Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Απάντηση αναγνώστη στο tro-ma-ktiko για την ανάρτησή μου "Η απελευθέρωση (;) της Χίου"



Σε Διαβεβαιώνω ότι ο αναγνώστης που αρχικά έγραψε για την «απελευθέρωση» της Χίου δεν έχει και πολύ άδικο σε πολλά πράγματα και εξηγώ (με επιχειρήματα πάντα): Απελευθερώνω = διώχνω κάποιον από έδαφος που μου έχει κατακτήσει..
Στη περίπτωση της Χίου και πολλών άλλων περιοχών της σύγχρονης Ελλάδας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο παραπάνω όρος με επιτυχία.
- Η Χίος μέχρι και το 80 π.Χ ήταν ανεξάρτητη.
- Από το 80π.Χ μέχρι και 600 μ.Χ άνηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
- Από τον 7ο αιώνα άνηκε στη Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία αυτή που ορισμένοι αποκαλούν Βυζάντιο (ο όρος Βυζάντιο χρησιμοποιήθηκε 1η φορά τον 19ο αιώνα μ.Χ πριν μερικά χρόνια δηλαδή από ευρωπαίους ιστορικούς). Τότε οι άνθρωποι Χριστιανοί Ρωμαίοι δήλωναν.
- Το 1346 την κατέκτησαν Γενουάτες μέχρι και το 1566 (200 χρόνια)
- Στη συνέχεια οι Τούρκοι από το 1566 μέχρι και το 1912, όπου και «απελευθερώθηκε»
Συνεπώς απελευθερώθηκε πως? Τελευταία φορά που ήταν «κάπως» ελληνική ήταν μέχρι και το 80 π.Χ όπου και πάλι ήταν «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ» (1992 χρόνια πριν!!!)
Συνεπώς ο σωστός όρος είναι ότι το 1912 ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ από την Ελλάδα.
Εδώ να σημειώσω ότι το αποτέλεσμα με ικανοποιεί πλήρως. Πάντα προτιμώ μια ενωμένη Ελλάδα και σίγουρα προτιμώ τη Χίο και κάθε νησί Ελληνικό.
Το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι γνωρίζοντας ιστορία ξέρω ότι τα πάντα είναι προσωρινά όπως και οι εδαφικές κατακτήσεις.
Όσο για τη Τουρκία θα συμφωνήσω με τον 2ο αναγνώστη που διαφωνεί με τον 1ο. Η Τουρκία είναι απλά μια βιτρίνα. Αυτά που βλέπεται στα Τουρκικά σίριαλ δεν έχουν σχέση με τη πραγματικότητα

Ευχαριστώ τον Νίκο που με ενημέρωσε για την ανάρτηση αυτή.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/11/blog-post_5051.html?spref=fb

8 σχόλια:

  1. ωραία.
    οπότε η Ελλάδα ...κατέκτησε τη Χίο.
    σε τι αποσκοπεί αυτή η επισήμανση;
    ωραίος ο σνομπισμός, δε λέω. κάθε τι το σνομπ κρύβει μια γοητεία. αλλά πέραν αυτού;
    μύ ηχούν περίεργα όλα αυτά, ιδιαίτερα για ένα νησί που καταστράφηκε συθέμελα από τους (οθωμανούς) κατακτητές, και στάθηκε αφορμή ή και αιτία της απαρχής ενός άνευ προηγουμένου φιλελληνικού ρεύματος κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του '21. Άραγε, γιατί 'φιλελληνικού', αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα 'κατέκτησε';;

    Να επαναλάβω αυτά που είπα και παλαιότερα μέσα από αυτό το μπλογκ : μην παρασύρεστε σε φυγόκεντρες τάσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης κατάπτωσης... Δεν είναι επωφελές για κανέναν. Μόνο για όσους μάς θεωρούν παρείσακτους στον τόπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως είχα απαντήσει σε ένα αντίστοιχο σχόλιο ενός αναγνώστη στην συγκεκριμένη ανάρτηση πράγματι η σφαγή της Χίου δεν είναι μόνο ντροπή των Τούρκων αλλά όλης της ανθρωπότητας. Από τους 130.000 κατοίκους που είχε τότε έμειναν μόνο 20.000 και αυτοί ως σκλάβοι για την καλλιέργεια της μαστίχας. Αν η Χίος έμενε στην Τουρκία τι στάση θα είχε η Ελλάδα για το νησί μου; Μήπως την ίδια που έχει για την Ίμβρο και Τένεδο; Αυτά τα δύο νησιά νομίζω πως είναι σχεδόν σβησμένα στους ελληνικούς χάρτες και αν ρωτήσεις αρκετό κόσμο δε θα ξέρουν που πέφτουν. Εκεί δεν είχε (ή έχει ακόμα Έλληνες;). Έλληνες υπήρχαν παντού. Οι Τούρκοι έσφαξαν Έλληνες στη Χίο. Γι΄αυτό και δημιουργήθηκε ο φιλελληνισμός που βοήθησε πολύ στην δημιουργία ενός ελληνικού κράτους.
    Και σου επαναλαμβάνω, μέσα από το κείμενό μου δεν δημιουργώ φυγόκεντρες τάσεις... Προσπαθώ να βρω λύσεις για ένα καλύτερο αύριο τόσο για μένα όσο και για τον τόπο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν καταλαβαινω ποιά σχέση έχει το χάσιμο της Ίμβρου και της Τενέδου (ως καθαρά αποτέλεσμα της Μικρασιατικής Καταστροφής) με τις σκέψεις για ένα καλύτερο αύριο της Χίου.
    Η Ίμβρος και η Τένεδος δυστυχώς, αν και υπάρχουν ακόμα Έλληνες εκεί και αν και υπήρχαν ανέκαθεν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί, παρέμειναν υπό τουρκική διοίκηση επειδή δεν αποφασίσθηκε επ'αυτών το μέτρο της ανταλλαγής των πληθυσμών.
    Δεν γνωρίζω γιατί έγινε αυτή η διάκριση σε σχέση με τους υπόλοιπους μικρασιάτες. Προφανώς η Τουρκία -ως νικήτρια- ήθελε να κρατήσει ένα 'πόδι' στο Αιγαίο και η Ελλάδα -ως ηττημένη- αναγκάσθηκε να δεχθεί αυτόν τον συμβιβασμό.
    Αντιστοίχως, εάν η Επανάσταση του '21 θα είχε αποτύχει, τότε και η Χίος θα ήταν μέχρι σήμερα Τουρκική, όπως και πολλές άλλες περιοχές της σημερινής Ελλάδας (αν όχι όλες).
    Νομίζω πως έγινε σαφές γιατί η Ίμβρος και η Τένεδος είχαν μια κάπως διαφορετική μοίρα από τις υπόλοιπες 'χαμένες πατρίδες' -γεγονός για το οποίο δεν θα μπορούσε να μπορούσε να ευθύνεται τυχόν εθνική ολογωρία του Ελληνικού Κράτους έναντι των εκεί ελληνικών πληθυσμών-. Ήταν αποτέλεσμα ήττας.
    Συνεχίζω λοιπόν να μην καταλαβαίνω τη σχέση Χίου αφ'ενός , Ίμβρου και Τενέδου αφ'ετέρου.
    Σε παρακαλώ, διαφώτισέ με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε Γιωργο ο Μανος ο Παχος ειμαι,να σε ενημερωσω για μερικα πραγματα:
    Η Ιμβρος και η Τενεδος συμφωνα με τη συνθηκη της Λωζαννης ανηκουν κυριαρχικα στο τουρκικο κρατος, αλλά πρεπει να εχουν καθεστως αυτοδιοικητου με τοπικη κυβερνηση και αστυνομια ελεγχομενη απο την ελληνορθοδοξη μειονοτητα.
    Ομως οι τουρκοι απαγορευσαν τη διδασκαλια της ελληνικης γλωσσας,απαλλοτριωσαν ελληνικες ιδιοκτησιες για λογους ασφαλειας,εποικισαν τα νησια για να αλλοιωσουν την πληθυσμιακη τους συνθεση και εκδιωξαν ελληνες.Επισης εγκατεστησαν διπλα στο μεγαλυτερο ελληνικο χωριο της Ιμβρου μια φυλακη οπου πηγαν τους μεγαλυτερους βαρυποινιτες της Τουρκιας.
    Σημερα εχουν μεινει στην Ιμβρο μονο 200 ελληνες γεροντες και στην Τενεδο λιγοτεροι.
    Καμια σχεση με την ελληνικη συμπεριφορα απεναντι στη μειονοτητα της Θρακης.Μια ζωη εμεις ειμαστε με τον σταυρο στο χερι και καρπαζοεισπρακτορες.

    Ακομα και πριν λιγες μερες εγιναν βανδαλισμοι σε ελληνικο νεκροταφειο στην Ιμβρο:
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=218865

    Εσυ λοιπον τι μας λες?Οτι εχει ξεχασει το ελληνικο κρατος την Ιμβρο και την Τενεδο?Και δηλαδη πως θελεις να θυμαται αυτα τα νησια οταν αποκαλειται "γραφικος" και "εθνικιστης" οποιος τολμαει να αναφερει το ονομα τους?



    Σε ό,τι αφορα την Χιο,δεν υπαρχει χιωτικο εθνος και χιωτικη φυλη. Οι κατοικοι της Χιου ηταν ελληνογενεις, οπότε η "κατακτηση" της Χιου απο την Ελλαδα σημαινει οτι απελευθερωθηκε το νησι.
    Μια απελευθερωση που εγινε 90 χρονια μετα απο τη σφαγη της Χιου για την οποια ξερω οτι εχεις μελετησει αρκετα, οπότε γνωριζεις πως συμπειφερθηκαν "τα αδερφια μας οι τουρκοι" στο νησι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανέφερα αυτά τα δύο νησιά θέλοντας να σας πω πως αν στην ίδια μοίρα με αυτά βρίσκονταν η Χίος και άλλα νησιά του Αιγαίου, θα χαμε μία διαφορετική αντίληψη για την γεωγραφία μας. Φυσικά αυτά τα δύο νησιά μαρτύρησαν μόνο και μόνο για να διωχθεί ο ελληνικός πληθυσμός από αυτά. Το ίδιο μπορεί να γινόταν και στη Χίο. Και μεις διώχναμε τους Τούρκους από την Ερυθραία ώστε στο δημοψήφισμα που θα γινόταν για την προσάρτηση αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής να δείξει πως θέλει να προσαρτηθεί με την Ελλάδα.
    Επίσης θα ήθελα να αναφέρω πως δεν υπάρχει Χιώτικη φυλή. Μη τα μπερδεύετε όλα αυτά μέσα στο μυαλό σας. Απλά η Χίο είχε πολλούς κατακτητές. Ο τελευταίος που την κατέκτησε και την έχει μέχρι σήμερα είναι η Ελλάδα. Και εμείς λόγω αυτών των ιστορικών συγκυριών γεννηθήκαμε και είμαστε Έλληνες Χιώτες. Πιστεύω να λύνω τις απορίες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γράφεις : "Ο τελευταίος που την κατέκτησε και την έχει μέχρι σήμερα είναι η Ελλάδα."
    Συνεχίζοντας τον συλλογισμό σου λοιπόν, αυτό το οποίο συμπεραίνω , εγώ τουλάχιστον, είναι ότι τελικά η Ελληνική Κατοχή της Χίου συνεχίζεται.
    Σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτα Γιωργο ειναι γραφικοτητες.Αν εμεις οι ιδιοι θεωρουμε οτι βρισκομαστε υπο κατοχη,τοτε τι προτεινεις? Να κανουμε ενοπλο κινημα για την απελευθερωση της Χιου? Και να ιδρυθει ανεξαρτητο κρατος "Δημοκρατια της Χιου" με πρωτευουσα την Χωρα?

    Το μονο θετικο ειναι οτι σε μια τετοια περιπτωση θα κανουμε πραξη και το οραμα μας για δημιουργια μετρό στη Χιο με τις εξης στασεις: 3 μυλοι-Νοσοκομειο-Πλατεία-Παραλια-Ομιλος-Φαρκαινα-Αεροδρομιο.

    "Επομενη σταση:Φαρκαινα.Παρακαλουμε προσοχη στο κενο μεταξυ συρμου και αποβαθρας.Next station Farkaina.Please mind the gap between the train and the platform!"

    Παχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν θεωρώ την Χίο ελληνικό κατεχόμενο έδαφος αλλά ένα από τα τελευταία εδάφη που προσάρτησε η Ελλάδα. Δεν αναλύω αν καλώς ή κακώς βρίσκεται στην Ελλάδα ούτε προτίνω πως καλύτερη λύση είναι η δημιουργεία ενός ανεξάρτητου κράτους.
    Απλά μου φαίνεται παράλογο 98 χρόνια τώρα να γιορτάζουμε την Απελευθέρωση της Χίου. Δεν ήταν Απελευθέρωση. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω εδώ και μία βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή