Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Οι άνεμοι του σκοταδισμού




Νύχτα στο Παλαιό Φάληρο άγνωστοι κουκουλοφόροι έδεσαν με σχοινιά και κατεδάφισαν τον Phylax, το γλυπτό του Κωστή Γεωργίου που κοσμεί την ακτή. Δεν ήταν οι ισχυροί άνεμοι που «χτύπησαν» χθες τα ξημερώματα την Αττική και το γκρέμισαν, αλλά ανθρώπινα χέρια το καταδίκασαν, σημειώνει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου αναφερόμενος σε σχόλια Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ότι ενδεχομένως έπεσε από τους ανέμους (!). Κάνει, μάλιστα, λόγο για παρακράτος, ενώ ανέφερε ότι έχει ενδείξεις πως οι δράστες είναι χρυσαυγίτες. Πριν από την κατεδάφιση του γλυπτού είχαν προηγηθεί αντιδράσεις και εκδηλώσεις ακραίων θρησκευτικών και συντηρητικών κύκλων καθώς και ακροδεξιών, αφού κάποιοι θεώρησαν το γλυπτό ακόμη και... δαιμονικό. Ζήσαμε εικόνες Μεσαίωνα...
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που φασίστες, ακροδεξιοί, μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων, θρησκόληπτοι και κάθε φυράματος σκοταδιστές βάζουν στο στόχαστρό τους έργα τέχνης, θεατρικές παραστάσεις, βιβλία, ταινίες, γλυπτά. Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη "Ο τελευταίος πειρασμός" από τον Μάρτιν Σκορσέζε το 1988 είχε προκαλέσει κύμα βίαιων αντιδράσεων, με επεισόδια και διαδηλώσεις. Το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη "Μν" κάηκε δημοσίως τον Μάρτιο του 2000 σε συναθροίσεις "πιστών" στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος είχε προπηλακιστεί και χαρακτηριζόταν "αντίχριστος".
Η αστυνομία τον Ιούνιο του 2007 κατάσχεσε έργο της σκηνοθέτιδας Εύας Στεφανή με τίτλο «Εθνικός Ύμνος» λίγο πριν ολοκληρωθεί έκθεση που πραγματοποιούνταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Λεπτομέρεια: Η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο έγινε ύστερα από καταγγελία του τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνι Γεωργιάδη, σήμερα αντιπροέδρου της Ν.Δ.
Ας μην ξεχνάμε τις εκδηλώσεις βίας έξω από το θέατρο Χυτήριο στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2012, όταν παρουσιαζόταν η παράσταση «Corpus Christi», ούτε τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια έξω από το θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2017 με στόχο τη διακοπή της παράστασης «Η ώρα του διαβόλου» - μεταφορά στο θέατρο του κειμένου του Φερνάντο Πεσόα.
Το χθεσινό επεισόδιο κατεδάφισης του γλυπτού Phylax είναι ακόμη μία πράξη βανδαλισμού, βαρβαρότητας και μια επιχείρηση φίμωσης της ελευθερίας της τέχνης. Φαινόμενο εξαιρετικά επικίνδυνο. Φέρνει πάλι στην επιφάνεια σκοταδιστικές αντιλήψεις και φασιστικές πρακτικές που ανήκουν στις πλέον σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας.
Δεν αρκεί η καταδίκη. Χρειάζεται επαγρύπνηση και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων της ελεύθερης έκφρασης, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας της τέχνης. Οι σκοταδιστές του σήμερα είναι εξίσου επικίνδυνοι, ίσως και περισσότερο απ' αυτούς του παρελθόντος.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου