Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ωceans

Κάποιες ταινίες κρύβουν τόση μαγεία μέσα τους που σε πείθουν πως δημιουργήθηκαν όχι τόσο για να σου περάσουν όμορφες εικόνες, καταπληκτική μουσική και ενδιαφέροντα μηνύματα αλλά και για να σε κάνουν να θυμάσαι για πάντα τη στιγμή που ήσουν μαγεμένος βλέποντας τις όμορφες εικόνες είτε είσαι στο σινεμά, είτε στο σπίτι βλέποντας τη ταινία από την τηλεόραση.
Όσο περίεργο και αν μου ακούγεται νιώθω τυχερός που η πρώτη μου ταινία ήταν τόσο μαγική που θυμάμαι πεντακάθαρα τις στιγμές που την έβλεπα στην μοναδική κινηματογραφική αίθουσα της Χίου πριν από 24 χρόνια! Δεν ήταν άλλη από την "Αρκούδα" του Ζαν Ζακ Ανό. Η μαγεία αυτού του έργου με στοίχειωσε. Και αυτό το λέω διότι ενώ είχα όλη την ταινία στο μυαλό μου, δε μπορούσα να την βρώ σε κανένα βίντεο κλάμπ. Η συνάντησή μου μαζί της έγινε 19 χρόνια μετά όταν ήμουν ήδη φοιτητής. Την ξαναείδα πάλι μεγάλος πλέον και όχι 3 χρονών παιδάκι και πάλι με μάγεψε και με συγκίνησε.
Δεν είναι όμως η μοναδική ταινία που έχει αυτό το χάρισμα. Πριν από μία δεκαπενταετία είχε βγεί ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ, ο Μικρόκοσμος. Θυμάμαι τον ντόρο που είχε γίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες για να την παρακολουθήσουν. Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι άνθρωποι έγιναν πολύ οικολόγοι και αποφεύγανε να πατήσουν στο γρασίδι ή όπου υπήρχε πράσινο μόνο και μόνο για να μη διαταράξουν την ισορροπία της μικροσκοπικής ζωής που κρύβεται κάτω από τα χόρτα και πάνω στα δέντρα. Σου δινε την αίσθηση πως νεράιδες τελικά υπάρχουν και ίσως είναι τα ζωύφια που βλέπουμε να πετάνε στην φύση, στους αγρούς και στα κινούμενα νερά.
Πέντε χρόνια μετά τον υπέροχο Μικρόκοσμο βγήκαν τα Ταξιδιάρικα Πουλιά από τους ίδιους παραγωγούς. Σίγουρα δεν είχε την ίδια μαγεία με την προηγούμενη ταινία όμως σε ταξίδεψε στους ουρανούς μαζί με τα σμήνη των αποδημιτικών πουλιών. Είδες μαζί τους πως βλέπουν τον κόσμο από ψηλά. Η αλήθεια είναι πως τα ζήλεψες λίγο που έχουν το χάρισμα αυτό της πτήσης. Της απόδρασης. Και φυσικά για μία ακόμη φορά η μουσική ήταν τέλεια...
Φέτος έχουμε την τρίτη τους ταινία. Ωκεανός. Ήδη τα σχόλια τόσο για τις λήψεις όσο κια για την μουσική είναι διθυραμβικά. Από την αφίσσα και μόνο της ταινίας νιώθεις σίγουρος πως δε θα σε απογοητεύσει...
Από σήμερα στους κινηματογράφους. Σίγουρα θα μαι από τους πρώτους που θα τρέξουν να την δουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου