Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Πολυεθνική Ισπανία

Την στιγμή που σε όλη την Ισπανία υπάρχουν έντονοι πανηγυρισμοί για το πρώτο τους παγκόσμιο κύπελλο στην Καταλονία ένα εκατομμύριο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει κατά της χώρας αυτής και την αυτονόμησή τους. Η Καταλονία ανήκει στην Ισπανία αλλά και από μόνη της είναι ένα κρατίδιο με δικό της κοινοβούλειο, δικιά της γλώσσα και δικιά της σημαία. Η Ισπανία για να μην έχει προβλήματα διάσπασης στο εσωτερικό της έδωσε μία αυτονομία στην περιοχή αυτή (πόσο περίεργο να λειτουργεί ένα κοινοβούλειο κάτω από ένα άλλο κοινοβούλειο), είχε αναγνωρίσει την γλώσσα και κάποια έθιμα. Εξάλλου σε αυτήν την πόλη πιο πολύ καταλανικές σημαίες βλέπεις παρά ισπανικές. Και ως σύμβολό της η Μπάρτσα. Όμως όλα αυτά τα προνόμια τα πήρε πίσω και πρόσθεσε κάποια αυστηρά μέτρα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εικοσιτέσσερις ώρες πριν την έναρξη του τελικού να κατεβεί πολύ κόσμος για να διαδηλώσει κατά της Ισπανίας. Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν πανό που έγραφαν "Αντίο Ισπανία".
Διαπιστώνουμε λοιπόν πως δεν έχει μόνο η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα αλλά και άλλες μεσογειακές χώρες. Φυσικά δεν είναι η γνωστή σε μας βαλκανιοποίηση. Η Ιβηρική χερσόνησος έχει άλλη ιστορία. Όμως βλέπουμε πως όλοι αυτή η κατάσταση, όλη αυτή η παγκοσμιοποίηση, τα κοινά ήθη και έθιμα, η ανεργία, ο φανατισμός, ο εθνικισμός και άλλα τόσα που τελειώνουν σε -ισμός φέρνουν μία γενική διάσπαση. Μία διάσπαση που θα μας ξαναφέρει στην εποχή που υπήρχαν οι πόλεις-κράτη. Θα επικρατήσει μία αναρχία ξανά και θα γυρίσουμε πάλι στα όπλα. Σενάριο μακρινό αλλά όχι απίθανο.
Αλλά μιάς και είμαστε ακόμα με τον αέρα του μουντιάλ που τελείωσε θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα.
Όλοι αυτοί οι Καταλανοί που βγήκαν στους δρόμους να ζητήσουν αυτονομία, πανηγύρισαν τη νίκη της Ισπανίας;...
Νιώσανε περήφανοι που παίκτες σημαίες της Μπαρτσελόνα (και με καταλανική καταγωγή) φέρανε την εθνική ομάδα της Ισπανίας στη πρώτη θέση στον κόσμο;
Θα τους υποδεχτούνε σαν εθνικούς ήρωες;...
Δυστυχώς το χρήμα και η δόξα κάνουν τους ανθρώπους να τα προδίδουν όλα...
Οι επαναστάσεις όλες θα σβήνουν με ένα πουγκί με νομίσματα...
Γιατί πολύ απλά ο κόσμος έχει αρχίσει να πεινάει...
Ζήτω η αυτόνομη Καταλονία! Ζήτω η Μπάρτσα!

3 σχόλια:

  1. Δεν νομιζω οτι εχει η Ελλαδα αντιστοιχο προβλημα καποιας περιοχης που ζηταει αυτονομηση ή ανεξαρτησια...Παχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ομάδες που υποστηρίζουν ανταγωνιστικά το ίδιο έθνος. Οι Αιγαιοπελαγίτες πιστεύουν πως είναι οι μόνοι γνήσιοι Έλληνες όπως και οι Πελοποννήσιοι, και οι Μακεδόνες, και οι Κρητικοί κτλ. Ο ένας είναι αυθεντικότερος από τον άλλον. Τόσο έξυπνοι είμαστε εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μονο στην Κρητη βασικα μπορει να τεθει τετοιο θεμα γιατι εκει ειναι τελειωμενοι τοπικιστες.Αλλά διαφορετικες εθνοτητες δεν υπαρχουν εδω.
    Και ουτε στην Ισπανια θα καταφερει καποια επαρχια να πετυχει ανεξαρτησια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή