Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Εξεγέρσεις μαϊμού


Μη περιμένει κανείς πως με τις προγραμματισμένες εξεγέρσεις και φασαρίες θα αλλάξει ο κόσμος. Ποτέ δεν περιμένεις μία ημερομηνία για να βγεις στους δρόμους και να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου. Πρέπει να σαι ανεύθυνος για να το κάνεις αυτό. Ανεύθυνος διότι γνωρίζεις πως δεν είσαι ικανός να αλλάξεις τα πράγματα.

Έτσι οργανώνοντας μία πορεία, ή περιμένοντας μία ημερομηνία για να ξεσηκωθείς το μόνο που καταφέρνεις είναι μία τρύπα στο νερό.

Οι εξεγέρσεις έρχονται από μόνες τους, ξαφνικά, απροετοίμαστα και πάνω απ' όλα αυθόρμητα. Η δολοφονία του νεαρού Γρηγορόπουλου ξεσήκωσε τα πλήθη. Ήταν μία πραγματική εξέγερση, έπιασε τις αρχές στον ύπνο και για λίγες μέρες νιώσαμε την αναρχία (με την έννοια του ξεσηκωμού) στις πόλεις μας. Κι όμως και εκεί που είχαμε γονατίσει το κράτος (όπως και τον περασμένο Μάιο) λακίσαμε στο τέλος και δε καταφέραμε τίποτα.

Γιατί;

Διότι σαν λαός είμαστε ανεύθυνοι. Φοβόμαστε να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και να τα αλλάξουμε όλα. Επειδή έχουμε μάθει τόσο από την οικογένειά μας όσο και από το σχολείο και τον στρατό, να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Και έτσι καθόμαστε, και καθόμαστε, και καθόμαστε... πίνουμε καφέ και περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν κάτι. Μόνο που και οι άλλοι σε μία άλλη καφετέρια περιμένουν από μας. Και έτσι δε γίνεται τίποτα.

Οπότε σήμερα που έχουν κατέβει άνθρωποι στο κέντρο και θα κατέβουν και άλλοι, για μένα το μόνο που θα καταφέρουν θα ναι καταστροφές και φασαρίες. Και αύριο η Αθήνα πάλι η ίδια θα είναι.

Μα είστε τόσο ηλίθιοι; Κατεβαίνετε σήμερα κέντρο γνωρίζοντας πως η αστυνομία έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους; Ή θα πρέπει να χετε άγνοια των πραγμάτων και απλά κατεβαίνετε δήθεν για να πείτε πως εμείς προσπαθήσαμε. Ναι αλλά προσπαθήσαμε σε μία κατάσταση που δεν έχουμε καμία ελπίδα να πετύχουμε. Γιατί; Γιατί φταίνε οι μπάτσοι. Όχι μάγκες, δεν φταίνε οι μπάτσοι. Αυτοί κάνουν την δουλειά τους. Αν θέλετε να καταφέρετε κάτι κατεβείτε μία μέρα αυθόρμητα, απρογραμμάτιστα, με τσαμπουκά και πάνω απ' όλα την ευθύνη και τα κότσια πως πάτε να τα αλλάξετε όλα. Όπως έγινε πριν δύο ακριβώς χρόνια. Και αυτή τη φορά να μη λακίσετε...

Ποιός όμως θα σηκωθεί από τη θέση του για να το κάνει αυτό;...

6 σχόλια:

  1. Νομιζω οτι πεφτεις σε αντιφασεις.
    Τη μια καταδικαζεις τις φασαριες,τα επεισοδια και τις ταραχες και την αλλη καταδικαζεις οσους "λακιζουν".
    Τι ακριβως προτεινεις?

    Αυτο που εγινε τον Δεκεμβριο του 2008,ηταν καταστροφες μαγαζιων,αυτοκινητων,περιουσιων και εκτεταμενες ταραχες. Εσυ παρολα αυτα λες οτι "φτασαμε κοντα στο να γονατισουμε το κρατος,αλλά λακισαμε".
    Οποτε ειτε στηριζεις τις ταραχες και τα επεισοδια που κοντεψαν να γονατισουν το κρατος και εφεραν τον "αερα αναρχιας" στις πολεις μας,ειτε τις καταδικαζεις ευθεως και δηλωνεις οτι οι ανατροπες μπορουν να ερθουν μονο με διαδηλωσεις και εκλογες. Δεν γινονται και τα δυο...

    Ή αντιστοιχα τον περασμενο Μαιο με τις εξεγερσεις κατα του μνημονιου.Λες οτι παλι κοντεψαμε να γονατισουμε το κρατος και λακισαμε. Πως κοντεψαμε να το γονατισουμε το κρατος...Με τις εν ψυχρω δολοφονιες των τριων μεροκαματιαρηδων τραπεζικων υπαλληλων? Ή με τις ταραχες που και τοτε εγιναν?

    Εκτος και αν μιλας για την εισοδο των διαδηλωτων στον χωρο της Βουλης.Δηλαδη γιατι λες οτι λακισαν? Τι θα μπορουσαν να κανουν? Να μπουν στο χωρο της Βουλης 100 ή 200 διαδηλωτες και να αρχισουν να καινε το κτηριο? Οκ,μαζι σου,και μετα? Θα ηταν δυσκολο πιστευεις για μια διμοιρια των ΜΑΤ να μπει μεσα να τους συλλαβει,να τους σπασει στο ξυλο και να τους χωσουν στον Κορυδαλλο? Δηλαδη ποιοι θεωρεις οτι λακισαν? Το οτι καποιος δεν κανει επιθεση αυτοκτονιας σημαινει οτι λακιζει και υποχωρει?

    Θελεις να παμε αυριο εξω απο τα γραφεια του ΠΑΣΟΚ να πεταμε αυγα? Απλα θα μας συλλαβουν και δεν θα αλλαξει τιποτα.Αν δεν το κανουμε ομως,τοτε θα λακισουμε.

    Αρα λοιπον τον Δεκεμβριο του 2008 και τον Μαιο του 2010 δεν γονατισε κανενα κρατος και δεν εγινε καμια εξεγερση. Απλα εγιναν μεγαλες ταραχες που μας προξενησαν εντυπωση. Το θεμα ειναι οτι δεν μπορεις τη μια να τις καταδικαζεις αυτες τις ταραχες και την αλλη να τις θεωρεις "σοβαρη εξεγερση που λιγο ελλειψε να γονατισει το κρατος". Πρεπει να καταληξεις καπου.

    Μανος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία η απάντησή σου Μάνο. Λοιπόν θα διαβάζω το σχόλιο σου και θα στο απαντάω σιγά σιγά.
    Τον Δεκέμβριο του 2008 και τον περασμένο Μάιο ο ξεσηκωμός του κόσμου ήταν αυθόρμητος. Μεσάνυχτα έγινε η δολοφονία του Γρηγορόπουλου και μέχρι το πρωί είχε καεί όλη η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Ακόμα θυμάμαι τους αστυνομικούς έξω από το τμήμα του Λευκού Πύργου χεσμένους από τις βραδινές επιθέσεις. Γιατί; Διότι τους πίασανε στον ύπνο.
    Την πρώτη Τετάρτη του Μάη κάηκαν τρείς άνθρωποι και η οργή του κόσμου έφτασε μέχρι τα σκαλιά του άγνωστου στρατιώτη (πρώτη φορά στην ιστορια). Οι πολιτικοί είχαν χεστεί πάνω τους. Θυμάμαι πως φεύγανε από τη Βουλή. Όλα αυτά μέχρι την Παρασκευή. Το Σάββατο ξεχάστηκαν όλα.
    Αυτό που αναφέρω στην παραπάνω ανάρτηση είναι πως οι επέτειοι-εξεγέρσεις είναι μία τρύπα στο νερό. Δε βρίσκω τα κίνητρα που κατεβαίνει ο κόσμος κάτω για να τα σπάσει. Τι περιμένει να καταφέρει έτσι; Οι επαναστάσεις και οι εξεγέρσεις δεν έχουν ημερομηνία έναρξης.
    Αν θέλουν να τα σπάσουν όλα και να αλλάξουν το κόσμο πρέπει να κατεβούν αυθόρμητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες (π.χ. Θα σας κάψουμε σε μιά βδομάδα).
    Το ότι κανονίζουν να κατεβούν και να τα σπάσουν μια μέρα που τα μέτρα ασφαλείας θα ναι κάτι λιγό παραπάνω από δρακόντεια τότε αυτό δείχνει εκτός από αφέλεια και ανευθυνότητα.
    Όσο για την πρότασή σου να πάμε έξω από την Ιπποκράτους και να πετάμε αυγά το βρίσκω αυτοκτονία. Τι θα προσφέρει αυτή η αντίδραση; Το θέμα είναι αυτά που κάνεις να χουν να προσφέρουν κάτι.
    Σήμερα στην Ελληνοφρένεια άκουσα κάτι σωστό. Μιλούσε ο Καλαμούκης με έναν εκπρόσωπο της νεολαίας του Συνασπισμού. Φάγανε ξύλο χθες στην Ευελπίδων. Ο νεαρός είπε πως δεν προκάλεσαν και δε μπορούν να καταλάβουν γιατί τα ΜΑΤ-ζώο άρχισαν να βαράνε. Ο Καλαμούκης ανέφερε πως οι αρχές πρέπει να προσέχουν να μη προκαλούν διότι ο κόσμος μία σπίθα περιμένει για να ξεσηκωθεί. Σε αυτή τη περίπτωση θα μιλήσω για εξέγερση, αλλά για την Δευτέρα θα μιλήσω για μαλακία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aκομα δεν καταλαβα το σκεπτικο σου:
    Μιλας για αμεση αντιδραση του κοσμου τον Δεκεμβριο του 2008 και τον Μαιο του 2010...

    Οταν κανεις λογο για αντιδραση,τι εννοεις?
    Πρεπει να ξεκαθαρισεις αν εισαι υπερ των επεισοδιων και των ταραχων και των σπασμενων βιτρινων,αρκει να γινονται στο σωστο ανυποπτο timing οπως λες και οχι σε επετειους ή αν εισαι εναντιον των ταραχων θεωρωντας οτι δεν ειναι σωστο να γινονται.
    Μανος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοίτα όταν ξεσηκώνεσαι και ξεσπάς δεν επιλέγεις τον στόχο αλλά καταστρέφεις ότι βρεις μπροστά σου. Η αλήθεια είναι πως είμαι κατά στο να καταστράφονται καταστήματα ανθρώπων (χωρίς να βάζω μέσα σε αυτά τις τράπεζες ή τις πολύ μεγάλες αλυσίδες). Ο στόχος δεν είναι τα καταστήματα όμως. Είναι η Βουλή, είναι τα γραφεία των πολιτικών και οι τράπεζες (όπως ανέφερα πριν). Επίσης είμαι κατά στις καθορισμένες και προγραμματισμένες εξεγέρσεις (π.χ. η φετινή 6η Δεκεμβρίου). Η αλλαγή δε θα ρθει προγραμματισμένα αλλά ξαφνικά αρκεί όλοι μαζί να το κυνηγήσουμε και όχι μεμονωμένες ομάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτο παντως που εγινε τον Δεκεμβρη του 08 ηταν εκτεταμενες καταστροφες μικροκαταστηματων (κανεις δεν επιτεθηκε στα κεντρικα της coca-cola),εκαψαν αυτοκινητα (και οχι κομματικα γραφεια), εκαψαν το...Χριστουγεννιατικο δεντρο της πλ.Συνταγματος (και οχι το Κοινοβουλιο).

    Αποκορυφωμα ολων οταν εδιωξαν με κλωτσιες απο την πορεια τον φωτογραφο Τσιρωνη ο οποιος ειχε απολυθει μαλιστα απο τον Ελευθερο Τυπο επειδη ειχε βγαλει μια φωτο με αστυνομικο να εχει παρατεταμενο το οπλο προς τους διαδηλωτες.Οι αναρχικοι τον ειδαν με τη φωτογραφικη και του φωναζαν "αλητη ρουφιανε δημοσιογραφε" χωρις να ξερουν ποιος ειναι και μετα φωναζαν στην πορεια "Εμεις θα τον προσλαβουμε τον Κωστα τον Τσιρωνη,μπατσοι-γουρουνια-δολοφονοι".

    Για να καταλαβεις δηλαδη ποσο χουλιγκανοι και ποσο αμορφωτοι και ζωα ειναι ολοι αυτοι που εκαναν αυτα που εσυ θεωρεις "αποπειρα να γονατισει το κρατος".

    Και επειδη ειπες οτι δεν σε χαλαει να γινονται επιθεσεις εναντιον τραπεζων (ουτε εμενα για να ειμαι ειλιοκρινης), η μονη φορα που ειδα επιθεση εναντιον τραπεζων ηταν τον Μαιο οταν σκοτωθηκαν τρεις υπαλληλοι τραπεζας...

    Κανεις ομως δεν ξεσηκωθηκε για αυτες τις 3 δολοφονιες...Ο Αλεξης σκοτωθηκε και ξεσηκωθηκε ολη η Ελλαδα μονο και μονο επειδη ο δραστης ηταν ενστολος. Οι δραστες συνεληφθησαν (και ορθως).
    Η δολοφονια των 3 υπαλληλων γιατι εμεινε ατιμωρητη? Καλα,ας φορουσε στολη ο δολοφονος τους και θα σου ελεγα εγω τι θα ειχε γινει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχεις απόλυτο δίκιο. Τον Δεκέμβριο του 2008 το βάζω ως παράδειγμα ότι πιάστηκαν οι αρχές στον ύπνο και δε μπορούσαν να ελέγξουν την κατάσταση. Εκεί αναφέρομαι στο ότι καταφέραμε έστω για λίγες μέρες να γονατίσουμε το κράτος. Ξέρεις όμως γιατί αποτύχαμε; Διότι αυτά τα χουλιγκάνια τα σπάγανε στο κέντρο περισσότερο από οργή παρά για να αλλάξουν τον κόσμο. Ποιοί; Αυτοί που μέσα από κουβέντες λένε πως θέλουν μία καλύτερη κοινωνία. Πως; Με την βία;
    Για τις δολοφονίες του Μαΐου συμφωνό απόλυτα μαζί σου. Κανείς δε συγκινήθηκε παρά μόνο για 2 με 3 μέρες και είμαι απολύτως σίγουρος πως κανείς δε θα τους θυμάται τον ερχόμενο Μάιο. Κανείς δεν έπιασε τους δολοφόνους και κανείς δεν αναρωτιέται γιατί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή