Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Μέισα Έμπντο: «Αν ήθελαν να χτυπήσουν το ISIS, υπήρχε τρόπος…»



Ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο και η Άγκυρα με χαρακτηριστική άνεση συνεχίζουν να προαναγγέλλουν την πτώση του Κομπάνι, οι ηρωικοί Κούρδοι μαχητές επιμένουν να αντιστέκονται με καλάσνικοφ απέναντι σε βαρέα όπλα. Σε αντίθεση με τη Μοσούλη ή τη Ράκα, που έπεσαν σε ελάχιστες ώρες, το Κομπάνι αντιστέκεται έναν ολόκληρο μήνα. Η Μέισα Έμπντο είναι διοικητής των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) στο Κομπάνι. Τα παρακάτω είναι αποσπάσματα από δύο συνεντεύξεις της στο Rosava Report. 

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο σκοπός αυτής της επίθεσης;

Θέλουν να καταστρέψουν τη γη, τους λαούς και τους πολιτισμούς. Στο Κομπάνι εκπέμπεται η ακτινοβολία των Κούρδων στη Μέση Ανατολή, η ύπαρξή τους ως ανεξάρτητη δύναμη, η ικανότητά τους να δρουν χωρίς να λαμβάνουν υποστήριξη από κανέναν, και ο ηρωισμός τους. Έχουμε μπει στο στόχαστρο. Οι διεθνείς δυνάμεις προσβλέπουν στην καταστροφή του Κομπάνι σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Αντιλαμβάνονται τον κουρδικό και τους άλλους λαούς ως εμπόδιο στα σχέδιά τους. Διέλυσαν ακόμη και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό που δρούσε σύμφωνα με τα δικά τους σχέδια. Στη συνέχεια έστρεψαν την προσοχή τους στις YPG που συνέχισαν να αντιστέκονται και να παραμένουν όρθιες στη Συρία και στη Μέση Ανατολή. Το Κομπάνι είναι περικυκλωμένο από τις συμμορίες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) σε τρεις πλευρές, και στην τέταρτη πλευρά βρίσκεται η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τις συμμορίες. Δεν πρόκειται για επιθέσεις που θα μπορούσαν να οργανωθούν από αυτές τις συμμορίες. Καμία δύναμη δεν θα μπορούσε να αντισταθεί μόνη της μπροστά μας. Πρόκειται για μια διεθνή επιχείρηση. Πότε, πώς, σε ποια πλευρά και σε ποια σημεία θα επιτεθούν είναι από πριν οργανωμένο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτέρυγες στην επίθεση εναντίον του Κομπάνι και κάθε πτέρυγα αντιπροσωπεύει μια ξένη δύναμη.

Ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας;

Υπάρχει μια ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία. Αλλά η Τουρκία πάντα καθυστερούσε αυτή τη διαδικασία. Περίμενε να αποδυναμωθούν οι Κούρδοι στη Ρόζαβα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν το Βόρειο Κουρδιστάν. Αυτός είναι ο στόχος πίσω από τη στήριξη της Τουρκίας στις επιθέσεις στο Κομπάνι. Η Τουρκία δεν έχει καμιά πρόθεση να επιλύσει το κουρδικό ζήτημα. Όπως βλέπουμε έχει αναλάβει ενεργό και επιχειρησιακό ρόλο σε αυτή την επιχείρηση. Παρέχει τα βαρέα όπλα. Όλα τα σύνορα είναι ανοιχτά για τους τζιχαντιστές. Πολλές φορές τα μέλη των συμμοριών που έχουν χαθεί, επανασυνδέονται με τις ομάδες τους μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία θεωρεί την εκκαθάριση των Κούρδων ως κατευθυντήρια αρχή της. Μπορούμε να το δούμε αυτό στο πώς αντιμετωπίζουν τις συνοριακές πύλες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ISIS, και πώς αντιμετωπίζουν αυτές που είναι στον έλεγχο των Κούρδων. Η Τουρκία κλείνει τα σύνορα γύρω μας. 

Η Τουρκία φέρνει στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση για ζώνη ασφαλείας εντός της Συρίας.

Όσο είμαστε εδώ, δεν μπορούν να σχηματίσουν αυτή τη ζώνη. Μέχρι σήμερα δεν αποτελούσαμε απειλή για την Τουρκία. Μετά την κατάκτηση του Κομπάνι από το ISIS θα πουν ότι ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων ανήκει στο ISIS και θα καλέσει τη διεθνή κοινότητα λέγοντας «κοιτάξτε, υπάρχει μια απειλή στα σύνορά μας και χρειαζόμαστε μια ζώνη ασφαλείας». Με το συνασπισμό που σχηματίστηκε εναντίον του ISIS, περίμεναν ότι το Κομπάνι θα πέσει μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες. Το Κομπάνι θα έπεφτε και αυτοί θα χτυπούσαν το ISIS μέσα στο Κομπάνι. Σχεδίαζαν να γίνει όπως στη Μοσούλη. Θα το καταλάμβαναν σε δύο έως τρεις ημέρες. Το σχέδιο τους αποτράπηκε.
Αν ήθελαν, πραγματικά, να χτυπήσουν το ISIS, υπήρχαν τεχνικές. Μπορούν να δουν αν έστω και ένας άνθρωπος κινείται. Πώς μπορεί να μη βλέπουν τα χιλιάδες μέλη του ISIS γύρω από το Κομπάνι και δεν τους χτυπάνε;

Οι επιθέσεις στο Κομπάνι μπαίνουν στην 24η μέρα. Σε μια ομιλία του, χθες, ο Ερντογάν είπε πως το Κομπάνι πέφτει.

Ο Ερντογάν ονειρεύεται. Οι επιθέσεις εναντίον μας έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμισι χρόνο. Αλλά τώρα το ISIS έχει ρίξει στη μάχη εναντίον μας όλα τα διαθέσιμα μέσα. Ο λαός μας έχει επιδείξει ισχυρή αντίσταση. Έχουμε χάσει συναγωνιστές σε κάθε χωριό και κάθε λόφο. Η τελευταία επίθεση έγινε ταυτόχρονα από πέντε μέτωπα. Το ISIS συγκέντρωσε δυνάμεις από το Ιράκ και τη Συρία και επιτίθεται με βαρέα όπλα.
Αλλά για να καταλάβουν το Κομπάνι πρέπει να περάσουν πάνω από τα πτώματά μας. Ορκιστήκαμε πως δεν θα εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας πριν πεθάνουμε, και όπου το ISIS εισέβαλε στην πόλη οι μαχητές μας αντιστάθηκαν μέχρι να γίνουν μάρτυρες. Αλλά και εκατοντάδες μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν επίσης. Πολεμούν με τανκς, πυροβολικό και ρουκέτες και παρ’ όλα αυτά έχουν υποστεί ισχυρά χτυπήματα και μεγάλες απώλειες. Μέχρι τώρα αντιμετωπίζουμε τις συμμορίες του ISIS με ενέδρες και παγίδες, με ευφάνταστες αμυντικές τακτικές και μια αποφασιστικότητα αυτοθυσίας που έχουν μετατρέψει τα πεδία της μάχης σε κόλαση γι’ αυτούς.

Σε δηλώσεις από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HPD) στην Τουρκία ειπώθηκε ότι διαπράχθηκε προδοσία σε βάρος των Κούρδων.

Η Τουρκία προσπαθεί να σπάσει την κουρδική θέληση στο Κομπάνι. Αλλά δεν μπορεί να εξοντώσει το σύνολο του κουρδικού λαού. Αυτό η Τουρκία το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Έχει ανοίξει ένα τεράστιο πολεμικό μέτωπο ενάντια στον εαυτό της. Έχει ριχτεί μόνη της σε μια μεγάλη πυρκαγιά. Από τώρα και στο εξής, η Τουρκία και η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα είναι υπεύθυνοι για όλες τις περιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν. Ένας μεγάλος πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει και να κρατήσει χρόνια. Μπορεί να συρθεί σε μια τεράστια καταστροφή. Οι Κούρδοι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την εχθρότητα εκ μέρους του τουρκικού κράτους. Η Τουρκία πρέπει να κάνει προσεκτικούς υπολογισμούς. Δημιουργεί η ίδια τα προβλήματά της.


Πηγή: http://www.e-dromos.gr/synenteuksi-meisa-ebdo/#sthash.zLsalcLv.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου