Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ευτελισμός του κοινοβουλευτισμού



Προκαλεί η μεθόδευση της κυβέρνησης να κλείσει πρόωρα τη Βουλή επικαλούμενη την έλλειψη νομοσχεδίων. Αμέσως μετά αποκαλύπτεται ότι η ίδια κυβέρνηση καταθέτει σωρηδόν νομοθετήματα στο όνομα προαπαιτούμενων, δόσεων, υποδόσεων και κοινοτικών κονδυλίων.
Οι τακτικισμοί της έρχονται να ευτελίσουν άλλη μια φορά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Μεθοδεύουν την υφαρπαγή των ψήφων από τους βουλευτές, καθώς στα θερινά τμήματα καθορίζουν κατά το δοκούν τις συνθέσεις, ώστε να μην υποστούν τυχόν απώλειες. Ταυτόχρονα επιχειρούν να περάσουν με διαδικασίες «fast track» σημαντικά νομοσχέδια, που θα έπρεπε να συζητηθούν αναλυτικά. Και η κυβέρνηση να υποστεί τη βάσανο μιας επί της ουσίας κριτικής τοποθέτησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Με το πιστόλι της τρόικας, το υπουργείο Περιβάλλοντος ακολουθεί τη διαδικασία του κατεπείγοντος για το θεσμικό πλαίσιο της χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής. Ερχεται να αλλάξει το χάρτη των χρήσεων γης σε όλη τη χώρα, ενώ θεσπίζονται νέοι κανόνες για τις εντάξεις περιοχών στο σχέδιο πόλης. Μόλις δύο ημέρες θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή!
Ακολουθεί το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», για το οποίο δεν αντιδρούν έντονα μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά έχει προκαλέσει και αρρυθμίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι η πώληση του 30% της ΔΕΗ δεν αποτελεί δέσμευση προς την τρόικα, αλλά προς την Ε.Ε. και την πολιτική τής ανταγωνιστικότητας. Ενας λόγος παραπάνω για να μην περάσει έπειτα από συζήτηση-εξπρές στη Βουλή.
Ανάλογοι εντατικοί ρυθμοί αναμένονται και για άλλα νομοσχέδια, καθώς -κατόπιν εορτής- η κυβέρνηση επικαλείται ασφυκτικές προθεσμίες. Ενδεικτικά, μεταξύ των προαπαιτούμενων αποφάσεων είναι αυτές για υπαίθριο εμπόριο, αδειοδότηση επενδύσεων, φόρους και χρεώσεις υπέρ τρίτων, κώδικα συμπεριφοράς για κρατικά στελέχη, συμψηφισμό επιστροφής ΦΠΑ και οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων και μείωση περιθωρίων κέρδους φαρμακείων, συγχώνευση επικουρικών ταμείων - εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δάση, μείωση διοικητικών βαρών στο Δημόσιο, χρηματοδότηση των κομμάτων...
Η κυβέρνηση συνεχίζει να εκπέμπει εικόνα ασυνέχειας, αντίθετων γραμμών και αναποτελεσματικότητας. Μοναδικός της στόχος είναι να καταφέρει να περάσει μέσα στο καλοκαίρι τις προαπαιτούμενες αποφάσεις, έστω κι αν χρειαστεί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν σε αντικαταστάσεις βουλευτών. Ο ευτελισμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών δεν τους απασχολεί.

Πηγή: Ελευθεροτυπία 24/06/2014
Σκίτσο: Βαγγέλης Παπαβασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου