Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

6. Mother



Mother, do you think they'll drop the bomb?
Mother, do you think they'll like this song?
Mother, do you think they'll try to break my balls?
Mother, should I build the wall?
Mother, should I run for President?
Mother, should I trust the government?
Mother, will they put me in the firing line?
Is it just a waste of time?

Hush now baby, baby, don't you cry
Momma's gonna make all of your nightmares come true
Momma's gonna put all of her fears into you
Momma's gonna keep you right here under her wing
She won't let you fly, but she might let you sing
Momma's will keep Baby cozy and warm
Oooo Babe
Oooo Babe
Ooo Babe, of course Momma's gonna help build the wall

Mother, do you think she's good enough
For me?
Mother, do you think she's dangerous
To me?
Mother will she tear your little boy apart?
Mother, will she break my heart?

Hush now baby, baby, don't you cry
Momma's gonna check out all your girlfriends for you
Momma won't let anyone dirty get through
Momma's gonna wait up until you get in
Momma will always find out where you've been
Momma's gonna keep Baby healthy and clean
Oooo Babe
Oooo Babe
Ooo Babe, you'll always be Baby to me

Mother, did it need to be so high?

Φτάνουμε στο έκτο κομμάτι του πρώτου μέρους του άλμπουμ. Ο Τοίχος έχει ήδη αρχίσει να χτίζεται. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που ωθούν τον άνθρωπο να κλειστεί στον εαυτό του. Ένας ακόμα είναι η μητέρα. Ένας ρόλος που εμείς ως Έλληνες τον έχουμε ζήσει για τα καλά μιάς και οι Ελληνίδες μανάδες είναι... μοναδικές!
Οι μητέρες έχουν μία κτητική συμπεριφορά στους γιούς τους κάνοντάς τους πολλές φορές να πιστεύουν πως τις έχουν ανάγκη για τα πάντα. Με λίγα λόγια πέφτει ένας πνευματικός ευνουχισμός. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως η μανάδες δεν αγαπάνε τα παιδιά τους. Οι λόγοι που το κάνουν είναι πολύπλοκοι και δεν είμαι ειδικός να τους εξηγήσω. Όμως μπορώ να πω με βεβαιότητα πως τέτοιες καταστάσεις αναγκάζουν τους άνδρες να γίνονται τόσο εξαρτημένοι ώστε να φτάνουν στο σημείο να ζητάνε τη γνώμη τους ακόμα και στις πιο ανόητες ερωτήσεις. Καμιά φορά και σε ερωτήσεις με κρυφά νοήματα, ερωτήσεις που να κρύβουν την ανασφάλεια και την ανευθυνότητα των νέων (...Mother, do you think they'll drop the bomb? / Mother, do you think they'll like this song? / Mother, do you think they'll try to break my balls? / Mother, should I build the wall? / Mother, should I run for President? / Mother, should I trust the government? / Mother, will they put me in the firing line?/ Is it just a waste of time?...).
Η υπερβολική αγάπη και στοργή της μητέρας προς τον γιό της μπορεί να τον καταστρέψει. Να τον κάνει αδύναμο και ανύμπορο απέναντι στις δυσκολίες της κοινωνίας. Μέσα από την στάση της μπορεί να του ξυπνήσει τους χειρότερους εφιάλτες και τους μεγαλύτερους φόβους. (...Hush now baby, baby, don't you cry / Momma's gonna make all of your nightmares come true / Momma's gonna put all of her fears into you...). Μπορεί άθελά της να του κόψει τα φτερά δυσκολεύοντας να εκπληρώσει τα όνειρά του. Φυσικά κάπου θα δείξει ανοχή (...Momma's gonna keep you right here under her wing /She won't let you fly, but she might let you sin...). Καταφέρνουν και κάνουν τα παιδιά τους ανεύθυνα διότι... Momma's will keep Baby cozy and war.
Με όλα αυτά η μητέρα είναι ένας βασικός παράγοντας για το χτίσιμο του Τοίχου (...Ooo Babe, of course Momma's gonna help build the wall...).
Επίσης πολλές φορές η μητέρα παίζει βασικό ρόλο στην επιλογή συντρόφου του γιού της. Άλλες φορές φανερά και άλλες κρυφά. Όμως αν ο γιός είναι ήδη κλεισμένος στον εαυτό του χωρίς εμπειρίες και χωρίς την κρίση της επιλογής, καταφεύγει στην άποψη της μητέρας (...Mother, do you think she's good enough / For me? / Mother, do you think she's dangerous / To me? / Mother will she tear your little boy apart? / Mother, will she break my heart...). Φυσικά η μητέρα θα βοηθήσει και εκεί τον γιό της. Θα τον βοηθήσει να επιλέξει μία κοπέλα για τα δικά της γούστα και όχι του γιού της, θα τον προστατεύσει από τις κακές κοπέλες οι οποίες μπορεί να τον πληγώσουν ή... να τον απομακρύνουν από εκείνην, αλλα και σ' αυτήν την περίπτωση θα βγει η ίδια έξω να τον αναζητήσει και να τον φέρει πίσω κοντά της. Φυσικά τον καθησυχάζει για την περίπτωση μίας λάθος επιλογής διότι θα ναι εκείνη πίσω στο σπίτι που θα τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες (...Hush now baby, baby, don't you cry / Momma's gonna check out all your girlfriends for you / Momma won't let anyone dirty get through / Momma's gonna wait up until you get in / Momma will always find out where you've been / Momma's gonna keep Baby healthy and clean / Ooo Babe, you'll always be Baby to me...).
Τέλος κάθε μητέρα θέλει τον γιό της να τον δει πολύ ψηλά. Όμως εκείνος το θέλει πάντα;... (...Mother, did it need to be so high?...).

3 σχόλια:

  1. Μέγιστο παράδειγμα... Η Ελληνίδα μάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελληνίδα μάνα είναι πράγματι το πιο ακραίο και παράλληλα ζωντανό παράδειγμα. Το τραγούδι εμπεριέχει νοήματα και το βίντεο το οποίο και παρατηρώ για πρώτη φορά ακόμα περισσότερα ψυχολογικού περιεχομένου.Το πιο διάχυτο είναι η ψυχολογική παλλινδρόμηση του νέου, ο οποίος όντας σε μια δύσκολη ενήλικη σχέση, επιθυμεί ενδόμυχα να επιστρέψει στην ασφαλή μητρκή αγκαλιά. Η μητρικλη φιγούρα είναι το γυνεικείο πρότυπο που κάθε άντρας θα αναζητήσει στις μετέπειτα ερωτικές του σχέσεις. Το βίντεο περιέχει και πολλές πλευρές της "οιδιπόδιας" σχέσης μεταξύ μητέρας και γιού αλλά και κόρης-πατέρα(βλέπε τέλος). Όσο για την ανάλυση του τραγουδιού τα διατυπώνεις σωστά αλλά το θέμα σχέσης μητέρας-παιδιού και οι επιπτώσεις της στην μετέπειτα πορεία του ανθρώπου είναι τεράστιο!(απο ψυχολογικής πλευράς τουλάχιστον)
    Η ανάλυσή σου πάντως είναι πολύ καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια κύριε Παυλίδη. Όσο για το ψυχολογικό θέμα της σχέσης μεταξύ μητέρας και γιού όπως ανέφερε στο κείμενο είναι πολύ εξειδικευμένο και εγώ δεν είμαι αρμόδιος να δώσω εξηγήσεις...
    Στο οτι είναι όμως ένα πρόβλημα των καιρών μας πιστεύω πως έχω την εμπειρία ώστε να μπορώ να εκφράζω την άποψή μου.
    Και πάλι σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή