Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Στη χώρα του Μίνωα

Λόγω τεχνικού προβλήματος, το βίντεο μπορείτε να το δείτε πατώντας πάνω στη φωτογραφία

Μετά από δέκα χρόνια ταξιδιωτικών αποδράσεων σε Ευρώπη κι Ελλάδα, αποφάσισα να επισκεφθώ για πρώτη φορά, ως τουρίστας, την Κρήτη. Η πρώτη μου επαφή με το μεγάλο νησί του Αιγαίου, ήταν το 2000 όταν επισκέφθηκα τα Χανιά με την ομάδα πόλο της Χίου. Ήμουν πιτσιρικάς και δεν είχα το χρόνο και την ωριμότητα να ανακαλύψω τη πόλη. Μετά από δεκατέσσερα χρόνια, πρόλαβα κι επισκέφθηκα τις τρεις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά και να ρίξω μία βουτιά στα καταγάλανα νερά του Αγίου Νικολάου. Το φωτογραφικό μου ταξίδι ξεκινάει από το Ηράκλειο, την πρωτεύουσα της Κρήτης.
Μπορεί το Ηράκλειο να είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού αλλά δεν είναι η ωραιότερη. Και το χειρότερο είναι πως είχε τις υποδομές μίας όμορφης πόλης αλλά η τσιμεντοποίηση και η άναρχη δόμησή της, κατέστρεψε το κάλλος του παρελθόντος. 
Παρ' όλα αυτά ο νομός Ηρακλείου έχει υπέροχα χωριά στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Ένα απ' αυτά είναι η Γέργερη (00:05-00:44). Στο χωριό αυτό με εντυπωσίασε η αγάπη που έχουν οι κάτοικοι για τον τόπο τους. Στα σοκάκια του συνάντησα αρκετά ανακαινισμένα πετρόχτιστα σπίτια, τα οποία διατηρούν την διαχρονική αξία του χωριού. Στους πιο φρέσκους τοίχους όμως οι κάτοικοι έχουν ζωγραφίσει όμορφα τοπία και ιστορικά γεγονότα, όπως η σύγχρονη ιστορία της Κρήτης, από τη προσάρτησή της στην Ελλάδα μέχρι σήμερα αλλά και την αρπαγή της Ευρώπης. Στη κορυφή του χωριού, πάνω σε έναν βράχο στέκι περήφανο ένα Κρι-Κρι. 
Επίσης ο νομός Ηρακλείου είναι περήφανος για το παλάτι της Κνωσού (00:45-01:19). Η Κνωσός ήταν μία σημαντική πόλη της αρχαιότητας με πορεία από την νεολιθική περίοδο ως τον 5ο αιώνα π.Χ. Κατά παράδοση ήταν η ιστορική έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα. Η πόλη αυτή συνδέεται με τον Λαβύρινθο και τον Μινώταυρο. Τις πρώτες ανασκαφές της ξεκίνησε ο Ηρακλειώτης Μίνωας Καλοκαιρινός αλλά η ανασκαφή ολοκληρώθηκε από τον Άγγλο Άρθουρ Έβανς. Είναι άδικο που στέκει μόνο η προτομή του Έβανς στον αρχαιολογικό χώρο. 
Σημαντικά ευρήματα της ιστορίας του τόπου φυλάσσονται στο εκπληκτικό νέο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου (01:20-01:54). Εκεί ερχόμαστε σε επαφή με το εκπληκτικό δαχτυλίδι του Μίνωα, τον αινιγματικό δίσκο της Φαιστού, την τεράστια ξύλινη μακέτα των ανακτόρων της Κνωσού, το εξαιρετικό κεφάλι του ταύρου, τη θεά με τα φίδια αλλά και τις υπέροχες τοιχογραφίες του ανακτόρου. Εμένα όμως μου τράβηξαν περισσότερο την προσοχή τα παιχνίδια των σκιών που δημιουργούσαν τα εκθέματα από τα φώτα των προθηκών.
Η ιστορία της περιοχής τιμάται και σε μεγάλα γκράφιτι όπως είναι η μεγάλη αναπαράσταση του Ικάρου και του Δαιδάλου στην προκυμαία της πόλης (01:55) και το κεφάλι του αλόγου κοντά σε μία κατάληψη που θυμίζει λίγο τις κεφαλές αλόγων από τα αετώματα του Παρθενώνα (02:01). Πιο όμορφο κι ανθρώπινο γκράφιτι ήταν το σχεδιασμένο σε τοίχο μνημείο για τον Άγνωστο Μετανάστη, ο οποίος έπεσε στα σύνορα για το καλό της δουλειάς (ή της δουλείας), (02:05).
Απογοήτευση του Ηρακλείου ήταν το ενυδρείο της Κρήτης. Η τιμή ήταν τσουχτερή και η βόλτα σχετικά μικρή. Παρ' όλα αυτά κερδίζεις λίγη ώρα χαλάρωσης με τη βοήθεια του φωτισμού, του υγρού στοιχείου, της κίνησης των ψαριών και της μουσικής (02:10-02:20).
Όσο για την πόλη της Κρήτης μπορεί να 'χω μία αρνητική άποψη αλλά σίγουρα υπάρχουν όμορφα μέρη. Επίσης παρατηρείται μία προσπάθεια να καλλωπιστεί η εικόνα της πόλης. Σημείο συνάντησης είναι η υπέροχη ενετική κρήνη Μοροζίνι ή όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι η πλατεία με τα λιονταράκια (02:21-02:29). Από κει ξεκινάει η πιο όμορφη βόλτα της πόλης. 
Λίγο πιο πέρα είναι το πανέμορφο δημαρχείο (02:30-02:49). Το ενετικό κτίριο ήταν παλιά σημείο συνάντησης ευγενών και αρχόντων που συζητούσαν τα θέματα που αφορούσαν την πόλη. Κατά την τουρκοκρατία μετατράπηκε σε έδρα του ανώτατου οικονομικού υπαλλήλου. Σήμερα στον πρώτο όροφο πραγματοποιούνται συνέδρια του δημοτικού συμβουλίου. 
Συνεχίζοντας τη βόλτα μας προς τη θάλασσα συναντούμε υπέροχα εγκαταλελειμμένα κτίρια (02:50-03:10) τα οποία στέκουν περήφανα δίπλα στον ανακαινισμένο καθολικό ναό του Αγίου Πέτρου και Παύλου (03:11-03:19). 
Ο ήλιος πέφτει κι εμείς προχωράμε δυτικά προς το λιμάνι. Εκεί στέκει περήφανο το φρούριο Κούλες ενώ στην προκυμαία έχουν στηθεί υπαίθριες φωτογραφικές εκθέσεις στις στοές των ενετικών τειχών (03:20-04:14). Το Κούλες, ή Καστέλλο ντελ Μόλο (Castello del Molo), ή Ρόκκα α Μάρε (Rocca a Mare), λέγεται το θαλάσσιο φρούριο που κτίστηκε από τους Ενετούς στο Ηράκλειο. 
Ο ήλιος έπεσε και η επιστροφή στο σπίτι είναι επιτακτική για ξεκούραση (04:16). Από την βεράντα βλέπουμε τον ουρανό να σκοτεινιάζει (04:20-04:29). Στο βάθος ο Ψηλορείτης στέκει περήφανος για την κρητική καταγωγή του (04:30). 
Αξέχαστη στιγμή από τη βόλτα μου, θα μείνει  η αντανάκλαση του ειδώλου μου σε μία τοιχογραφία από τα Ανάκτορα της Κνωσού (04:34).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου