Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Την τύχη της Γιουγκοσλαβίας θα έχει άραγε, τελικά η Ε.Ε. ;


Στο τελευταίο τεύχος του γαλλικού περιοδικού Courier International υπήρχε ένα ενδιαφέρον σκίτσο στο εξώφυλλο με έναν τύπο που προσπαθεί να κοιτάξει μακριά έχοντας για τίτλο τον εξής: Ou va le XXIe siecle? (Προς τα που οδεύει ο 21ος αιώνας;).
Πάνω σ' αυτό το εξώφυλλο μία εφημερίδα του Βελιγραδίου, η "Πολίτικα" δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη προσέγγιση της κρίσης που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο άρθρο της αναφέρει το εξής:
"Τηρουμένων όλων των αναλογιών, η Ε.Ε. αρχίζει να μοιάζει από πολλές απόψεις με την Γιουγκοσλαβία του Τίτο. Καθώς η Ε.Ε. ασχολείται με την ενίσχυση του ελέγχου του κέντρου επί της περιφέρειας, οι εθνικιστικές αποκλίσεις και οι αυξανόμενες ασυμβατότητες μεταξύ των κρατών-μελών απειλούν τα θεμέλιά της... Η αντίληψη της Ευρώπης των δύο ή περισσοτέρων ταχυτήτων θυμίζει την ιδέα του μετασχηματισμού της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας σε μία ασύμμετρη συνομοσπονδία... Ούτε η Γιουγκοσλαβία ούτε η Ε.Ε. κατόρθωσαν να βρουν τον κατάλληλο συμβιβασμό ανάμεσα στο κέντρο και στην περιφέρεια. Δεν τα πήγαιναν καλά οι περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. με τις λιγότερο ανεπτυγμένες, οι δημοσιονομικά ενάρετες με τις σπάταλες χώρες. Όλα αυτά θυμίζουν έντονα τις διαδικασίες που οδήγησαν στη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας".
Εδώ θέλω να σας θυμίσω πως ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας ήταν από τους πιο σκληρούς στην σύγχρονη ιστορία. Μπορεί η Ελλάδα να είναι στο περιθώριο γεωγραφικά αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν κινδυνεύει να χάσει γεωγραφικά εδάφη. Ειδικά τώρα που μετά την Τουρκία στο κόλπο μπήκε και η Αίγυπτος για την ελληνική ΑΟΖ.
Τελικά μπορούμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον;…


8 σχόλια:

  1. η τυχη της ευρωπης ειναι αοριστη και μαυρη. ολα μπορουν να γινουν και οτιδηποτε κι αν γινει, οι αδυνατοι, οπως εμεις, θα την πατησουν πρωτα και χειροτερα.

    Ana

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει άραγε κάποιο ασφαλές μέρος για να γλιτώσουμε όλοι εμείς οι αδύνατοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το πιο ασφαλες μερος ειναι ο τοπος σου..δηλαδη αυτος που τοσο λιγο σεβαστηκαν οι ελληνες τα τελευταια χρονια. απο ολες τις αποψεις..τα δαση καιγονταν και αλλου εβρεχε. εγω αμφιβαλλω οτι υπαρχει ασφαλες μερος για ενα λαο που εχασε τον τοπο του.

    Ana

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αναρχικό ρητό που λέει η μόνη πατρίδα είναι τα παιδικά μας χρόνια. Αλλα κι αυτά ξεθωριάσανε ρε γαμώτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πατρίδα μας είναι το σπίτι μας, και αν το χάσουμε δεν θα έχουμε μέρος να κρυφτούμε, τώρα για τα ξεθωριασμένα παιδικά χρόνια αν αισθανόμαστε έτσι καλύτερα να ξαπλώσουμε σε ένα μνήμα πάνω και να περιμένουμε τον χάρο να μας πάρει.

    Γιάννης Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω πως τα ξεθωριασμένα όνειρα δε μας ικανοποιούν ούτε μας καθησυχάζουν. Ίσως είναι το τελευταίο πράγμα που μπορούμε να χάσουμε. Κι όταν το χάσουμε αυτό τότε σίγουρα τα χουμε χάσει όλα. Και όταν τα χάσαμε όλα είμαστε ικανοί να κάνουμε τα πάντα (από το fight club το κλεψα αυτό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κύβος εριφθει...
    Στις εκλογες θα δουμε αν ο λαος εχει ξυπνησει, εγω πιστευω πως οχι.
    Το μέλλον της Ελλάδας ειναι μαύρο για πολλά πολλα χρόνια.
    Κανένας δεν εχει καταλάβει που πάμε
    Πείτε με καταστροφολόγο αλλά σας παρακαλώ βρείτε μου μία καλή είδηση πράξεων βουλευτή ή προσώπου της πολιτικής

    Καινούργιο περιστατικό με πρωην βουλευτή
    http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=169783

    Μηπως τελικά γίνονται και σωστα που δεν τα βλέπουμε γιατι τα ακατα είναι αυτά που επιπλουν;

    Φωτης Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πατρίδα είναι το σπίτι μας αλλά και όλες εκείνες οι αξίες που καλλιεργούνται πάντα για ένα κοινό σκοπό. Την μεγάλη οικογένεια. Για να φτάσουμε σε τούτη την δημοκρατία θέλουμε καρβέλια ακόμα...Αλλά γκρέμισαν τους φούρνους, και τους έκαναν τράπεζες.
    Και καμιά τράπεζα δεν λέγεται και δεν γίνεται πατρίδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή