Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Οι κόκκινοι σκύλοι

Τον τελευταίο καιρό διαβάζω το εξαιρετικό βιβλίο του Μαλαπάρτε, το "Καπούτ". Η ιδιαιτερότητα αυτού του βιβλίου είναι πως μας παρουσιάζει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από την μεριά των Γερμανικών δυνάμεων. Το φασιστικό παρελθόν του συγγραφέα τον στιγμάτισε για μία ζωη, ανεξάρτητα το ότι μετά τον πόλεμο έγινε ακροαριστερός.
Το βιβλίο "Καπούτ" είναι ένα από τα αριστουργήματα του 20ου αιώνα και μας παρουσιάζει πολλές ιστορίες και άγνωστους ήρωες αυτής της περιόδου. Κάποιοι άγνωστοι ήρωες που έπαιξαν και εκείνοι έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέτωπο της Ρωσίας ήταν οι κόκκινοι σκύλοι.
Δεν είναι τυχαίο το ότι οι Γερμανοί κάθε χωριό και κάθε πόλη που καταλαμβάνανε εκτελούσαν όλα τα σκυλιά. Μία εικόνα γελοία αν το σκεφτεί κανείς. Φαντάροι με τουφέκια και μαχαίρια να κυνηγάνε κάτω από το αυστηρό βλέμμα του διοικητή τους. Ένα είδος καψωνιού θα έλεγε κανείς.
Κι όμως, η υπόθεση ήταν αρκετά σοβαρή. Οι Ρώσοι είχαν μάθει στα σκυλιά να βρίσκουν την τροφή τους κάτω από τεθωρακισμένα. Γνωρίζοντας τις πορείες των Γερμανών καθώς και τις ημερομηνίες διέλευσής τους από διάφορα σημεία, κανονίζανε να αφήνουν τα σκυλιά νηστικά για δύο τρεις μέρες. Την ημέρα που θα περνούσαν οι Γερμανοί, ζώνανε τα ζώα με εκρηκτικά και τα αφήνανε ελεύθερα. Πιστεύοντας ο πεινασμένος σκύλος πως κάτω από τα γερμανικά τεθωρακισμένα βρίσκεται τροφή έτρεχε προς το μέρος τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετατρέπεται άθελά του σε σκύλο καμικάζι.
Με αυτούς τους αφανείς και αϋμνηστους ήρωες οι Γερμανοί είχαν αρκετές απώλειες στα ρωσικά εδάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου