Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινώντας ευχάριστα...


Μπορείς να μαζέψεις όλη την τέχνη από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα μέσα σε ένα βίντεο κλίπ των τεσσάρων λεπτών; Πριν γελάσετε δείτε πρώτα το παραπάνω βίντεο. Για να σας βοηθήσω θα σας αναφέρω τον κάθε πίνακα με τον καλλιτέχνη σύμφωνα με την σειρά που παρουσιάζονται. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ένα μπράβο σε όποιον το σκέφτηκε αλλά και στις ερμηνείες των παιδιών τα οποία δείχνουν πως γουστάρουν αυτό που κάνουν. Ας αρχίσουμε λοιπόν καλά και μουσικά αυτή τη νέα χρονιά.
Ξεκινάμε με τον Μυστικό Δείπνο του Μιχαήλ Αγγέλου. Στη συνέχεια έχουμε την Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι. Μάθημα ανατομίας του δρ. Nicolaes Tulp έργο του Ρεμπράντ. Ακολουθεί το Πορτραίτο του Ερρίκου, βασιλιάς της Αγγλίας παρέα με Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι του Ντα Βίντσι. Όμως οι πετυχημένες αναπαραστάσεις πινάκων έρχονται στη συνέχεια με την σχεδία της Μέδουσας του Ζαν-Λουί-Τεοντόρ Ζερικώ και με το Θάνατος του Μαρά του Ζακ-Λουι Νταβίντ. Ειλικρινά αν συγκρίνετε τους πίνακες με το βίντεο θα εκπλαγείτε για το πόσο πιστές είναι οι αναπαραστάσεις. Ξαναγυρίζουμε στην Αναγέννηση με την Δημιουργία του Αδάμ, έργο του Μιχαήλ Αγγέλου στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού. Και από κει ξαναγυρνάμε στην σύγχρονη τέχνη με το γνωστό έργό ο Υιός του Ανθρώπου του Γκιμπράν και τη Μεγάλη σύνθεση επιφάνεια του κόκκινου, κίτρινου, μαύρου, γκρι και μπλε του Μιρό για να ακολουθήσουν η αυτοπροσωπογραφία της αγαπημένης μας Φρίντα Κάλο, το πορτραίτο της Καθιστής Dora Maar του Πικάσο, της πασίγνωστης Κραυγής του Μουνχ και της αυτοπροσωπογραφίας του συμπαθητικού Βαν Γκογκ με φόντο το γαλάζιο δωμάτιο. Η σύγχρονη τέχνη κάνει μία παύση με τη γνωστή φωτογράφιση της Μονρόε που επεξεργάστηκε από τον Γουόρχολ. Γυρνάμε πάλι πίσω με τον πίνακα της Gabrielle d 'Estrées με μία από τις αδελφές της και με έναν άγνωστο για μένα πίνακα (στο 01:49). Φυσικά δε μπορεί να λείπει ο καταπληκτικός και ιδιόρυθμος Καραβάτζιο με τον διάσημο πίνακά τον Αποκεφαλισμό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ο φωτισμός στον συγκεκριμένο πίνακα είναι τρομερά πετυχημένος διότι καταφέρνει να δείξει το σκοτάδι που επικρατούσε στα έργα του όπου μέσα από αυτό εμφανίζονταν οι μορφές. Συνεχίζουμε με την Ολυμπία του Μανέ. Γνωστός πίνακας νεαρής γυμνής με μαύρο μουσικό (βρίσκεται στο μουσείο Ορσέ). Η αναπαράσταση της Ελευθερίας που οδηγεί τον Λαό δείχνει τον παλμό και την επαναστατικότητα που πέρασε ο Ντελακρουά στο έργο του. Η γνώση των νεαρών πάνω στην τέχνη φαίνεται στο όχι και τόσο γνωστό έργο Sylvia Van Harden του Ότο Ντίξ το οποίο είναι και αυτό πετυχημένα περασμένο στο βίντεό τους. Στη συνέχεια όλοι αναγνωρίζετε το πολυαγαπημένο Φιλί του Κλίμτ. Φυσικά ξαναπερνάνε οι Φρίντα, Βαν Γκόγκ, Μιρό, Πικάσο, Μούνχ και Γουόρχολ πριν τελειώσουμε το ταξίδι μας στον Βελάσκεθ με τον τεράστιο πίνακα Las Meninas.
Ελπίζω να σας ήταν ευχάριστη η βολτούλα στα μουσεία του κόσμου μέσα από την ματιά αυτών των παιδιών.


4 σχόλια:

  1. Είναι θαυμάσιο!
    Καλή χρονιά, με χαρά!

    (..μήπως να μοιραστείς μαζί μας και τ΄όνομα των δημιουργών;;;)
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά Μαρία. Το συγκρότημα λέγεται Hold your horses (περίεργο όνομα). Όσο για το τραγούδι ο τίτλος του είναι 70 million. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώώώ!!
    Αρκετούς πίνακες τους γνώριζα, οπότε άμεσα αντιλήφθηκα την.."αναπαράσταση", τους υπόλοιπους τους βρήκα εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ... Φαντάσου πόσο πετυχημένο ήταν το κλιπάκι τους που βάλανε τους αυθεντικούς πίνακες με τις αναπαραστάσεις μαζί για να τους συγκρίνουμε. Πολύ πετυχημένη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή