Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Το μυστικό του Στρασβούργου...

Δύο φορές τον χρόνο που ο ήλιος βρίσκεται στη κατάλληλη θέση μία πράσινη γραμμή εμφανίζεται μέσα στο Καθεδρικό Ναό του Στρασβούργου και διασχίζει τον χώρο μέχρι που φτάνει στον σταυρωμένο ο οποίος βρίσκεται ανάγλυφος στο θωράκειο του άμβωνα. Φαινόμενο που η εκκλησία προσπαθούσε να το αποκρύψει θεωρώντας ως σημάδι σατανικό προσπαθούσε κάθε φορά που συνέβαινε να χει κλειστό τον ναό ή να αφήνει τον κόσμο να πάει μόνο μέχρι το αστρολογικό ρολόι. Όμως με τον καιρό αρχίζει να αποκτά θαυμαστές και να γίνεται ιδιαίτερα γνωστό.
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται από έναν κρύσταλλο που βρίσκεται στα βιτρώο του ναού. Και ενώ ο φωτισμός που περνάει από τα χρωματιστά παράθυρα είναι λευκός από το συγκεκριμένο σημείο είναι πράσινο.
Η Πράσινη γραμμή όπως την αποκαλούν ξεκινάει από το πόδι του Ιούδα. Παρότι έχει ξεκινήσει μία διαμάχη για το αν είναι εκούσια ή ακούσια η δημιουργία της πράσινης γραμμής από το πόδι του Ιούδα κάποια στοιχεία ενισχύουν το μυστήριο του γεγονότος. Σύμφωνα με την παραπάνω φωτογραφία διαπιστώνουμε τα εξής:
1. Η μορφή του Ιούδα είναι η μόνη μέσα στο ναό που σηκώνει το ιμάτιό του και με το αριστερό χέρι για να αποκαλύψει τα πόδια του
2. Ο δείκτης του αριστερού του χεριού δείχνει προς τον αστράγαλο απ' όπου και ξεκινάει η πράσινη γραμμή.
3. Το βλέμμα του κοιτάει προς το στρογγυλό βιτρώο που βρίσκεται πάνω από το δεξί του ώμο και συμβολίζει τον ήλιο.
4. Σύμφωνα με μελέτες παρατήρησαν πως το γυαλί που χρησιμοποίησαν στο αριστερό του πόδι δεν είναι το ίδιο με το γυαλί του δεξιού ποδιού.
Βάση αυτού πιστεύουν πως η ακτίνα δημιουργείται σκόπιμα και συγκεκριμένα από το 1876 όταν κάλεσαν στο Στρασβούργο ωρολογοποιούς, αστρονόμους και μαθηματικούς για την ανακαίνιση του αστρονομικού γυαλιού καθώς και ζωγράφους για την δημιουργία των βιτρώο.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία ενισχύουν αυτή τη διαμάχη και σίγουρα δε θα την σταματήσουν ποτέ.




Ευχαριστώ πολύ την Τάνια για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες αυτού του φαινομένου.

3 σχόλια:

  1. ‎2 xronia sto strasvourgo kai den mporesa na to do. an kai nomizo pos persi pou pigame me tin nicole o kathedrikos itan kleistos...
    Dafni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρον! (αλλά...γιατί προσπαθούσαν να το κρύψουν;;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θεωρούν το φαινόμενο αυτό παγανιστικό. Κάθε τι παγανιστικό στη θρησκεία μεταφράζεται ως σατανικό. Γι' αυτό προσπαθούν να το κρύψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή