Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Τα "Ερωτήματα" του Νίκου Γραικού

 


Τα Ερωτήματα του Νίκου Γραικού δεν είναι ένα ακόμη συνηθισμένο βιβλίο. Είναι μια αφήγηση εμπειριών, προβληματισμών και διαλόγων που ντύνονται αρμονικά με τις μελωδίες αγαπημένων ασμάτων. Είναι απλές στιγμές που κρύβουν μια αδιανόητη μαγεία. Εκείνη τη μαγεία που όλοι μας κυνηγάμε αναζητώντας έναν επίγειο παράδεισο, όπως υπήρξε η Αλόννησος για τον ίδιο. 
Επίσης μέσα από το βιβλίο του, θυμήθηκα την κουβέντα που είχαμε κάνει στο Παρίσι πέρσι, όπου μου παραπονέθηκε πως βγάζω θανατερές φωτογραφίες. Ομολογώ πως αισθάνθηκα μια απροσδιόριστη ικανοποίηση που ένταξε τη συζήτησή μας αυτή στο κεφάλαιο "Ταξιδεύει;". Σε ένα άλλο κεφάλαιο, επανάφερα στη μνήμη μου μια άλλη συζήτηση που είχαμε κάνει στο μουσείο της Ακρόπολης, στην οποία μου εξηγούσε τους λόγους που απέφευγε τα μουσεία. Τότε τα λεγόμενά του μου είχαν φανεί παράλογα, όμως μέσα από τα κείμενα του βιβλίου του κατάφερα να κατανοήσω τους λόγους που τον κάνουν να έχει την συγκεκριμένη άποψη. 
Αυτό όμως που με μάγεψε περισσότερο στο συγκεκριμένο βιβλίο ήταν η ακόρεστη όρεξη για νέες εμπειρίες, η ανιδιοτελής ανάγκη για επικοινωνία με άλλους ανθρώπους κι η επίμονη μάχη για την πάταξη του φόβου που έχει ο καθένας μας στη σκέψη του επερχόμενου θανάτου. 
Γι' αυτόν τον λόγο, θα κρατήσω τα λόγια από το τελευταίο ποίημα του βιβλίου, τα οποία με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο. 
"Είμαι ένας μελαγχολικός αισιόδοξος. 
Θα μείνω λοιπόν, ότι και να γίνει, με τα πόδια γερά στη γη 
και το μυαλό στον ουρανό της ουτοπίας". 
Όσο για τα ερωτήματα που μας θέτει ο Νίκος μέσα από το βιβλίο του, είμαι βέβαιος πως θα απαντηθούν στις μελλοντικές μαζώξεις που θα συνοδευτούν με όμορφους μεζέδες, μπόλικο ουζάκι και ζεστά χαμόγελα.

2 σχόλια:

  1. Και μόνο ο Ρίχτερ - πρώτη μου επιλογή για το συγκεκριμένο έργο, με δεύτερη αλλά όχι "λιγότερη" τον Janis - δίπλα στο βιβλίο, με προτρέπει να το αναζητήσω. Υποθέτοντας συνειρμικά, πως, όπως ο Ραχμάνινωφ που έζησε στη δίνη της αλλαγής του αιώνα επιλέγει συνειδητά να κοιτάζει προς τα "έσω" προσπαθώντας με αυτή τη ματιά να ερμηνεύσει τα "έξω", σλάβος στη θλίψη και διονυσιακός στη χαρά του, θα αντλήσω αντίστοιχα θραύσματα. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω πως η ανάγνωση του βιβλίου αυτού ταιριάζει απόλυτα με τις μελωδίες του Ραχμάνινωφ. Αξίζει να το επιχειρήσετε. Θα αναμένω εντυπώσεις.

      Διαγραφή