Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Είναι όμορφη η Αθήνα;



Τι σου ρχεται στο μυαλό όταν ακούς την λέξη Αθήνα;
Η πρωτεύουσα της Ελλάδος, η πόλη που γέννησε το σημερινό δημοκρατικό μοντέλο, η πόλη των φιλοσόφων, η πόλη που επινόησε το θέατρο, η πόλη με την μοναδική γνωστή Ακρόπολη (όλες οι πόλεις έχουν ακροπόλεις)...
Η λίστα μπορεί να συνεχιστεί και να μας αναγκάσει να χάσουμε το νόημα της ανάρτησης αυτής.
Το ερώτημα είναι άλλο. Σ' αρέσει η Αθήνα του σήμερα;
Προσωπικά;
Όχι...
Γιατί;
Διότι είναι το τρανταχτό παράδειγμα της περίεργης φύσης μας. Μία πόλη στολίδι. Μία πόλη που άντεξε χιλιάδες χρόνια να κρατήσει μία ταυτότητα και να την μεταβάλει με αργούς και φυσιολογικούς ρυθμούς. Μία ταυτότητα που χάθηκε όταν κατέβηκαν οι βάρβαροι από τα βουνά. Μία πόλη που όταν έπαψε να χει κατοίκους με ρίζες έγινε ένα τσιμέντο.
Είναι μία κατεστραμμένη πόλη. Αν δεν είχε το σπουδαίο αυτό μνημείο που είχε την ατυχία να μη μπει ούτε στα εφτά αρχαία θαύματα του κόσμου ούτε στα άτυπα εφτά νεότερα. Αυτό δε σημαίνει πως δε μαγεύει ακόμα τον κόσμο. Αντιθέτως τους πολιτισμένους ανθρώπους τους ελκύει ακόμα. Ευτυχώς που την περιφράξανε για να την προστατεύσουν από τους ντόπιους, οι οποίοι αν είχαν πρόσβαση θα την είχαν γεμίσει με γκράφιτι κι εκείνην.
Τι ωραίο έχει πλέον η Αθήνα;
Τα απομεινάρια μιας εποχής. Τα τελευταία σημάδια πως εδώ κάποτε υπήρξε πολιτισμός, πως εδώ κάποτε υπήρχε παιδεία και φως. Αυτά τα απομεινάρια κάποιοι (δες εδώ) από την μια δε τα σέβονται (δες εδώ) και από την άλλη λόγω κομπλεξισμού τα δείχνουν με ψευτοπερηφάνεια σαν να ναι δικά τους διότι πολύ απλά δεν έχουν κάτι άλλο να δείξουν.
Τι σου προκαλεί η Αθήνα;
Πίκρα για το πως την καταντήσαμε και νοσταλγία από τις όμορφες ασπρόμαυρες εικόνες που απολαμβάνουμε σε λευκώματα και στον παλιό καλό κινηματογράφο...
Ότι απέμεινε από την Αθήνα μπορούμε να το απολαύσουμε σ' αυτό το υπέροχο βίντεο...

6 σχόλια:

  1. Ναι είναι αλήθεια αυτό... Μπορεί όμως να σώσουμε όσα έχουν απομείνει και να τα καλοπίσουμε λίγο... Υπάρχει περιθώριο να συμβεί αυτό. Όρεξη και όραμα δεν υπάρχει. Η μιζέρια του Νεοέλληνα καθρεφτίζεται στην όψη της πρωτεύουσάς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μέχρι και πριν μερικά χρόνια θα σου έλεγα ΝΑΙ, μου αρέσει η αθήνα, και ακόμη τη θεωρώ ως την πιο όμορφη άσχημη πόλη που έχω δει/ζήσει.

    πέραν του συναισθηματικού, η αλήθεια είναι οτι έχει γίνει σκατά τα τελευταία χρόνια. όχι οτι ήταν τέλεια, αλλά χειροτέρεψε.

    θέλω να είμαι πιο αισιόδοξος, πέραν του περιθωρίου ελπίζω πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν όραμα και παιδεία, βλέπεις ψήγματα και σταγόνες εδώ κι εκεί.

    ναι δεν αρκούν να γεμίσουν τον κουβά για να ξεπλύνουν τη βρώμα, αλλά είναι μια αρχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Νέστορα δυστυχώς όσοι έχουν όραμα ή ιδέες για μία καλύτερη και πιο ανθρώπινοι πόλη, καταπίνονται από την πλέμπα που δεν της καίγεται καρφάκι... Πιθανότερο είναι να πέσουμε σε κατάθλιψη παρά να σώσουμε την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Αθήνα ως πόλη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι κάτοικοί της όμως έχουν να ζηλέψουν ΠΟΛΛΑ...Κάτι η απίστευτη έλλειψη παιδείας, η ανύπαρκτη κουλτούρα ενός λαού, που πλέον έχει παντελώς χάσει τα πατήματά του, η απαράδεκτη νοοτροπία των νεοελλήνων, που δεν έχουν περάσει ούτε για αστείο από τον Ιερό Βράχο και ας πίνουν ρακόμελα στη σκιά του, μας έφτασαν σε αυτό το θλιβερό σημερινό κατάντημα...Είμαστε λοιπόν για μία ακόμη φορά ΠΑΝΑΞΙΟΙ της μοίρας μας...

    Άκης Παπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι ρε γαμώτο. Πίνουν την φραπεδιά τους κάτω από τον Ιερό Βράχο και καυχιούνται πως τον Παρθενώνα τον έφτιαξαν οι ίδιοι αλλά έχουν να ανέβουν από τότε που ήταν οι οικοδόμοι εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή