Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Βόλτες στις όχθες του Τάμεση



Παρακολουθώντας αυτές τις μέρες τις πλημμύρες που προκάλεσε η υπερχείλιση του ποταμού Τάμεση, θυμήθηκα τις όμορφες βόλτες που μου πρόσφεραν οι ακτές του και οι διαφορετικές εικόνες του που συσχετίζονταν με τις μεταβολές του καιρού αλλά και με την διάθεση των ανθρώπων.
Το Λονδίνο αλλά και κάθε ευρωπαϊκή πόλη που έχω επισκεφθεί έχουν τα ποτάμια τους ως σημείο αναφοράς. Στις όχθες τους στέκονται τα κυριότερα μνημεία τους, όπως ο Πύργος του Άιφελ και τα μουσεία στο Παρίσι, το Βατικανό στη Ρώμη και το εντυπωσιακό κοινοβούλιο στην Βουδαπέστη. Έτσι και στο Λονδίνο συναντάμε το κοινοβούλιο με το διάσημο Big Ben, το θεόρατο μάτι του Λονδίνου, το Modern Tate, τον Άγιο Παύλο, την Tower Bridge κι άλλα σημεία αξιόλογα. 
Στο συγκεκριμένο βίντεο το οποίο συνοδεύεται με την ιδιαίτερη μουσική των Piano Magic, η βόλτα ξεκινάει σε ένα ηλιόλουστο Λονδίνο όπου το βρετανικό χιούμορ αποτυπώνεται ακόμα και πάνω στην αμμουδερή παραλία του ποταμού (00:14). Σηκώνοντας όμως το βλέμμα ψηλά, παρατηρούμε ένα μπλέξιμο στο τοπίο καθώς ο Άγιος Παύλος προσπαθεί να ξεχωρίσει από τους νέους ουρανοξύστες του City (00:20). Ο ανταγωνισμός όμως είναι μεγάλος διότι τον συγκεκριμένο ναό τον περιτριγυρίζουν κι άλλα μοντέρνα οικοδομήματα όπως η γέφυρα της χιλιετηρίδας (00:28). 
Στην ανατολική άκρη της βόλτας στέκονται οι πασίγνωστοι πύργοι της Tower Bridge (00:34). Τους αποφεύγουμε στρίβοντας σε ένα στενό που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο ουρανοξύστες (00:43).
Οι γέφυρες του Λονδίνου είναι πολλές και διαφορετικές. Η ποικιλομορφία τους σε κάνει να μην βαριέσαι έναν περίπατο στο ποτάμι (00:46-01:02). Φυσικά στη βόλτα μας συναντήσαμε αρκετά ιδιαίτερα σημεία όπως τα μακρόστενα φώτα στη πρόσοψη ενός κτιρίου (01:03), τα καλοσχεδιασμένα φανάρια στα κάγκελα της στράτας (01:10) αλλά και την Καθημερανοητότητα σε μία γωνιά του δρόμου με φόντο το Big Ben (01:18). Η ποικιλομορφία των γεφυρών του Λονδίνου δημιουργεί κι αρκετά επίπεδα. Ένα απ' αυτά φαίνεται σε μία φωτογραφία (01:32) όπου παρακολουθούμε τους δύο άξονες όπου περνάει το μετρό αλλά και οι πεζοί και κάτω ο πεζόδρομος που πηγαίνει προς το Μάτι του Λονδίνου. 
Το Big Ben είναι πλέον μπροστά μας και περιμένει να το θαυμάσουμε (01:38). Ο ήλιος έχει αρχίσει να πέφτει και το φωτεινό ταμπλό με τους δείκτες του ρολογιού αρχίζει να γίνεται έντονο από μακριά. Μαζί μ' αυτό ανάβουν και τα λαμπιόνια της προκυμαίας αλλά και τα φουτουριστικά φώτα της μεγάλης ρόδας (01:47). 
Έχει πέσει πλέον η νύχτα και μαζί μ' αυτήν έχει αρχίσει να βρέχει. Βρισκόμαστε μέσα σε μία κάψουλα που μας ανεβάζει ψηλά. Από το βρεγμένο παράθυρο φαίνονται τα φώτα της πόλης και του Big Ben (02:05). 
Η πόλη αλλάζει όψη. Τα σπίτια φωτίζονται με το ίδιο μπλε χρώμα που έχει και το Μάτι του Λονδίνου (02:10-02:30). Το ίδιο έντονο μπλε χρώμα συναντάμε και στην Tower Bridge (02:54). Μπροστά από κει στέκεται φωταγωγημένο και υπερήφανο το αντιτορπιλικό Μπέλφαστ, το οποίο συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας (03:00). Από την απέναντι όχθη, το ψυχρό χρώμα του Άγιου Παύλου προσπαθεί να συγκριθεί με τα ψυχεδελικά χρώματα του London Bridge (02:44). Σε άλλα σημεία τα φώτα της πόλης παίζουν όμορφα παιχνίδια με τις σκιές των νέων που διασκεδάζουν (02:36).
Η βόλτα καταλήγει στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε, στο φωταγωγημένο κοινοβούλιο της Αγγλίας (03:13-03:24). Την προσοχή μου τραβάει το παιχνίδισμα του φημισμένου ρολογιού με το φωτισμό του δρόμου (03:25). Μία τελευταία βόλτα κάτω από το Big Ben μας προκαλέσει το αναμενόμενο δέος του ύψους αυτού του οικοδομήματος (03:31-03:43). Ο περίπατος ολοκληρώνεται με μία γλυκιά βορινή νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου