Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

«Cumhuriyet» θα πει Δημοκρατία



του Στρατή Αγγελή

Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή για το νέο κύμα διώξεων κατά της ελευθερίας του Τύπου με τη στοχοποίηση της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhuriyet» ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διακήρυξε ότι η Άγκυρα έχει τη δική της «κόκκινη γραμμή» και -κατά την προσφιλή μέθοδο της Άγκυρας- επιχείρησε να ταυτίσει τις επικρίσεις με υποστήριξη προς την «τρομοκρατία» και τους γκιουλενιστές πραξικοπηματίες.
Πάνω από μια ντουζίνα δημοσιογράφοι της «Cumhuriyet», κατέληξαν στα μπουντρούμια μετά το νέο κύμα διώξεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά η εφημερίδα, που υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, τόνισε στο πρωτοσέλιδό της «Δεν θα παραδοθούμε». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι οι συλλήψεις σηματοδοτούν το πέρασμα «άλλης μιας κόκκινης γραμμής» κατά της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ.
«Αδελφέ, δεν μας νοιάζει η κόκκινη γραμμή σου. Είναι ο λαός που χαράσσει την κόκκινη γραμμή. Τι σημασία έχει η γραμμή σου» είπε ο Γιλντιρίμ υιοθετώντας το ύφος του προέδρου Ερντογάν στον δημόσιο λόγο.«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου. Αυτό είναι που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους φίλους μας. Αναφέρουν πάντα την ελευθερία του Τύπου στα βήματά μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» συνέχισε ο Γιλντιρίμ στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν ολονυκτία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις μπροστά από τα γραφεία της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη. «Ακόμη κι αν η διεύθυνση και οι συντάκτες της 'Cumhuriyet' συλληφθούν, η εφημερίδα μας θα εξακολουθήσει τον αγώνα της για δημοκρατία μέχρι το τέλος» αναφέρεται στο κύριο άρθρο, με το οποίο καταγγέλλεται απόπειρα φίμωσης και κλεισίματος της εφημερίδας.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu οι εισαγγελείς ερευνούν πληροφορίες ότι η «Cumhuriyet» ενεργεί σύμφωνα με τους σκοπούς του δικτύου του εξόριστου ιμάμη Γκιουλέν δημοσιεύοντας κείμενα που έχουν σκοπό να προκαλέσουν «χάος και ακυβερνησία». Όμως η «Cumhuriyet» ανέφερε πως από τις στήλες της έχει προειδοποιήσει κατ' επανάληψη πως το κίνημα του Γκιουλέν αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία και υπενθύμισε ότι η εφημερίδα έχει στοχοποιηθεί στο παρελθόν από εισαγγελείς και δικαστές του δικτύου Γκιουλέν.
Μετά τη σύλληψη του βετεράνου δημοσιογράφου Καντρί Γκιουρσέλ ο αριθμός των συλληφθέντων είχε ανέλθει χθες το απόγευμα στους 13, ενώ εκτιμάται ότι άλλοι τρεις δημοσιογράφοι που διώκονται βρίσκονται στο εξωτερικό. Κατασχέθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων, στους οποίους δεν επιτρέπεται να μιλήσουν στους δικηγόρους τους για πέντε ημέρες λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Προσηλωμένη στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους η «Cumhuriyet» ιδρύθηκε το 1924 από τους κεμαλιστές έξι μήνες μετά τη δημιουργία της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας. Επτά συντάκτες της έχουν δολοφονηθεί από το 1978 ενώ δημοσιογράφοι της συνελήφθησαν μετά τα πραξικοπήματα του 1971 και του 1980. Σύμφωνα με την ένωση δημοσιογράφων της Τουρκίας, 170 εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί και ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν κλείσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι 25.000 δημοσιογράφοι.

Η τύφλωση της Ευρώπης

H Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να θεωρεί την Τουρκία σαν ένα καταπιεστικό καθεστώς της Μέσης Ανατολής ή σαν μια δημοκρατική, κοσμική και ελεύθερη χώρα, δήλωσε στην Deutsche Welle ο πρώην διευθυντής της «Cumhuriyet» Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος διερωτήθηκε κατά πόσο η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελών έχει τυφλώσει την Ευρώπη.
«Δεν προσπαθούν να 'καθαρίσουν' μια εφημερίδα, αλλά ολόκληρο τον δημοσιογραφικό κλάδο. Προσπαθούν να μας στερήσουν το δικαίωμα να μαθαίνουμε την αλήθεια» πρόσθεσε ο Ντουντάρ ο οποίος είχε περάσει μήνες στη φυλακή στην Τουρκία και κατέφυγε στη Γερμανία μετά την προσωρινή του αποφυλάκιση. Ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για εσχάτη προδοσία επειδή αποκάλυψε την αποστολή όπλων και πυρομαχικών από την Τουρκία στους φανατικούς ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.
Από τη φυλακή η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν έστειλε επιστολή συμπαράστασης στους διωκόμενους δημοσιογράφους της «Cumhuriyet» αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση Ερντογάν «απαξιώνει όλες τις αρχές που θεμελιώθηκαν μετά από χρόνια αιματοχυσίας, τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης και πάνω απ' όλα το δικαίωμα στη ζωή».
Η Ασλί Ερντογάν κρατείται από τα μέσα Αυγούστου και έχει παραπεμφθεί σε δίκη με κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας μέσω των άρθρων που έγραφε στη φιλοκουρδική εφημερίδα “Özgür Gündem”.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου