Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Επέστρεψαν τα λεηλατημένα από μουσείο της Αιγύπτου



Οι κλέφτες έκαναν την αυτοκριτική τους και επέστρεψαν 110 από τα 1.050 αρχαία αντικείμενα που εκλάπησαν κατά την πρόσφατη, πρωτοφανή για τα αιγυπτιακά δεδομένα, λεηλασία του Εθνικού Μουσείου Μαλάουι.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα AllAfrica. com, κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου -με την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξουν νομικές συνέπειες για όσους επιστρέψουν τα κλοπιμαία- και παρέδωσαν μέρος από τα έργα.
Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραήμ πληροφόρησε ότι το υπουργείο έχει επανακτήσει, μεταξύ άλλων, 25 χρυσά νομίσματα και ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε το Μουσείο να μπορέσει να επαναλειτουργήσει τουλάχιστον τμηματικά.
Η πρωτοφανής λεηλασία στο Μουσείο Μαλάουι, που βρίσκεται στη Μίνια της Ανω Αιγύπτου, περίπου 300 χλμ. νότια του Καΐρου, ξεκίνησε πριν από περίπου δύο βδομάδες, στον απόηχο της κρίσης που ξέσπασε ανάμεσα στον αιγυπτιακό στρατό και στους οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Το Μουσείο κατασκευάστηκε το 1963 για να στεγάσει τα αντικείμενα από τις ανασκαφές που διενεργούνται στις γύρω αρχαιολογικές θέσεις. Το διώροφο κτήριο στέγαζε μια μεγάλη γκάμα αρχαιοτήτων (1.089), όπως μούμιες, αναθηματικά και λατρευτικά αντικείμενα, ξύλινα φέρετρα, περιδέραια από λίθινες πέτρες, νεκρικές μάσκες, φυλακτά και πολλά κτερίσματα. Μεταξύ των κλαπέντων ήταν κι ένα άγαλμα της κόρης του φαραώ Ακενατών, ένα αριστούργημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, επίσης χρυσά και χάλκινα ελληνορωμαϊκά νομίσματα, καθώς και κεραμικά, χάλκινα αγάλματα ιερών ζώων του θεού Θωθ, ο οποίος συχνά απεικονιζόταν με το κεφάλι ίβιδας ή μπαμπουίνου.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes--politismos&id=382500

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου