Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Εισβολή της τουρκικής αστυνομίας σε Κατάληψη Γειτονιάς στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης



Με ένα χορό διαμαρτυρήθηκαν, μπροστά στους αστυνομικούς, οι κάτοικοι για την εκκένωση της κατάληψης
Η επιδρομή, σημειώνει η Χουριέτ, προκάλεσε την οργή των κατοίκων της περιοχής, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο που πρωτοκαταλήφθηκε 18 μήνες νωρίτερα και μετατράπηκε σε κοινόχρηστο χώρο για τη γειτονιά.
«Πήραν τα τραπεζάκια του τσαγιού, διέλυσαν τη βιβλιοθήκη και ακούγαμε ήχους από ηλεκτρικά αλυσοπρίονα από την κοινοτική μας κουζίνα», ανέφερε ο λογαριασμός της κατάληψης στο Twitter. «Είχαμε φτιάξει [το σπίτι] χέρι-χέρι, ας διαμαρτυρηθούμε στεκόμενοι πλάι-πλάι».
Οι αρχές απαίτησαν το κτίριο, που ήταν αρχικά άδειο, να εκκενωθεί επειδή ανήκει στο υπουργείο. Η αστυνομία απέκλεισε το δρόμο όπου βρίσκεται η κατάληψη, με άνδρες των τουρκικών ΜΑΤ να εμποδίζουν τους κατοίκους από κάθε πρόσβαση προς το σπίτι.
Στο οδόφραγμα της αστυνομίας, οι κάτοικο φώναζαν «Το Σπίτι της Γειτονιάς απέναντι στα παλάτια» - εννοώντας την υπερπολυτελή προεδρική κατοικία του Ταγίπ Ερντογάν. Χτυπούσαν ακόμα κατσαρόλες και άλλα σκέυη ενώ άλλοι έπαιζαν μουσική.
Μετά την αποχώρηση της αστυνομίας, οι κάτοικοι βρήκαν το σπίτι άδειο από αντικείμενα και διάφορες αφίσες σκισμένες.
Η συλλογικότητα Caferağa Solidarity, που είχε προκύψει στις περσινές διαμαρτυρίες για το πάρκο Γκεζί, είχε ανακοινώσει τους φόβους της για πιθανή αστυνομική επιδρομή από τις 5 Δεκέμβρη: «Είχαμε μάθει πως θέλουν να έρθουν και να κλείσουν τις ανοιχτές μας πόρτες. Οι τύραννοι που ορκίστηκαν να πουλήσουν ό,τι ωραίο και ζωντανό, όπως και κάθε σταγόνα νερού, κάθε δέντρο και κάθε ίχνος σκιάς, θα προσπαθήσουν να μας πάρουν το σπίτι από τα χέρια μας. Αλλά δεν θα ξεχάσουμε τόσο εύκολα τα όνειρά μας και όσα δημιουργήσαμε μαζί», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Το Σπίτι στέγαζε συζητήσεις και εργαστήρια, και παρείχε χώρους στη γειτονιά για να μαγειρεύουν και να τρώνε συλλογικά. Στέγαζε ακόμη μια βιβλιοθήκη, ξυλουργείο, ένα σκοτεινό θάλαμο και ένα ανταλλακτικό παζάρι.
Πληροφορίες από Χουριέτ

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου