Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Πριν κάνουμε «μάγκες» τους βουλευτές της ΝΔ



Του Κώστα Εφήμερου

Μιλώντας με τον κοινοβουλευτικό μας συντάκτη, τον Γεράσιμο Λιβιτσάνο, συνειδητοποίησα με έκπληξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στην τροπολογία για τα αναδρομικά των δικαστικών.
Κι όμως όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ υπάρχουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο σε περίπτωση που
δεν ενταχτούν σε αυτό οι ένστολοι, για τους οποίους υπάρχει επίσης απόφαση του ΣτΕ που κρίνει παράνομες τις περικοπές τους.
Η συνηθισμένη (και κατά τη γνώμη μου πολύ σωστή) πρακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να κατατίθεται αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας σε όλα τα αμφιλεγόμενα άρθρα, ιδίως όταν βουλευτές της συγκυβέρνησης απειλούσαν να τα καταψηφίσουν. Με αυτό τον τρόπο βρέθηκαν εκτεθειμένοι μέχρι σήμερα αρκετοί «επαναστάτες» βουλευτές που άλλα έλεγαν στα τηλεοπτικά παράθυρα το απόγευμα και άλλα έκαναν εντός της αίθουσας του κοινοβουλίου το ίδιο βράδυ.
Προσπαθώντας να αξιολογήσω καλόπιστα την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκα ότι πιθανώς η αξιωματική αντιπολίτευση να μην θέλει να ενισχύσει ένα μπλοκ βουλευτών που συντάσσονται με τους ένστολους, δηλαδή με το τμήμα εκείνο των εργαζομένων που έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, να χτυπάει τις καθαρίστριες έξω από το υπουργείο Οικονομικών και να αποθέτει τόνους χημικών στα πνευμόνια των διαδηλωτών. Ωστόσο ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η αυξανόμενη πίεση προκειμένου να αναγνωριστεί η αδικία σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.
Είμαι σίγουρος ότι τα στελέχη του κόμματος έχουν βρεθεί σε μια αμήχανη θέση, βλέποντας τους δικαστές να φροντίζουν τα του οίκου τους, ξεχνώντας για λίγο το «εθνικό συμφέρον» που επικαλέστηκαν πολλάκις προκειμένου να νομιμοποιήσουν χαράτσια, αυξήσεις τιμολογίων, απολύσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων και εκποίηση δημόσιου πλούτου. Άλλωστε ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί (ίσως και δεν πρέπει) να συγκρουστεί συνολικά με τους ανεμόμυλους του συστήματος δικαιοσύνης, ιδιαίτερα δε επειδή κάποια τμήματά της και κάποιοι λειτουργοί της συνεχίζουν να αντιστέκονται (ιδιαίτερα στα κατώτερα τμήματα, στα πρωτοδικεία και τα ειρηνοδικεία). Ωστόσο ακόμα και η πιθανή σκοπιμότητα της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να μην καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία στην τροπολογία για τα αναδρομικά των δικαστικών μάλλον θα πρέπει να γίνει σαφής. Είναι άλλωστε άδικο για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνουν προς τα έξω (και συχνά να μεγεθύνονται) εσωτερικές διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις και σε ένα θέμα τόσο σημαντικό να μην δίνεται η παραμικρή εξήγηση.

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου