Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η ήρεμη ομορφιά της Κρήτης


Το Ρέθυμνο είναι η πιο όμορφη πόλη της Κρήτης. Είχα την υποψία πριν την επισκεφθώ πως θα μου αρέσει και πράγματι αυτό το διακριτικό διαμάντι δεν με απογοήτευσε. 
Μπορεί αρκετοί να παραξενεύονται με την άποψή μου αυτή αλλά θα θέσω αμέσως τα επιχειρήματα που με κάνουν να το πιστεύω. Σίγουρα για πολλούς η πιο όμορφη πόλη της Κρήτης είναι τα Χανιά. Δε θα διαφωνήσω αλλά με ενοχλεί που κάποιοι από τους κατοίκους αυτής της πόλης, την έχουν μετατρέψει σε ένα τεράστιο υπαίθριο παζάρι για να μπορέσουν να κερδίσουν όσο περισσότερα λεφτά μπορούν από τους τουρίστες. Πολλοί σκεπτόμενοι Χανιώτες ενοχλούνται με την συμπεριφορά αυτή κι έχουν απόλυτο δίκιο. Όμως στο βωμό του χρήματος θυσιάζεται συνήθως η αξιοπρέπεια.
Αντιθέτως το Ρέθυμνο είναι μία μικρή πόλη των 30.000 κατοίκων το οποίο προτιμά την ηρεμία του από το να βγάλει τα κέρδη όλης της χρονιάς μέσα στο καλοκαίρι. Σ' αυτό βοηθάνε οι φοιτητές που κρατάνε την πόλη ζωντανή όλο το χρόνο.
Το Ρέθυμνο έχει μία ιδιαίτερη ιστορία. Η ύπαρξή του ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια χάρης σε κάποια νομίσματα που βρέθηκαν, αποδεικνύοντας έτσι πως η πόλη ήταν ένα ανεπτυγμένο εμπορικό κέντρο στην αρχαιότητα. Όσο για την βυζαντινή περίοδο δεν υπάρχουν στοιχεία, μέχρι που έπεσε η Κρήτη στα χέρια των Ενετών. Για να προστατεύσουν οι Ενετοί την πόλη από τους πειρατές έχτισαν ένα μεγάλο τείχος (δεν υπάρχει πια) αφήνοντας όμως εκτεθειμένη την ακτογραμμή. Αυτό το γνώριζε ο πειρατής Ολούτζ Αλή, ο οποίος με μία απόβαση κατέλαβε το Ρέθυμνο. Αναγνωρίζοντας το λάθος τους οι Ενετοί κι αφού κατάφεραν να τον διώξουν έχτισαν την Φορτέζα (02:41-03:16), η οποία σήμερα είναι το έμβλημα της πόλης. Στη συνέχεια η Κρήτη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Στο ξεσηκωμό των Κρητικών για απελευθέρωση, το Ρέθυμνο έχει να θυμάται το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου. Μετά την απελευθέρωση το Ρέθυμνο άρχισε να αναπτύσσεται αλλά όχι με εντατικούς ρυθμούς. Ο Παγκόσμιος Πόλεμος τερμάτισε την ανάπτυξη αυτή. Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης. Παρ' όλα αυτά η παλιά ενετική πόλη διατηρήθηκε και σήμερα θεωρείται ως μία από τις πιο όμορφες της Ελλάδος.
Η βόλτα μας ξεκινάει από τα σοκάκια της παλιάς πόλης. Εκεί θαύμασα τα παλιά κτίρια τα οποία ακόμα στέκονται περήφανα. Άλλα ενετικά, άλλα οθωμανικά κι άλλα νεοκλασικά. Μπορούσαμε εύκολα να τα ξεχωρίσουμε. Τα οθωμανικά ήταν διακοσμημένα με μαρμάρινο διάκοσμο, τα ενετικά είναι συνήθως ξύλινα ενώ τα νεοκλασικά έχουν έναν γνώριμο ρυθμό, με το γείσο τους, τα μεγάλα τους παράθυρα και τα μαρμάρινα μπαλκόνια (00:06-00:53 & 01:46-02:28). Μεγάλη έκπληξη μου προκάλεσε ο ύπνος μίας γάτας στη βιτρίνα ενός καταστήματος με τουριστικά είδη (00:54). Κανείς δε κατάφερε να διακόψει την μεσημεριανή της ραστώνη. Στο κέντρο της παλιάς πόλης θα συναντήσουμε την Κρήνη Ριμόντι (00:59-01:21). Το νερό που τρέχει είναι πόσιμο και δροσερότατο ειδικά μετά από έναν μεγάλο περίπατο στα σοκάκια της παλιάς πόλης.
Επίσης ένα άλλο στοιχείο που με εντυπωσίασε στο Ρέθυμνο είναι η διατήρηση των οθωμανικών στοιχείων. Ένα απ' αυτά είναι το τέμενος του Βελή Πασά (01:22-01:40) που έχει μετατραπεί σε γκαλερί (κατά τ' άλλα μας ενοχλεί που έχουν μετατρέψει οι Τούρκοι τις ορθόδοξες εκκλησίες σε γκαλερί και πολιτιστικά κέντρα).
Το Ρέθυμνο γίνεται ακόμα πιο όμορφο την νύχτα. Τα σοκάκια γεμίζουν με κόσμο που απολαμβάνει το ποτό του σε διακριτικά κι ευχάριστα μπαρ ή δοκιμάζει φρέσκια θαλασσινά στο παλιό λιμάνι της πόλης δίπλα στον όμορφο φάρο. Αξίζει όμως η βόλτα στα στενά της πόλης. Τα φώτα δίνουν μία άλλη όψη στους φθαρμένους από το χρόνο τοίχους των σπιτιών της παλιάς πόλης (03:34-04:05) ενώ ευχάριστη νότα δίνουν τα παιχνίδια των σκιών που σχηματίζονται από ανθρώπους και σουβενίρ. Θέλω να επισημάνω πως το Ρέθυμνο είναι μία άκρως αντιφασιστική πόλη κι αυτό είναι ωραίο να ακούγεται όταν μία χώρα βυθίζεται κοινωνικά από την πολιτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης ενώ οι νεοναζί προσπαθούν να κερδίσουν την μάχη στους δρόμους.
Η βόλτα καταλήγει στο ενδιαφέρον μουσείο σύγχρονης τέχνης της πόλης (04:06-04:22). Είναι από τις λίγες φορές που φεύγω ικανοποιημένος από ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης. Οι πίνακες ήταν αρκετά πολιτικοποιημένοι και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με μεγάλη μου ευχαρίστηση αφιέρωσα αρκετή ώρα μέσα εκεί.
Το Ρέθυμνο για μένα είναι ένας μελλοντικός προορισμός κι "ορμητήριο" για να ανακαλύψω την ενδοχώρα του νομού Ρεθύμνης αλλά και για να επισκεφθώ τις υπέροχες νότιες παραλίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου