόμα στη δεκαετία του '80). Πόσο όμορφο θα ήταν να έχουμε ένα ζωντανό πολυχώρο στη συγκεκριμένη πλευρά του λιμανιού. Και μη μου αναφέρετε το οικονομικό. Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν για μία επένδυση στο συγκεκριμένο σημείο.

Το θέμα είναι λοιπόν να δράσουμε σαν ενεργοί πολίτες. Θέλουμε να παραμείνει αυτή η άσχημη κατάσταση στο λιμάνι μας ή να του δώσουμε μία νέα πνοή. Να αναδείξουμε το Κάστρο γκρεμίζοντας τα άχρηστα και άσχημα κτίρια του τελωνείου και του ΟΤΕ και να ζητήσουμε να λειτουργήσει ξανά ο κινηματογράφος Rex...
Μέσα από αυτό το κείμενό μου προσπαθώ να σας βάλω σε σκέψεις και να σας δώσω ιδέες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου