Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Οι δύο μύθοι για το Παλαιστινιακό



Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι νεκροί στη Γάζα έχουν φτάσει τους 81. Όλα δείχνουν ότι το λουτρό αίματος δεν θα σταματήσει, αφού ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των βομβαρδισμών. Ως συνήθως, η πλειονότητα των νεκρών είναι άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Ως συνήθως, οι όποιες υποδομές της Γάζας κονιορτοποιούνται. Ως συνήθως, η λεγόμενη "διεθνής κοινότητα" δεν πράττει οτιδήποτε για να σταματήσει την επιθετικότητα του Ισραήλ, περιοριζόμενη στα γνωστά ευχολόγια περί ειρήνης.
Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, εδώ και δεκαετίες καλλιεργούνται δύο μύθοι από τα ΜΜΕ και τις κυβερνήσεις της Δύσης. Ο πρώτος είναι ότι στην Παλαιστίνη διεξάγεται μια σύγκρουση μεταξύ δύο αντιπάλων εθνοτήτων, κάτι σαν τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του ’80. Εντούτοις, αυτό που όντως συμβαίνει, είναι η κατοχή από το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας, ιδιαίτερα της απόφασης 242 του ΟΗΕ. Οι Παλαιστίνιοι έχουν κάνει το μεγάλο συμβιβασμό (ακόμα και η Χαμάς τον αποδέχεται εμμέσως) να αναγνωρίσουν το κράτος του Ισραήλ, παρά το ότι αυτό το 1948 κατέλαβε το 78% της ιστορικής Παλαιστίνης και μετέτρεψε σε πρόσφυγες 750.000 Παλαιστίνιους. Αντιθέτως, το Ισραήλ δεν επιτρέπει στους Παλαιστίνιους να οικοδομήσουν το κράτος τους στο 22% της ιστορικής Παλαιστίνης (ήτοι στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα). Ο εντατικός εποικισμός της Δυτικής Όχθης και ο αποκλεισμός της Γάζας υπονομεύουν την προοπτική της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας. Επομένως, στην Παλαιστίνη η σύγκρουση είναι μεταξύ μιας αποικιοκρατικής δύναμης κι ενός λαού που αγωνίζεται για τα νόμιμα και απαράγραπτα δικαιώματά του.
Ο δεύτερος μύθος που καλλιεργείται, είναι ότι διεξάγεται πόλεμος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Πόλεμος σημαίνει την ύπαρξη δύο στρατών που μάχονται ο ένας τον άλλο. Εν προκειμένω όμως, έχουμε από τη μια μεριά την Τσαχάλ (ή IDF), έναν από τους πιο σύγχρονους και αξιόμαχους στρατού του κόσμου, και από την άλλη, τους Παλαιστίνιους ατάκτους, με ελάχιστη εκπαίδευση και εξαιρετικά περιορισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η δολοφονία των τριών ανήλικων εποίκων εντασσόταν σε κάποιο οργανωμένο σχέδιο παλαιστινιακής οργάνωσης (κάτι που δεν έχει αποδειχτεί), η αναλογία των νεκρών είναι συντριπτική: 81 προς 3 και είναι βέβαιο ότι θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.
Στη Γάζα δεν διεξάγεται πόλεμος, αλλά η αιματηρή συλλογική τιμωρία ενός λαού από μια πανίσχυρη δύναμη κατοχής. Πρόκειται για μια ακραία πράξη βαρβαρότητας, ένα πραγματικό όνειδος για τον πολιτισμό μας.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου