Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Οι Γάλλοι που επιμένουνΤους τελευταίους δύο μήνες οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, με αποκορύφωμα την 31 Μαρτίου, όπου στους δρόμους κατέβηκαν 390.000 Παριζιάνοι. Από τότε, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται κι αντιμετωπίζονται με βιαιότητα από την κρατική εξουσία.
Οι συνεχόμενες συγκεντρώσεις σε Παρίσι κι σε άλλες γαλλικές πόλεις, έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, η οποία για να αποφύγει μία άνευ προηγουμένου κοινοβουλευτική ήττα, αποφάσισε μέσω υπουργικού συμβουλίου, την παράκαμψη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, για την ψήφιση του νομοσχεδίου, με το οποίο θα τεθούν σε εφαρμογή οι σκληρές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.
Η προσφυγή στο αντιδημοκρατικό άρθρο 49/03 του Συντάγματος, δεν οφείλεται μόνο στην αντίδραση των Γάλλων πολιτών αλλά και στις απειλές των Ρεπουμπλικανών του Νικολά Σαρκοζί, οι οποίοι έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα καταθέσουν πρόταση μομφής, καλώντας τους αριστερούς βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Μέσα σ’ αυτούς βρίσκονται και μερικοί «αντάρτες» σοσιαλιστές, οι οποίοι απειλούν την πλειοψηφία της κυβέρνησης.
Το κίνημα «Αγρυπνία» θεώρησε την προσφυγή στο παραπάνω άρθρο ως «προσβολή για τον λαό» κι «άρνηση της δημοκρατίας», καλώντας τον κόσμο (10/05/16) για συγκέντρωση έξω από την Βουλή κι όχι στην πλατεία Ρεπουμπλίκ. Η προσέλκυση του κόσμου ήταν μεγάλη και διήρκεσε μέχρι τις 20:30 παρ’ όλη τη προσπάθεια της αστυνομίας να την εμποδίσει, εφαρμόζοντας έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους συγκεντρωμένους.
Για την παραπάνω υπουργική απόφαση, οι υπηρεσίες διανομής των ταχυδρομείων σε τέσσερα γαλλικά προάστια (Asnieres, Colombes, Malakoff, Levallois-Perret) αποφάσισαν επ’ αορίστου απεργία, κάτι που σκοπεύουν να ακολουθήσουν κι άλλοι κλάδοι.
Οι Γάλλοι όχι μόνο δεν πτοήθηκαν στα ύπουλα αντιδημοκρατικά χτυπήματα της κυβέρνησής τους, αλλά δείχνουν όλο και πιο αποφασισμένοι να επιμείνουν στις κινητοποιήσεις τους και τις επόμενες μέρες. Μέσα σ’ αυτές βρίσκεται κι ένα πανελλαδικό κάλεσμα για «Αγρυπνία» στις ελληνικές πλατείες στις 15 Μαΐου. Μία ακόμη ξενόφερτη τάση αντίδρασης άνευ ουσίας για τα ελληνικά δεδομένα.

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου