Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Και στην Μαλακάσα το ίδιο έγινε!


Θα αναρωτηθήκατε για ποιο λόγο θυμήθηκα την θρυλική πλέον ομιλία του Πολύδωρα. Η αλήθεια είναι πως τυχαία χθες το μεσημέρι, καθώς διάβαζα ορισμένες σελίδες στο διαδίκτυο, έπεσε η προσοχή μου σε μία αντίδραση των Βραζιλιανών στους σταθμούς διοδίων τους, όταν αυξήθηκαν οι τιμές τους κι αμέσως προβληματίστηκα με την δικιά μας αδράνεια απέναντι στις αδικαιολόγητες αυξήσεις των διοδίων του Μπόμπολα.
Σήμερα το πρωί ξαφνιάστηκα ακούγοντας στο ραδιόφωνο πως οι κάτοικοι του Ωρωπού έκαψαν ένα κουβούκλιο και με φλεγόμενα λάστιχα διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων. Τότε θυμήθηκα την φράση του πρώην βουλευτή της Ν.Δ.
Μέχρι στιγμής δεν έχω ανοίξει ακόμα την τηλεόραση για να ακούσω τη προπαγάνδα των καναλιών και ούτε θα το επιχειρήσω για τις επόμενες μέρες. Είμαι σίγουρος πως το Megaλο κανάλι του Μπόμπολα θα αναφερθεί σε τρομοκράτες που προσπαθούν να σπείρουν το χάος στην Ελλάδα. Το κανάλι του Σαμαρά, το ΔΤ θα υποστηρίξει ανάμειξη του Ξηρού με τις φωτιές στα διόδια ενώ από την άλλη το κανάλι του Φαλήρου θα βάλει μπροστάρη τον Ευαγγελάτο να πει στους κατοίκους του Ωρωπού πως "θα τον βρουν μπροστά τους" αφού αποφάσισαν να κλείσουν τους δρόμους.
Δε πρόκειται να δώσω βήμα σ' αυτούς διότι είμαι σίγουρος πως θα μ' εκνευρίσουν παραπάνω. Ήδη το κατάφεραν αρκετοί πριν, όσον αφορά αυτό το θέμα. Πρώτος απ' όλους ο Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έλεγε τον περασμένο Δεκέμβριο πως δεν πρόκειται να αυξηθούν τα διόδια. Ή θα το ξέχασε ή για μία ακόμη φορά δε διάβασε αυτά που του δώσανε να υπογράψει. Όμως αν το καλοσκεφτεί κανείς θα διαπιστώσει πως κι άλλοι πολιτικοί ακολούθησαν την ίδια τακτική (π.χ. Κεδίκογλου με ΕΡΤ και Γεωργιάδης με την δημόσια υγεία).
Από την άλλη έχουμε και την παρέμβαση του κράτους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή θίχτηκαν ιδιωτικά συμφέροντα, η αντίδραση της αστυνομίας ήταν άμεση. Από το πρωί της επόμενης μέρας ξεκίνησαν τις συλλήψεις στον Ωρωπό και στις ευρύτερες περιοχές ενώ σήμερα τα διόδια τα φυλάνε ματατζήδες. Σκηνές που μας ξάφνιασαν σε Κερατέα και Ιερισσό, πλέον τις παρακολουθούμε με μία οικειότητα επικίνδυνη.
Η οικειοποίηση της αστυνομοτρομοκρατίας στην κοινωνία, είναι η επιβεβαίωση του σοκ που επιβάλλει ένα καθεστώς στους πολίτες για να μην αντιδρούν στα σκληρά μέτρα λιτότητας αλλά και στην σταδιακή απενεργοποίηση των δημοκρατικών θεσμών. Το ρετουσάρισμα της όλης προσπάθειας γίνεται από το κανάλι του Μπόμπολα, ο οποίος είναι μπλεγμένος με το επικίνδυνο και πανάκριβο (πλέον) οδικό δίκτυο της Ελλάδος. Ο κόσμος πλέον φοβάται αφού βλέπει πως κάθε αντίδραση μπορεί να μετατραπεί σε κυνηγητό την επόμενη μέρα. Οι πολίτες ανησυχούν στην ιδέα πως μία κραυγή συνοδευόμενη με μία γροθιά στον αέρα μπορεί να οδηγήσει τον καθέναν στο πιο κοντινό αστυνομικό τμήμα. Κι όσοι μένουν στα σπίτια κλεισμένοι παθαίνουν πλύση εγκεφάλου από τα μνημονιακά κανάλια.
Όμως η χθεσινή αντίδραση των κατοίκων του Ωρωπού, μου προκάλεσε κι ένα μειδίαμα στα χείλη. Η κοινωνία ξυπνά. Πρόπερσι είχαμε την Κερατέα, πέρσι την Ιερισσό ενώ φέτος μπαίνουν στο χορό κι άλλες περιοχές όπως αυτές που είναι συνδεδεμένες με τις εθνικές οδούς. Το καζάνι έχει αρχίσει να σκάει σιγά-σιγά. Σε κάποιες περιοχές έχει κάνει ήδη το μπαμ (στις παραπάνω που ανέφερα) ενώ στις υπόλοιπες εξακολουθεί να κοχλάζει επικίνδυνα.
Ευτυχώς (ή δυστυχώς) υπάρχουν ακόμα κάποιες περιοχές που είναι ευνοημένες για διάφορους λόγους και η κατάσταση παραμένει ακόμα ήρεμη. Αυτές οι περιοχές ίσως ξυπνήσουν τελευταίες. Μία απ' αυτές είναι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα οποία έχουν πλέον στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία. Μέχρι στιγμής οι γείτονες συντηρούν τα νησιά μας μια χαρά. Ως πότε όμως;

3 σχόλια:

  1. Μοιάζει με συναυλία στο Terra Vibe...

    Λία Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη φυλακη και αυτοι που ξεπουλησαν στις ιδιωτικες εταιριες την εκμεταλλευση των δημοσιων οδων.εθνικοποιηση αμεσα.στο διαολο ολοι...

    Σπύρος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ΄έναν άλλο κόσμο ίσως να ήταν μετά από συναυλία στο Terra Vibe. Σπύρο δεν τους βλέπω να μπαίνουν στη φυλακή. Αντιθέτως πιστεύω πως θα πιάσουν κι άλλες σημαντικές θέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή