Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Από τον ποταμό Μολδάβα στο αστρολογικό ρολόι...


Η Πράγα όπως και κάθε πόλη που σέβεται την ιστορία της έχει την Παλιά και την Νέα Πόλη. Την Παλιά Πόλη την παρουσίασα στο προηγούμενο φωτογραφικό μου βίντεο με την διαδρομή από την Καστρούπολη στη Γέφυρα του Καρόλου.
Το οτι υπάρχει όμως το παλιό κομμάτι της πόλης δε σημαίνει πως στο νέο δεν υπάρχουν μνημεία ή κτίρια και αξιοθέατα που αξίζει να δεις. Η βόλτα ξεκινούσε από τις όχθες του ποταμού Μολδάβα. Ένας ήρεμος ποταμός που διακοσμήται με αρκετές γέφυρες με την πιο φημισμένη γέφυρα του Καρόλου. Ο ποταμός πλατύς σου δημιουργεί έναν τεράστιο ορίζοντα από τον οποίον μπορείς να απολαύσεις όλη την ομορφιά της πόλης.
Πρώτη μας συνάντηση ήταν με το κτίριο που χορεύει. Ένα από τα πιο σύγχρονα, περίεργα και διάσημα κτίρια του κόσμου. Τόσο καιρό το έβλεπα σε φωτογραφίες στα διάφορα ιστολόγια που μπαίνω και στις διάφορες εφημερίδες που διαβάζω όταν είχαν θέμα "περίεργες αρχιτεκτονικές". Είναι ένα υπέροχο κτίριο. Νιώθεις πως το πιο στιβαρό κομμάτι του, το τσιμεντένιο, σφίγγει στην αγκαλιά του το πιο αέρινο κομμάτι, το διαφανές, το γυάλινο. Μπορεί να το παρομοιάσεις σαν ένα ερωτευμένο ζευγάρι ή για δύο ανθρώπους που χορεύουν.
Προχωρώντας πιο κεντρικά συναντάς υπέροχα παλιά κτίρια με πολλά ανάγλυφα και ψηφιδωτά στις προσόψεις τους. Το καθεστώς ευτυχώς τα προστάτευσε και έμεινα μέχρι σήμερα για να τα χαιρόμαστε εμείς ως επισκέπτες αλλά και οι Τσέχοι ως κάτοικοι αυτής της πόλης.
Μέσα από στενά καταφέρνουμε και βγαίνουμε στην πλατεία του δημαρχείου. Εκεί βρίσκεται και ένα σκούρο σπίτι με γύψινα ανάγλυφα διακοσμητικά στη πρόσοψή του. Αυτό ήταν το πατρικό του συγγραφέα Φρανς Κάφκα. Ένας συγγραφέας που αν και έχει γράψει λίγα βιβλία μιας και είχε σύντομη ζωή έγινε το σύμβολο και ο ήρωας της πόλης. Κατα την άποψή μου παρατραβηγμένη η φήμη του (αν και δεν έχω διαβάσει ακόμα κάποιο βιβλίο του για να χω σωστότερη άποψη για το πρόσωπό του). Η πόλη είναι γεμάτη με φωτογραφίες, σκίτσα και προτομές τους. Ακόμα και σε έναν τοίχο των KFC είδαμε σκίτσα του.
Στη πλατεία λοιπόν αυτή βρίσκεται και το περίφημο και διασημότερο αστρολογικό ρολόι. Η συγκίνηση όταν το συνάντησα ήταν μεγάλη. Θυμήθηκα μικρός όταν είδα μία φωτογραφία του στο περιοδικό Experiment (μετέπειτα Γαιόραμα) και ρώτησα την μητέρα μου να μου πει τι είναι. "Είναι το αστρολογικό ρολόι της Πράγας Γιώργο" μου απάντησε. "Και τι μετράει;" αναρωτήθηκα. "Τα ζώδια και τα άστρα" . Υπάρχουν τέτοια ρολόγια αναρωτιόμουν. Θέλω πολύ να το δω από κοντά. Πολλά χρόνια μετά το είχα μπροστά μου. Το τελευταίο βράδυ πριν αναχωρήσουμε από την Πράγα πήγα και το άγγιξα. Ήθελα να ρθω σε μία πιο άμεση επαφή μαζί του. Να νιώσω την επιφάνειά του, την θερμοκρασία του και την αξία του. Να πείσω τον εαυτό μου πως το χω μπροστά μου. Ένα όνειρο μόλις εκπληρωνόταν. Έντονη και τρομακτική εικόνα των μορφών του ρολογιού ήταν ο χάρος που παρουσιαζόταν ως σκελετός ο οποίος χτυπάει το καμπανάκι δείχνοντας πως ο χρόνος περνάει και έρχεται κάθε μία ώρα όλο και πιο κοντά σου...
Δίπλα από το ρολόι απλωνόταν μία μεγάλη πλατεία έχοντας στο βάθος την εκκλησία της Παναγίας του Τυν με τα δύο διαφορετικά καμπαναριά. Το ένα λεπτό και το άλλο παχύ. Η διαφορά τους δεν είναι αισθητή εκτός κι αν παρατηρήσεις τα παράθυρα που έχουν.
Στη πλατεία είχε το χριστουγεννιάτικο παζάρι το οποίο είχε τελειώσει μ' αποτέλεσμα να μαζεύουνε τα περίπτερα που είχαν τοποθετηθεί και να ξεστολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Σε μελαγχολούσε η εικόνα αυτή αλλά από την άλλη σου έδινε μια χαρά στο ότι ενώ οι γιορτές τελείωσαν εσύ κάνεις διακοπές ακόμα.
Η βόλτα τελειώνει στην οδό Παρισιού όπου είναι όλα τα ακριβά μαγαζιά της Πράγας. Ενώ όλοι παρατηρούσαν τις βιτρίνες εμένα μου τράβηξε την προσοχή το άγαλμα του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος ντυμένος ως Ρωμαίος στρατιώτης σκοτώνει τον δράκο.
Η Πράγα είναι γνωστή για το έντονο εβραϊκό στοιχείο της. Είναι εμφανές σε κάθε δρόμο και στενό της. Εξάλλου και η γνωστή ιστορία του Γκόλεμ ξεκίνησε από τις εβραϊκές γειτονιές της Πράγας.
Το φωτογραφικό βίντεο τελειώνει με τον τρούλο του Εθνικού μουσείου το οποίο δυστυχώς δεν επισκεφθήκαμε. Ίσως την επόμενη φορά...
Εδώ τελειώνει και το δεύτερο φωτογραφικό βίντεο με θέμα την Πράγα. Μένει ένα ακόμα με την υπέροχη νυχτερινή όψη της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου