Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Καραντινάτα μεν αλλά πιο ανθρώπινα τριανταεφτά

 


Να λοιπόν που τα γενέθλιά μου πέφτουν λίγο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ετήσιου κύκλου όπου οι ζωές όλων μας άλλαξαν απότομα και ριζικά. Οι δύο πρώτοι μήνες αυτής της αλλαγής, με βρήκαν κλειδωμένο σπίτι και υπάκουο στις εντολές μιας κυβέρνησης που δεν εμπιστευόμουν καθόλου. Αρχικά, η στάση μου αυτή μετατράπηκε σε ευκαιρία να ολοκληρώσω ένα βιβλίο που με ταλαιπώρησε τρία χρόνια και να αλλάξω τη διαρρύθμιση ενός σπιτιού που πλέον έχει αρχίσει να με πνίγει αφάνταστα. Παράλληλα, μέσα σ' αυτούς τους δυο πρώτους μήνες, βρήκα τον χαμένο ελεύθερο χρόνο που αναζητούσα εναγωνιωδώς τα τελευταία έτη που ήταν γεμάτα τρέξιμο κι άγχος. 
Η πανδημία για μένα λειτούργησε ως ένα αναγκαίο φρένο σε μια ξέφρενη καθημερινότητα που δυσκολευόμουν να βάλω σε μια τάξη. Μια σωτήρια παύση, η οποία μου έδωσε την ευκαιρία να πάρω τη ζωή αλλιώς. Κι όταν απελευθερωθήκαμε, χύμηξα σαν άγριο ζώο από το κλουβί με την ανάγκη να δω νέους τόπους και να συλλέξω περισσότερες εικόνες, στιγμές και συναισθήματα έχοντας στην πίσω άκρη του μυαλού μου τον φόβο πως πιθανότατα να μας κλειδαμπαρώσουν πάλι μες στα σπίτια μας. 
Με αυτήν την νοοτροπία έφτασα ως το φθινόπωρο, έχοντας την αίσθηση πως η πρωτόγνωρη περίοδος της καραντίνας είναι πια παρελθόν. Κι όμως, η αποτυχημένη κυβέρνηση αποφάσισε να μας κλειδώσει ξανά στα σπίτια μας όχι μόνο επειδή είναι ανίκανη κι έκανε τραγικά λάθη αλλά κι επειδή το βρήκε ως ευκαιρία να καταλύσει κάθε τι δημοκρατικό που είχε εναπομείνει στο πολίτευμα της χώρας μας. 
Μέσα σε λίγο καιρό ενισχύθηκε η αστυνομική δύναμη και συνάμα η αστυνομοκρατία, διογκώθηκε η προπαγάνδα μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια αναγκάζοντας επιτέλους αρκετό κόσμο να σβήσει τη ριμάδα την τηλεόραση, ξεκίνησε η αποκρουστική λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία μέχρι πρόσφατα διατηρούσαν την ελευθερία του λόγου, περάστηκαν αποτροπιαστικοί νόμοι για τα πανεπιστήμια και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Και το κυριότερο, οι καθεστωτικοί κυβερνόντες έδειξαν ξεκάθαρα πως αδιαφορούν για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών καθώς το μόνο που τους νοιάζει είναι να φάνε όσο το δυνατόν περισσότερο κρατικό χρήμα οδηγώντας τη χώρα μας σε μια νέα κι άκρως εφιαλτική οικονομική κρίση, η οποία ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα. 
Αν λοιπόν μου ζητήσει κανείς να περιγράψω τον ένα χρόνο που άφησα πίσω μου, θα του έλεγα με κάθε ειλικρίνεια πως όσο κι αν προσπαθώ να περισώσω το ήθος μου, την αξιοπρέπειά μου και τον μικρόκοσμό μου, τόσο πιο πολύ βλέπω πως η χώρα μου ολισθαίνει σε έναν επικίνδυνο ζόφο που δεν μας οδηγεί μόνο σε μια νέα οικονομική κρίση αλλά και σε ένα απάνθρωπο καθεστώς που δύσκολα θα απαλλαγούμε. 
Πλέον έχω την αίσθηση πως με τους σημερινούς καθεστωτικούς η περίοδος της μεταπολίτευσης ολοκληρώθηκε. Η 45χρονη δημοκρατία από το 1974 ως το 2019 ολοκλήρωσε τον κύκλο της με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια δημοκρατία στη χώρα μας, αν αναλογιστούμε τα γεγονότα των 200 χρόνων τηγς ιστορίας της. Είναι πια στο χέρι μας και στις δυνάμεις που μας έχουν απομείνει, να επαναφέρουμε τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία σε τούτο εδώ τον τόπο. Να οδηγηθούμε σε μια νέα μεταπολίτευση, πιο ώριμη και πιο σκληρή. Μια μεταπολίτευση που να μην κυριαρχεί η κουτοπονηριά των δωσίλογων που απαλλάχτηκαν από τα εγκλήματα της Κατοχής και των καθαρμάτων που αιματοκύλησαν τη χώρα μας την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Μια μεταπολίτευση όπου θα πατάει σε μια ορθή δημοκρατία.   
Όσο για την ελπίδα, θεωρώ πως μέσα σ' αυτό το ζόφο που ζούμε, έχει μετατραπεί σε ένα ακόμη μοιρολατρικό στοιχείο. 

4 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω μαζί σας με τα της πρώτης παραγράφου και κυρίως με τον όρο "σωτήρια παύση". Πράγματι, για αρκετούς από εμάς (για όσους πρόθυμους) ήταν μια ευκαιρία ανάκτησης χρόνου, επανεκτίμησης πράξεων και αξιών, ενασχόλησης με ξεχασμένες ασχολίες όπως πχ το ζύμωμα του ψωμιού, η δημιουργία ενός μικρού λαχανόκηπου, η ενδοσκόπηση, όμως θα διαφωνήσω ως προς τις ελπίδες ή την προτροπή αν θέλετε της τελευταίας παραγράφου, καθώς νομίζω ότι πλέον ουδείς ενδιαφέρεται να αλλάξει κάτι ή να λειτουργήσει σε συλλογικό επίπεδο. Στην αρχή της πανδημίας με όλες τις συνέπειες του lockdown σκεφτόμουν ότι όλοι πια θα δουν πως αυτό το οικοδόμημα που κρύβεται πίσω από τον ψευδή όρο "ανάπτυξη" στέκεται πάνω σε χάρτινα πόδια και θα αναθεωρήσουν ίσως τον τρόπο σκέψης και γιατί όχι, τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας, ξέρετε τώρα, συνείδηση κοινότητας, στήριξη τοπικών αγορών, τέτοια ουτοπικά, όμως τώρα, που βρισκόμαστε κάπου στη μέση και δεν ξέρω καν αν θα υπάρξει τέλος ή απλώς ανάπαυλα, διαπιστώνω ότι ο Μπέζος έγινε ακόμη πλουσιότερος, ο Γκέιτς το ίδιο, οι δικές μας αλυσίδες - ονόματα δε λέμε - έγιναν ακόμα επιθετικότερες, αλλά τα μαγαζιά της γειτονιάς μου, της κάθε γειτονιάς, το πιθανότερο είναι να μην καταφέρουν να ξανανοίξουν.... Δεν σημαίνει αυτό επ' ουδενί ότι πρέπει να αποδεχτούμε τα όσα συμβαίνουν. Αλλά πως; θα αντιδράσουμε ως μονάδες; Πόσες μονάδες και με τι δύναμη είμαστε; Διότι από τους πολιτικούς δεν βλέπω κανένα ικανό να λάβει ριζοσπαστικές και δυναμικές αποφάσεις αλλά ακόμη κι αν υπάρξει, δεν νομίζω ότι ως μονάδες θα θέλαμε κάτι τέτοιο. Προς το παρόν είμαστε αρκετά απασχολημένοι με το τι αυτοκίνητο ή ποιό νέο μοντέλο κινητού θ' αγοράσουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την αίσθηση πως κατακλυζόμαστε από τα ίδια συναισθήματα απαισιοδοξίας. Από την μια έχουμε ένα χυδαίο καθεστώς που παίζει με την νοημοσύνη μας κι από την άλλη περιβαλλόμαστε από μια κοινωνία, η οποία όπως σωστά επισημάνατε κοιτάει ο καθένας το δικό του συμφέρον. Από την μια δικαιολογώ τη συμπεριφορά αυτή καθώς επικρατούν πλέον οι νόμοι της ζούγκλας. Από την άλλη, θεωρώ πως η ελληνική κοινωνία είναι μοιρασμένη σε τρία στρατόπεδα. Στους συνειδητοποιημένους κι εξοργισμένους πολίτες που δυστυχώς είναι πολιτικά ορφανοί, όχι επειδή δεν υπάρχει αντιπολίτευση αλλά επειδή δεν ακούγεται η φωνή της αντιπολίτευσης μέσα σε ένα τρισάθλιο προπαγανδιστικό σύστημα καναλιών κι εφημερίδων. Έπειτα έχουμε τους συμφεροντολόγους που κοιτούν την πάρτη τους και σιγοντάρουν τους καθεστωτικούς ευελπιστώντας για λίγα ψίχουλα. Πιστεύω πως αυτά τα δίποδα είναι ο ορισμός της ξεφτίλας, ειδικά όταν τους παρακολουθείς να πουλού την αξιοπρέπειά τους γλείφοντας αυτά τα πολιτικά καθάρματα. Και τέλος έχουμε τους αδιάφορους που δεν τους καίγεται καρφί για το τι συμβαίνει γύρω τους. Οπότε εδώ τίθεται ένα δύσκολο ερώτημα. Πως μπορούν να οργανωθούν οι συνειδητοποιημένοι πολίτες μέσα σ' αυτό το κοινωνικό κουβάρι; Σίγουρα την ιστορία την γράφουν οι μειοψηφίες αλλά δε ξέρω στην τωρινή κατάσταση, αν έχουν μείνει αντοχές και κουράγια για να αντιμετωπιστεί αυτός ο ζόφος. Ίσως μια αρχή είναι να παραμείνουμε άνθρωποι σ' όλη αυτήν την κατρακύλα και με την πρώτη σπίθα να ξεχυθούμε ξανά στους δρόμους απαιτώντας ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη. Αρκεί να ρθει σύντομα αυτή η στιγμή.

      Διαγραφή
  2. Μα, αγαπητέ, νομίζω πως η ανοχή έναντι αυτών των συμπεριφορών της περιφρούρησης δηλαδή του ατομικού συμφέροντος, οδηγεί σε γιγάντωσή τους-θα δανειστώ σκόρπιες φράσεις του Ραφαηλίδη: "τα τρωκτικά βρίσκουν άλλη μια ευκαιρία για λοβιτούρες και στους υπόλοιπους φτάνει ότι περισσεύει απ' τη βουλιμία των κλασσικών ελλήνων απατεώνων. η μαμά ελλάς τρώει τα παιδιά της ως συνήθως". Πως θα δημιουργηθούν συνειδητοποιημένοι πολίτες σ' έναν εξ ορισμού δυσαρεστημένο λαό που όμως δεν θέλει να τον δυσαρεστεί κανένας; Δεν θα έλεγα ότι είμαι απαισιόδοξη, αλλά βλέπω τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και διατηρώ ουτοπικά οράματα. Καμμία αντιπολίτευση δεν θα ήταν δυνατόν να τα κάνει πραγματικότητα, γιατί η πολιτική εξ ορισμού είναι υποκριτική και εξυπηρετεί-ανά περίπτωση-συμφέροντα.Ούτε βέβαια ελπίζω σε μια "επανάσταση", αφού μόλις η επανάσταση γίνει εξουσία θα πάψει να είναι επανάσταση, κομίζω γλαύκας εις Αθήνας βέβαια, αλλά, το μόνο που μας μένει, σε όσους λίγους εξακολουθούμε να προβληματιζόμαστε αντί ν' ασχολούμαστε με το ποιός μπαινοβγαίνει στο σαρβάϊβορ, είναι να δίνουμε τις μικρές, ατομικές και καθημερινές μάχες μας ώστε να μη διαβρωθούμε από "αυτούς". Την καλημέρα μοτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή ακριβώς είναι η σημερινή πάλη που οφείλουμε να επιμείνουμε, παρόλο που γίνεται όλο και περισσότερο ζοφερό το μέλλον μας. Εξάλλου μέρα με την μέρα, η χυδαιότητα εντείνεται και ριζώνει στην ελληνική κοινωνία αλλά και τρισάθλιο καθεστώς που έχει μπαστακωθεί πάνω από τα κεφάλια μας. Σ' αυτές τις μικρές μάχες λοιπόν, ας βγούμε νικητές. Είναι μια καλή και σημαντική αρχή. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή