Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Πρωινή έξυπνη ατάκα



Χθες το πρωί στο facebook διάβασα μία έξυπνη ατάκα που έγραψε ένας φίλος μου στον τοίχο του. Ανέφερε το εξής: Όταν ακούω κάποιον να λέει ότι «η ζωή είναι δύσκολη» μου 'ρχεται να ρωτήσω: «σε σύγκριση με τι»;

Είχε απόλυτο δίκιο. Πολλές φορές ακούω από κόσμο που το λέει αυτό. Δεν είναι ικανοποιημένος με τίποτα. Πάντα έχουν κάτι να πουν που θα τους χαλάει την διάθεση και θα τα βλέπουν όλα μαύρα. Όμως αυτό που έχω διαπιστώσει είναι πως όσοι έχουν αυτή τη μιζέρια είναι άνθρωποι που τα χουν βρει όλα έτοιμα, που ότι ζητάνε το έχουν μ' αποτέλεσμα στην παραμικρή αποτυχία ή άρνηση να πέφτουν σε κατάθλιψη, να νιώθουν πως είναι τελειωμένοι και πως δε τους νοιάζει τίποτα άλλο στο κόσμο εκτός από αυτό το οποίο ζητάνε.

Αυτή η νοοτροπία είναι στο υποσυνείδητό μας όταν παιδάκια όταν ζητούσαμε κάτι και δε μας το δίνανε κλαίγαμε ή φωνάζαμε ξαπλωμένοι στο πάτωμα για να μας λυπηθούν και να μας το δώσουν. Κάποιοι έχουν αποβάλλει αυτή τη συνήθεια με την πάροδο του χρόνου ενώ κάποιοι άλλοι την χρησιμοποιούν ακόμα.

Κάποτε και γω είχα αυτήν την αντίληψη. Πάντα σε κάθε εμπόδιο έλεγα πως η ζωή είναι δύσκολη. Όμως δεν ισχύει αυτό. Η ζωή δεν είναι δύσκολη. Την κάνουμε εμείς δύσκολη. Στο χέρι μας είναι να πετύχουμε, στο χέρι μας είναι να ξέρουμε τι θέλουμε και τι μας αξίζει, στο χέρι μας είναι να προσφέρουμε, στο χέρι μας είναι να είμαστε καλά και εντάξει τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους γύρω μας. Στο διάλογο που αναπτύχθηκε χθες στο τοίχο του φίλου μου μία κοπέλα με ρώτησε πως δεν είναι πάντα στο χέρι μας αυτό μιάς και υπάρχουν και τρίτοι οι οποίοι επηρεάζουν καταστάσεις (είτε σε οικογενειακό, είτε σε φιλικό, είτε σε ερωτικό επίπεδο). Μα και κει της απάντησα την ευθύνη την εύχομαι εμείς. Εμείς πρέπει να θέσουμε τα όρια στο μέχρι που μπορεί ο καθένας να μας επηρεάζει και να επεμβαίνει στη ζωή μας. Ακόμα και στο ερωτικό τομέα που είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα, αν βάλεις εσύ κάποιον τρίτο στη σχέση τότε δείχνεις τρομερή ανευθυνότητα και ανασφάλειά. Αν το τρίτο πρόσωπο το χει βάλει ο σύντροφός σου τότε φέρεις και συ μία ευθύνη.

Δε θέλω να πω πως για όλα φταίμε εμείς. Φυσικά δε φταίμε. Όμως πρέπει να αποκτήσουμε μία υπευθυνότητα. Να μη πιστεύουμε στην μοίρα και στην άποψη πως όλα είναι γραφτά να γίνουν. Η ζωή είναι στα χέρια μας και αν δεν την κουμαντάρουμε τότε θα μας πάρει από κάτω και θα κλαιγόμαστε ρίχνοντας το φταίξιμο σ' αυτήν. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να χουμε θετική σκέψη και ενέργια. Να πάμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση με το σκεπτικό πως θα πετύχουμε.

Σκεφτείτε λίγο πόσο πιο όμορφα θα ήταν τα πράγματα αν είμασταν πιο υπεύθυνοι και αισιόδοξοι...

Καλή σας μέρα...
Η ζωή είναι όμορφη... Απολαύστε την...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου