Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Το ξέσπασμα του Χαβιέ Μπαρδέμ




Ένα σφοδρό και λαμπερό πολέμιο βλέπει στο πρόσωπο του βραβευμένου με όσκαρ, Χαβιέ Μπαρδέμ, η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, με τη μεταξύ τους κόντρα να «φουντώνει», όσο η χώρα της Ιβηρικής βυθίζεται στο βάλτο της ύφεσης και της ανεργίας. Κατεβαίνει στους δρόμους για να διαδηλώσει κατά της πολιτικής λιτότητας του Λαϊκού Κόμματος, χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιήσει σκληρές εκφράσεις.
Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο διάσημος ηθοποιός εκτόξευσε φαρμακερά βέλη κατά της ισπανικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστικό δράμα» στην Ισπανία με την ανεργία να χει φτάσει στο 25%.
Σχολιάζοντας τον ρόλο του κακού που υποδύεται στη νέα ταινία του James Bond, ο Μπαρδέμ είπε ότι «αυτό είναι επιστημονική φαντασία, υπάρχουν άλλοι κακοί στις μέρες μας. Εντός χώρας (σ.σ. Ισπανία) κι εκτός».
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «αυτή η κυβέρνηση εμφανίζεται τελείως ασυνεπής προς το δημόσιο και το κοινωνικό σύστημα» συμπληρώνοντας ότι «δεν ενδιαφέρεται για τις διαμαρτυρίες των πολιτών».
«Η κυβέρνηση εξυπηρετείται από τον υψηλό δείκτη ανεργίας, έτσι ώστε να κάνει χειρότερες τις εργασιακές συνθήκες (…). Οι άνθρωποι που λαμβάνουν τις αποφάσεις είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας».
Τα λόγια του διάσημου ηθοποιού προκάλεσαν την αντίδραση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και συγκεκριμένα του εκπροσώπου του κυβερνώντος Λαϊκού κόμματος (PP), ο οποίος, με σχόλιό του στο twitter είπε ότι «πρέπει να είσαι πραγματικά κακός για να πεις  κάτι τέτοιο», σε έναν άμεσο παραλληλισμό του Μπαρδέμ με τον τελευταίο του ρόλο.
«Πρόκειται  για επιπολαιότητες ενός εκατομμυριούχου που ζει στο Μαϊάμι» είπε ακόμα, για να λάβει άμεση απάντηση από τον ηθοποιό: «Το τελευταίο διάστημα έχω βρεθεί εκτός Ισπανίας μόλις δύο φορές κι αυτές για το γύρισμα ταινίας».
Ο Χαβιέ Μπαρδέμ ήταν μάλιστα και στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων του περασμένου Ιουλίου, μαζί και με άλλους Ισπανούς καλλιτέχνες, οι οποίοι κρατουσαν πλακάτ που έγραφαν «Δεν θα υπάρξει ειρήνη», «ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια» και  «η δική μας περικοπή θα γίνει με γκιλοτίνα!».
Ο ηθοποιός είχε προχωρήσει σε σκληρές δηλώσεις κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «είναι άδικο γιατί η κυβέρνηση, αντί να υποχρεώσει τον χρηματοοικονομικό τομέα να πληρώσει για ότι έκανε, ρίχνει όλο το βάρος στους άνεργους, τους ασθενείς, τους συνταξιούχους. Σκοτώνουν το μέλλον μιας γενιάς. Να πάνε να γαμηθούν.».
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι μόνο με καλό μάτι δεν βλέπει τη σκληρή κριτική του Μπαρδέμ, αφού μιλάμε για έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους ηθοποιούς στον κόσμο, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει σε πολυβραβευμένες ταινίες.
Ένας κινηματογραφικός αστέρας τέτοιου διαμετρήματος ακούγεται σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό και οι δηλώσεις και οι αιχμές του κατά της ισπανικής κυβέρνησης ισοδυναμούν με… σφυροκόπημα προς το Λαϊκό Κόμμα.
Η στάση του Μπαρδέμ προς τα πολιτικά δρώμενα δεν είναι τυχαία αφού προέρχεται από μία αριστερή οικογένεια, με την οποία έχει εμφανιστεί ουκ ολίγες φορές σε διαδηλώσεις.
Ο θείος του, Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ, φυλακίστηκε από τον δικτάτορα Φράνκο για τις αντιφασιστικές του ταινίες κατά την διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου.
Ο ίδιος μάλιστα, μαζί με τον επίσης διεθνώς γνωστό σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδοβάρ, πήραν μέρος το 2010 σε ένα δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ που είχε ως στόχο να ωθήσει τα δικαστήρια να συνεχίσουν τις έρευνες για τα θύματα της φρανκικής περιόδου και να διαμαρτυρηθεί κατά του «μπλόκου» του δικαστή Μπαλτάζαρ Γκαρθόν.
Ο ίδιος αυτοαποκαλείται «εργαζόμενος» κι όχι ηθοποιός, παραμένοντας πάντα απλός. Πολλοί μπορεί να τον κατηγορήσουν ότι δρα εκ του ασφαλούς.
Το σίγουρο είναι ότι τη στάση ανυπακοής και καταγγελίας του συστήματος δεν θα την υιοθετούσαν πολλοί στη θέση του.

3 σχόλια:

  1. Να σου πω την αμαρτία μου, δεν μ' αρέσει ο Μπαρδέμ. Καλές ταινίες έχει, δεν λέω, το "Η θάλασσα μέσα μου" εξαιρετικό, αλλά για κάποιο λόγο δεν τον πάω.

    Άσχετα με το θέμα του άρθρου σου.

    Σπύρος Βουγιουκλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά βάθος είναι καλό παιδί... Μην τον παρεξηγείς. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή