Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Γιατί θέλω δημοψήφισμα (ξεπερασμένο αλλά κανείς δε ξέρει)

Χθες είχα αναρωτηθεί αν ο Παπανδρέου είναι πανέξυπνος ή πανηλίθιος. Υπήρξε μία μεγάλη ανάλυση πάνω σ' αυτό το θέμα αλλά απάντηση δε βγήκε. Περιμέναμε την εξέλιξη της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού που αναστάτωσε όλον τον κόσμο.
Χθες επίσης έλεγα πως η επικίνδυνη απόφαση του Παπανδρέου μπορεί να μας έρθει μπούμερανγκ αν οι Ευρωπαίοι απαιτήσουν το δημοψήφισμα να χει ερώτημα αν θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ ή όχι...
Ο φόβος που προκάλεσε ο Παπανδρέου στους εταίρους φάνηκε χθες το βράδυ όταν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ ζήτησαν το δημοψήφισμα να χει αυτό το ερώτημα. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή πίστεψα πως πέσαμε σε μία παγίδα και πλέον το μέλλον μας όχι μόνο θα είναι καθορισμένο αλλά δε θα χουμε κανένα δικαίωμα να αντιδράσουμε πια διότι πολύ απλά με την δικιά μας υπογραφή θα υποφέρουμε τα νέα μέτρα.
Όμως μετά από μία ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα το πρωί με την αγαπημένη μου Δ. διαπίστωσα πως όλα είναι ένα παιχνίδι.
Αν τα δούμε με άλλο τρόπο τα πράγματα θα διαπιστώσουμε πως όλα βασίζονται στον φόβο. Οι Ευρωπαίοι είχαν ένα πιόνι. Τον Παπανδρέου. Τόσο οι πιέσεις από την Ευρώπη όσο και από την Ελλάδα τον αγανάκτησαν (ναι έγινε κι αυτός ένας από μας). Αποφάσισε να ρίξει το μπαλάκι στο λαό. Αυτό για μένα δεν ήταν κουταμάρα ούτε ευθυνοφοβία. Αντιθέτως ήταν μία πολύ έξυπνη κίνηση τελικά. Μέχρι χθες το βράδυ κατάφερε να μετατρέψει τους δυτικούς από λύκους σε αρνάκια. Εκεί που κρεμόμασταν εμείς από τα μπαλάκια τους, τώρα κρέμονται εκείνοι. Φυσικά στην αρχή και μεις τρομάξαμε. Γιατί; Διότι πολύ απλά είμαστε και μεις ευθυνόφοβοι. Γρινιάζουμε, απαιτούμε να ακουστεί η φωνή μας και όταν μας δόθηκε η ευκαιρία το βουλώσαμε όλοι μας. Έχουμε πολύ γέλιο σαν λαός τελικά.
Όμως σιγά σιγά το ξανασκεφτήκαμε και πήραμε αέρα βλέποντας πως οι δυτικοί τρέμουνε. Μέχρι τα μεσάνυχτα όλο αυτό το πανηγύρι. Οι δυτικοί αποφάσισαν να μας τρομάξουν.
"ΟΚ Ελληνάρες. Αν είστε μάγκες ψηφίστε αν θέλετε να μείνετε ή να φύγετε από το ευρώ!"
Εδώ είναι που τρόμαξα και εγώ. Ποιος από μας θέλει να φύγει από το ευρώ. Νομίζω πως κανείς δε θέλει. Ούτε εμείς ούτε εκείνοι. Το θέμα όμως είναι να μη σκύψουμε το κεφάλι.
Είμαι απολύτως σίγουρος πως πρέπει να τους ξανατρομάξουμε. Να ψηφίσουμε πως θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ. Είμαι σίγουρος πως δε θα μας αφήσουν. Το έδειξαν και χθες στις ομιλίες τους. Θα μας ζητήσουν να τηρήσουμε λιγότερα μέτρα ώστε να χουμε μία καλύτερη ζωή από αυτήν που έχουμε τώρα και θα μπορέσουμε να θέσουμε άλλους όρους.
Είμαι υπεραισιόδοξος;
Ζω σε άλλο γαλαξία;
Κανείς δε ξέρει. Εγώ απλά παρουσιάζω την άποψη μου και είμαι έτοιμος να δεχτώ και άλλες. Έτσι αποκτούμε μία πιο σφαιρική εικόνα για την κατάσταση που ζούμε.
Σας παρουσιάζω απλά το πρωτοσέλιδο μία άλλης γαλλικής εφημερίδας που δείχνει ξεκάθαρα τον πανικό που επικράτησε χθες σε όλη την Ευρώπη.

8 σχόλια:

  1. para na'xoume to gallous kai tous germanous na mas kanoun koumanto sto spiti mas

    Tsatiris Dimitris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα χουμε τους Κινέζους στην συνέχεια Μητσάκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γιωργο ψιλοσυμφωνω προκειται για τρελο ποκερ,μιλαμε ολα τα λαμογια θα μπορουσαν να ναι τρελοι παιχταραδες και να παιζουν στον αλφα τα μεσανυχτα..παρολα αυτα αν τελικα για καποιο λογο βγουμε απο την ευρωπη,ειμαστε και γεωπολιτικά ξεβράκωτοι..τουρκοι αλβανοι και σκοπιανοι θα αποθρασυνθουν..δεν θα χουμε συμμαχους δυστυχως και χωρις συμμαχους τι θα κανουμε;δυστυχως μπλεξαμε πολυ ασχημα.μπρος γκρεμος και πισω ρεμμα..ασε που δεν ειμαι και σιγουρος για το παπανδρεου..δεν ειμαι σιγουρος πως αγανακτησε και δεν ειναι απλα ενα ακομα αμερικανακι που μετετρεψε την ελλαδα δουρειο ιππο της αμερικης για να κανει ζημια στο ευρω και την δυνατη ευρωπη..πφφ σκατα δεν μπορεις να σαι σιγουρος.μας κατεστρεψαν οπως και να χει

    Δημήτρης Βλάχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω πως μετά τις ομιλίες του Παπανδρέου και του Βενιζέλου, η συγκεκριμένη ανάρτηση θεωρείται πλέον άκυρη. Ζούμε ιστορικές στιγμές. Τώρα το πόσο τυχεροί ή γκαντέμηδες είμαστε που τις ζούμε θα το δείξει ο καιρός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σα σκεπτικο του παπανδρεου το σχολιασα και γτ να κανει ολο αυτο..τωρα εκλογες.και σιγουρα γκαντεμηδες ασε

    Δημήτρης Βλάχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε ξέρω αν άκουσες την ομιλία του Σαμαρά πριν από λίγο... Νομίζω πως αυτές οι εκλογές θα ναι μια τρομερή κωμωδία... Όσο για το τελευταίο που λες δε νομίζω πως είμαστε γκαντέμηδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μακαρι..θα δειξει

    Δημήτρης Βλάχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή