Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Δημοψήφισμα στην Ελβετία κατά της μετανάστευσης: Αμηχανία και αντιδράσεις



Φωτιές έχει ανάψει το αποτέλεσμα του προχθεσινού δημοψηφίσματος στην Ελβετία υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προειδοποιούν την ελβετική κυβέρνηση για τις "επιπτώσεις" που ενδέχεται να έχει αυτή η απόφαση στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Ελβετία μετά το "ανησυχητικό" -όπως το χαρακτήρισε- αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. "Είναι ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα γιατί σημαίνει ότι η Ελβετία θέλει να κλειστεί στον εαυτό της. Θα αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας", τόνισε ο Φαμπιούς.
"Θέτοντας εν αμφιβόλω την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης, η απόφαση σίγουρα θα μας αναγκάσει να αναθεωρήσουμε το σύνολο των συμφωνιών μεταξύ της Ε.Ε. και της Ελβετίας που υπεγράφησαν το 1999 και τέθηκαν σε ισχύ από το 2002", διευκρίνισε, από τη μεριά του, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Τιερί Τεπεντάν. Οι συμφωνίες αυτές αφορούν σημαντικούς οικονομικούς τομείς, όπως οι μεταφορές, το εμπόριο αγροτικών προϊόντων και η επιστημονική έρευνα.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ελβετοί ψηφοφόροι ψήφισαν την Κυριακή με οριακή πλειοψηφία (50,3%) υπέρ της επιβολής ορίου στον ετήσιο αριθμό μεταναστών στην Ελβετία. Το δημοψήφισμα οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος UDC του Κρίστοφ Μπλόχερ.
Το ελβετικό "φρένο" στη μετανάστευση αφορά ουσιαστικά τους υπηκόους των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

"Σοβαρές συνέπειες"

Την προειδοποίηση πως με το "ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής η Ελβετία διακινδυνεύει να χάσει τα πλεονεκτήματά στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς σε χθεσινές δηλώσεις του. Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς τόνισε πως το ελβετικό "όχι" στη μετανάστευση «ενδέχεται να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις Ε.Ε. - Ελβετίας".
Πάντως, πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί αντέδρασαν συγκρατημένα, λέγοντας ότι αναμένουν να δουν τη στάση των ελβετικών αρχών. «Υπάρχει χρόνος», διότι οι διαπραγματεύσεις προβλέπεται να διαρκέσουν τρία χρόνια, υπογράμμισε ο Ουίλιαμ Χέιγκ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.
«Η ελβετική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει ποια συμπεράσματα μπορεί να εξαγάγει από το δημοψήφισμα και να δει αν είναι δυνατόν να συμμορφώσει το αποτέλεσμά του με τις διεθνείς της δεσμεύσεις, κυρίως με τις συμφωνίες της με την Ε.Ε.», σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Το δημοψήφισμα απαιτεί «μια ικανοποιητική ανάλυση και ήρεμες και λογικές αντιδράσεις», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο Ζοζέφ Ντολ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, «δεν υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση» μεταξύ της Ε.Ε. και της Ελβετίας, διότι «οι κανόνες δεν μπορούν να αλλάξουν μονομερώς».

Στάινμαϊερ: Θα τιμωρηθεί η Ελβετία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ επεσήμανε, από την πλευρά του, ότι η Ελβετία είναι αυτή «που θα τιμωρηθεί αρχικά» από μια αναθεώρηση των συμφωνιών. «Διότι η Ελβετία επωφελείται οικονομικά από την εικόνα μιας χώρας στην καρδιά της Ευρώπης που είναι ανοικτή στον κόσμο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στο μεταξύ, οικονομολόγοι της Credit Suisse ανακοίνωσαν ότι είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, όμως επεσήμαναν ότι δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας στις επιχειρήσεις και ότι ενδέχεται να χαθούν 80.000 θέσεις εργασίας.
Προς το παρόν είναι ακόμη δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις καθώς οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν και από την αντίδραση της Ε.Ε., τις διαπραγματεύσεις που θα κάνουν οι ελβετικές αρχές για τον επανακαθορισμό των διμερών τους σχέσεων και του ποσοστού εισδοχής μεταναστών που θα οριστεί, εκτίμησαν οι οικονομολόγοι.
«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το άμεσο αποτέλεσμα της αποδοχής της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελβετία», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Αν και δεν αναμένουν μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, οι οικονομολόγοι της Credit Suisse εκτίμησαν ότι η μείωση του ρυθμού των επενδύσεων ενδέχεται να μειώσει την οικονομική παραγωγή της χώρας κατά 1,2 δισεκατομμύριο φράγκα, δηλαδή 0,3% του ΑΕΠ, τα τρία χρόνια πριν την επιβολή ποσοστώσεων στην είσοδο μεταναστών στην Ελβετία. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι ακόμη πιο καθοριστικές στην εργασία, καθώς η αβεβαιότητα θα ωθήσει τις επιχειρήσεις να αποφύγουν τις προσλήψεις.

Πηγή: http://www.avgi.gr/article/1855320/dimopsifisma-stin-elbetia-kata-tis-metanasteusis-amixania-kai-antidraseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου