Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Δημοκρατικές ανησυχίες...



Την ώρα που τα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης μας τρομοκρατούν καθημερινά για χρεοκοπίες κι επερχόμενα σενάρια χάους, στην υπόλοιπη Ευρώπη αναρωτιόνται για το χαμένο δημοκρατικό ήθος της Γηραιάς Ηπείρου, φτάνοντας στο σημείο να θεωρούν βλακώδη τα μέτρα και τις απαιτήσεις προς τον ελληνικό λαό τη στιγμή που εκείνος ψήφισε αρνητικά στην πολιτική λιτότητας. Συγκεκριμένα ο διευθυντής της εφημερίδας, Λοράν Ζοφρέν, σχετικά με το ερώτημα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής άρνησης αναφέρει το εξής:
«Ψήφος Ελλήνων κατά ευρωπαϊκών κανόνων, νομιμότητα της κάλπης κατά αυτής των Συνθηκών: Οι περιοριστικές δεσμεύσεις (εξαναγκασμοί) που επιβάλλονται στην Αθήνα σημαίνουν άρνηση της Δημοκρατίας; Όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι η αντιμετώπιση που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την Ένωση και τους πιστωτές, ήταν ηλιθιωδώς βάναυση».
Φυσικά αυτή η είδηση δε παίχτηκε όσο θα 'πρεπε αφήνοντας ελεύθερα να πλανιέται η εντύπωση της εχθρικής Ευρώπης απέναντι σε μας.
Όμως δε γίνεται να περάσει απαρατήρητο το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Liberation weekend, όπου αναφέρεται σε ένα choc democratique. Ωστόσο από τα μέσα όπου παίχτηκε η είδηση αυτή, έγινε μία παραποίηση, πιθανόν επειδή μεταφράστηκε αβίαστα το γαλλικό le choc με το δικό μας "σοκ". Στη συγκεκριμένη περίπτωση το le choc σημαίνει σύγκρουση. Το άρθρο αναφέρεται στην δημοκρατική σύγκρουση της Ελλάδος με την Ευρώπη, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη σημασία στην ερμηνεία του πρωτοσέλιδου.
Το πρωτοσέλιδο αυτό μαζί με τις πρόσφατες εκδηλώσεις στην Φρανκφούρτη, δίνουν μία νέα νότα στις ευρωπαϊκές φωνές, οι οποίες ολοένα και πληθαίνουν μιας και οι υποψήφιες χώρες για την θέση της Ελλάδος σε περίπτωση ενός "grexit" ή έστω ενός "greccident" όλο κι αυξάνονται. Μαζί με την Ισπανία, φιγουράρουν η Ιταλία και η Φιλανδία, το άλλοτε οικονομικό θαύμα της Ευρώπης, το οποίο ιδιωτικοποιήσε σχεδόν τα πάντα και την πάτησε.
Αυτό όμως δεν φέρνει εφησυχασμό στην όλη κατάσταση. Σίγουρα όμως μας προσφέρει ένα όμορφο κυριακάτικο χαμόγελο στο ανάγνωσμα των εφημερίδων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου