Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Ο σουλτάνος πήρε φόρα και ποιος τον σταματά



της Μαργαρίτα Βεργολιά

Εκκληση στη διεθνή κοινότητα «να αντιδράσει στο πραξικόπημα του καθεστώτος Ερντογάν», που «σηματοδοτεί το τέλος της δημοκρατίας στην Τουρκία», απηύθυνε το φιλοκουρδικό κόμμα -και τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη- HDP, μετά το χθεσινό πογκρόμ κατά της ηγεσίας του και βουλευτών του από τις τουρκικές αρχές, με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και της άρνησης κατάθεσης σε εκκρεμείς δικαστικές έρευνες με άξονα το Κουρδικό.
Οι συμπρόεδροι του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, συνελήφθησαν και προσάγονται σε δίκη. Αλλοι 4 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος έχουν συλληφθεί, 6 προσήχθησαν, ενώ εκκρεμούν εντάλματα κράτησης εναντίον 3, εκ των οποίων οι 2 εκτιμάται ότι βρίσκονται στο εξωτερικό.
Στο μεσοδιάστημα, βομβιστική επίθεση του PKK συγκλόνιζε το Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με απολογισμό 9 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, ενώ η ηγεσία της κουρδικής οργάνωσης προανήγγειλε «κλιμάκωση του αγώνα».
Εκπρόσωπος του HDP κατήγγειλε πολιτική επιχείρηση εξόντωσης του φιλοκουρδικού κόμματος και πρόκλησης εμφυλίου. Σε εξίσου δραματικούς τόνους, ο ηγέτης της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προειδοποίησε ότι η χώρα οδεύει «προς επικίνδυνη κατεύθυνση».
Εν μέσω θύελλας διεθνών αντιδράσεων, κυρίως στην Ευρώπη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη», συγκαλώντας εκτάκτως χθες συνάντηση των πρέσβεων των «28» στην Αγκυρα.
Απτόητη, πάντως, η ισλαμοσυντηρητική ηγεσία της Τουρκίας -που απειλεί ευθέως την Ε.Ε. με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό έως το τέλος του έτους και προωθεί τα ηγεμονικά της σχέδια εντός κι εκτός της χώρας- διεμήνυσε διά του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ ότι «όσοι εμπλέκονται με την τρομοκρατία, θα πληρώσουν το τίμημα».
Χαρακτήρισε, δε, τις συλλήψεις «νόμιμες», βάσει της απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τον περασμένο Μάιο, να άρει την ασυλία 130 βουλευτών, εκ των οποίων οι 50 του HDP (σε σύνολο 59), σε βάρος των οποίων εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις.
«Τώρα, με το HDP εκτός της πολιτικής “εξίσωσης”, θα πάνε σε πρόωρες εκλογές και θα εγκαθιδρύσουν ένα αυταρχικό καθεστώτος στην Τουρκία», κατήγγειλε στο πρακτορείο AP o βουλευτής του HDP, Αντέμ Γκερεβί, συνδέοντας τις εξελίξεις με τα σχέδια εγκαθίδρυσης προεδρικού συστήματος στη χώρα.
Οι νέες διώξεις σε βάρος του HDP έρχονται να προστεθούν στο πρόσφατο κύμα συλλήψεων δεκάδων εκλεγμένων δημάρχων στις -κουρδικού ως επί το πλείστον πληθυσμού- νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, στο πλαίσιο του πογκρόμ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Οι εξελίξεις «θα εντείνουν τις ανησυχίες των δυτικών συμμάχων της Τουρκίας τόσο για την κλιμάκωση της καταστολής των αντιφρονούντων», σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, «όσο και για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και “ανάχωμα” μεταξύ της Ευρώπης και των πολέμων στο Ιράκ και στη Συρία».
Από χθες, οι Κούρδοι οργανώνουν μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Τουρκία. Στα social media έχει πέσει και πάλι «μαύρο». Η τουρκική λίρα έκανε «βουτιά» σε νέα χαμηλά στη συναλλαγματική ισοτιμία της έναντι του δολαρίου, αντίστροφα με το κόστος των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, που έφτασε σε υψηλό μηνός.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου