Η επέμβαση του πρωθυπουργού Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν στα πολεοδομικά και καλαισθητικά προβλήματα της Τουρκίας ίσως διασώσει ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία και οδηγήσει σε απαγόρευση της οικοδόμησης ουρανοξυστών και άλλων πολυώροφων κτιρίων.
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ζήτησε την Παρασκευή "να κατεδαφιστούν" τρεις ουρανοξύστες επειδή "καταστρέφουν την ιστορική εικόνα της πόλης". Το δικαστήριο γνωμάτευσε ότι τα τρία πολυώροφα οικοδομήματα "είναι παράνομα, καθότι επιδρούν αρνητικά σε έναν χώρο ιστορικής κληρονομιάς τον οποίον η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει".
Πρόκειται για ουρανοξύστες των 37 και 27 ορόφων, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Πόλης οι οποίοι προβάλουν στο βάθος του πανοραμικού ορίζοντα ακριβώς πίσω από το μοναδικής συμμετρίας και ιστορικής αξίας τέμενος Σουλειμάνιγιε.
Το δικαστήριο ασχολήθηκε με το ζήτημα ύστερα από πλήθος διαμαρτυριών από πολιτιστικές οργανώσεις, τουριστικές επιχειρήσεις κ.α., αλλά στην απόφαση του ασφαλώς έπαιξε ρόλο και το ότι πριν ενάμιση μήνα ο κ. Ερντογάν κάλεσε τον πρόεδρο της οικοδομικής εταιρίας Μεσούτ Τοπράκ "να κουρέψει" τα κτιρια. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έκρυψε την οργή του όταν εκείνος αρνήθηκε να συμμορφωθεί.
"Υποστηρίζω την αρχιτεκτονική που είναι σύμφωνη με την κουλτούρα μας", δήλωσε ο κ. Ερντογαν μιλώντας σε συνέδριο του κόμματος του. Και πρόσθεσε "Στην Ιστανμπουλ και στην Άγκυρα χτίζονται οικοδομές που βρίσκονται σε αντίθεση με τον χαρακτήρα αυτών των πολεων. Δεν με ικανοποιούν τα κτίρια ύψους, προτιμώ εκείνα που εκτείνονται οριζόντια. Τέσσερις όροφοι αρκούν και άλλοι τέσσερις ας γίνουν υπόγειοι".
Ο κ. Τοπράκ δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου και υποστήριξε ότι και οι τρεις ουρανοξύστες είναι "απολύτως νόμιμοι, σύμφωνα με τα μέτρα και τις υποδείξεις" της πολεοδομικής υπηρεσίας της Κωνσταντινούπολης. Παρατήρησε, επίσης, ότι οι άνω όροφοι των τριών ουρανοξυστών κατοικούνται.
Πηγή: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=514817
γιατι εχουμε πολλους ουρανοξυστες; Γκρεμισμα θελει ενα 30% των κτηιρων στην Αθηνα για να αναδειχθουν τα ιστορικα κτηρια που πνιγονται απο το τσιμεντο
ΑπάντησηΔιαγραφήΚώστας Α.
Στην Αθήνα θα πρέπει να γίνει κίνηση για την απεμπόληση των χαζών ορίων ύψους και όχι το αντίστροφο. Δεν έχουμε ουρανοξύστες να "κουτσουρέψουμε", ίσα ίσα μας χρειάζεται που και που ο μνημειακός χαρακτήρας του ύψους σε περιοχές εκτός ιστορικής σημασίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓρηγόρης Μ.
Κώστα στην Αθήνα έχει έναν πύργο μόνο κι άπειρα τσιμεντένια κτίρια κακής αισθητικής. Και το χειρότερο ειναι πως αυτά χτίστηκαν πάνω σε καλαίσθητα νεοκλασικά κτίρια. Η καταστροφή δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμη. Γρηγόρη δεν χρειαζόμαστε ουρανοξύστες για να δηλώσουμε πως είμαστε ανεπτυγμένοι. Περισσότερο πράσινο κι ανοιχτούς χώρους θέλουμε για να γίνουμε περισσότερο πολιτισμένοι κι ανθρώπινοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομιζω οτι ειναι μη αναστρεψιμη...Βουληση θελει για να αναδειξουμε την Αθηνα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικα και τωρα που με την Κριση εχουν φυγει πολλοι για τα χωρια τους ,υπαρχουν ολοκληρα οικοδομικα τετραγωνα που ειναι αδεια .
Πρεπει να αναπνευσει η πολη μας
Κώστας Α.
Αυτό είναι αλήθεια. Πρέπει να σώσουμε ότι έχει απομείνει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδιά όλα χρειάζονται, αναλογικά με το μέγεθος της πόλης πάντοτε. Όσο υπερβολή είναι αυτό που έκαναν οι Τούρκοι, άλλο τόσο είναι υπερβολή να έχουμε τριώροφα στην Κηφισίας. Και να πω επίσης ότι οι μεγάλες κλίμακες δεν είναι το κακώς κείμενο. Η κακή διαρρύθμιση είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓρηγόρης Α.
Το θέμα όμως είναι πως η πολεοδομία που έχει χαραχτεί στο Λεκανοπέδιο έχει μετατρέψει την Αθήνα ως μία από τις πιο άσχημες πόλεις της Ευρώπης. Δυστυχώς έχει υποστεί πολλά αυτός ο τόπος τα τελευταία 40 χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομιζω οτι χρειαζονται ολα...Η Κυψελη δεν χρειαζεται ολη, η Ομονοια,η πλ.Βαθης,η Λενομρμαν που εχει πολλα σπιτια κενα και αποθηκες κλπ μπορει ανετα να γινουν χωροι πρασινου
ΑπάντησηΔιαγραφήΓρηγόρης Α.
Έπρεπε να το είχαν κάνει προ πολλού και για τα μνημεία, και για τους σεισμούς και για το δημογραφικό (υπερανάπτυξη Κων/πολης, που φθάνει ήδη τα 13 εκατομμύρια). Ο συντελεστής δόμησης κράτησε την Αθήνα με το ζόρι στα 4+ εκατομμύρια, ειδάλλως θα είχε σαρδελοποιηθεί τελείως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπύρος Β.
Κάποιες γειτονιές έχουν ήδη σαρδελοποιηθεί στην Αθήνα και κάποιες άλλες είναι σχετικά ανθρώπινες. Παρ' όλα αυτά η πολεοδομική ανάπτυξη στην Κωνσταντινούπολη έχει πραγματοποιηθεί στα προάστια. Αλλά είναι θεόρατοι οι ουρανοξύστες μ' αποτέλεσμα να φαίνονται από μακριά. Πραγματικά Σπύρο περνούσαμε με το λεωφορείο κάτω απ' αυτούς και μας έπιανε ίλιγγος. Ευτυχώς αυτό δε το χουμε ζήσει στην Αθήνα αλλά εμείς εδώ έχουμε άλλα προβλήματα να επιλύσουμε. Κι άλλες καταστροφές που προκλήθηκαν είναι μη αναστρέψιμες πλέον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλό με τους ουρανοξύστες της Πόλης: ποτό στην ταράτσα του Χίλτον το βράδυ με θέα το Βόσπορο. Μοναδική εμπειρία που ίσως δεν ξαναζήσεις ποτέ (και πάμφθηνα, ε;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπύρος Β.
Δεν το απόλαυσα αυτό. Ίσως την επόμενη φορά που θα πάω. Παρ' όλα αυτά δεν με χάλασε η μπυρίτσα κάτω από τον πύργο του Γαλατά.
ΑπάντησηΔιαγραφή