Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Προαπαιτούμενη θερινή λεηλασία



Στις ομαλές πολιτικές περιόδους, τέλη Ιούνη η πολιτική ζωή κατέβαζε ρυθμούς μπαίνοντας στη θερινή ραστώνη. Η επιτάχυνση του πολιτικού χρόνου μέσα στο καλοκαίρι σηματοδοτούσε σχεδόν πάντα δραματικές ανατροπές, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Ιουλιανά και την πτώση της χούντας. Κατά συνέπεια, η σπουδή που δείχνει η κυβέρνηση να φορτώσει τα θερινά τμήματα της Βουλής με πολλά και μεγάλης σημασίας νομοθετήματα, δημιουργεί αναπόφευκτα συνειρμούς που δεν κολακεύουν τη δημοκρατία μας.
Στις ομαλές πολιτικές περιόδους τα θερινά τμήματα δεν καταπιάνονταν με μείζονος σημασίας ζητήματα. Να όμως που η κυβέρνηση εισάγει στα θερινά τμήματα νόμους που όχι μόνο αλλάζουν άρδην παγιωμένες για χρόνια καταστάσεις, αλλά θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη μορφή που θα πάρει το μέλλον της χώρας: χωροταξικό, «μικρή ΔΕΗ, ασφαλιστικό, φυλακές. Είναι προφανές ότι τα υπό ψήφιση νομοσχέδια συνιστούν τον ορισμό των μείζονος σημασίας ανατροπών.
Η συντριπτική πλειονότητα των υπό ψήφιση διατάξεων είναι «μνημονιακά προαπαιτούμενα», προβλέπονται δηλαδή στο Μνημόνιο. Μνημόνιο το οποίο κατά τα άλλα έχει τελειώσει, όπως διατείνονταν προεκλογικά οι κυβερνητικοί μανδαρίνοι. Η εισαγωγή στην κοινοβουλευτική διαδικασία αυτών των «προαπαιτούμενων», πέραν του ότι ξεσκεπάζει την κυβερνητική προπαγάνδα, αποδεικνύει ότι το Μνημόνιο είναι πάντα εδώ. Σε συνέχεια της τεράστιας καταστροφής που έχει ήδη προκαλέσει, το κοινό πρόγραμμα κυβέρνησης-τρόικας προβλέπει ακόμα πολλά μέτρα που θα χειροτερέψουν την ήδη τραγική κατάσταση της πλειονότητας της κοινωνίας.
Είναι δε τόσο ανελαστικό το μνημονιακό πλαίσιο που δεν επιτρέπεται να χαθεί ούτε λεπτό λόγω θερινής ραστώνης. Τα μέτρα πρέπει να περάσουν και πρέπει να περάσουν τώρα. Επιπλέον, τα θερινά τμήματα δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να διαμορφώσει τη σύνθεσή τους κατά το δοκούν, ούτως ώστε να αποφευχθούν τυχόν «ατυχήματα» στις ψηφοφορίες.
Από το ξεπούλημα του στρατηγικής σημασίας ενεργειακού τομέα έως την (οριστική!) καταστροφή των παραλιών μας, εξυφαίνεται ένας γιγάντιος ιστός πλιάτσικου του δημόσιου πλούτους, υφαρπαγής θεμελιωδών δικαιωμάτων και καταστροφής του περιβάλλοντος. Απέναντι στην εκτυλισσόμενη λεηλασία δεν υπάρχει χώρος για μισόλογα, παρά μόνο για καθαρές θέσεις. Ιδιαίτερα όσοι διατείνονται ότι έχουν στραφεί εναντίον του Μνημονίου, έχουν λαμπρή ευκαιρία να αποδείξουν έμπρακτα τη βούλησή τους. Ιδού η Ρόδος…

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου