Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Η TTIP θα καταστρέψει την υγεία, την εργασία και το περιβάλλον



του Τάσου Σαραντή

H αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία της Διατλαντικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ -γνωστότερη ως ΤΤΙΡ- που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, την απασχόληση και το κλίμα, όπως προκύπτει από την επίσημη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιπτώσεις της, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Η επίσημη έκθεση, 394 σελίδων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Trade Sustainability Impact Assessment (TSIA) on the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)» χρειάστηκε περίπου δυόμισι χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Πρόκειται για μια «τεχνική έκθεση», η οποία παρουσιάζει τις επίσημες εκτιμήσεις για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η ΤΤΙΡ στους λαούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Παρ’ όλο που οι συντάκτες της TSIA προσπαθούν να αμβλύνουν τις αρνητικές συνέπειες της TTIP, η έκθεση είναι αποκαλυπτική, καθώς τα συμπεράσματα που προκύπτουν επιβεβαιώνουν όλες τις προβλέψεις και τους φόβους που είχε διατυπώσει το κίνημα STOP TTIP CETA TSIA, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. το 2013.
Η οργάνωση WAR on WANT, που ιδρύθηκε στη Βρετανία το 1951, αναδεικνύει ορισμένες από τις καταστροφικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες που προκύπτουν από την πρώτη ανάλυση της TSIA.

Δημόσια υγεία

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η ΤΤΙΡ θα οδηγήσει σε αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών, όπως τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λιπαρά.
Η ΤΤΙΡ θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για να περιοριστούν οι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ και της κατανάλωσης καπνού στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς το χαμηλότερο κόστος εισαγωγής αυτών των προϊόντων από τις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε αύξηση των καρκίνων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οπως προκύπτει από την εκτίμηση των επιπτώσεων, η ΤΤΙΡ διακινδυνεύει να υπονομεύσει το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία στην Ευρώπη.
Οι συνέπειες θα είναι δραματικότερες για τους φτωχότερους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 
Επίσης, αναφέρει ότι η ΤΤΙΡ έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τους 17 «Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης», που υιοθετήθηκαν από όλες τις χώρες στα Ηνωμένα Εθνη μόλις πέρυσι.
Οι συντάκτες της έκθεσης TSIA εκτιμούν ότι η ΤΤΙΡ θα οδηγήσει στην απώλεια τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.
Ο αριθμός των νέων ανέργων μπορεί να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια, εάν επιτευχθεί η «φιλόδοξη» έκδοση της ΤΤΙΡ.
Ο αντίκτυπος αυτών των απωλειών θέσεων εργασίας θα είναι υψηλότερος μεταξύ των ανειδίκευτων εργαζομένων, ενώ θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολο γι’ αυτούς να εξασφαλίσουν εναλλακτική απασχόληση τη στιγμή που έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών θα δεχτούν σκληρό χτύπημα από την εφαρμογή της TTIP, με αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων από 100.000 θέσεων εργασίας ή του 7,5% του συνόλου του εργατικού δυναμικού στον κλάδο.
Στην πολιορκούμενη ευρωπαϊκή βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα θα προκληθούν επίσης απώλειες θέσεων εργασίας από την ΤΤΙΡ, προσθέτοντας νέα προβλήματα σ’ αυτά που αντιμετωπίζει ήδη ο κλάδος, ως αποτέλεσμα της προηγούμενης απελευθέρωσης της αγοράς.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας θα προκύψουν στη γεωργία και ιδιαίτερα στην παραγωγή κρέατος στην Ε.Ε. από τον αθέμιτο ανταγωνισμό της βιομηχανικής κλίμακας γεωργίας των ΗΠΑ. 
Ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία, έχουν προειδοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναμένουν σοβαρές διαταραχές στη βιομηχανία του βόειου κρέατος, ως αποτέλεσμα της ΤΤΙΡ. 
Σύμφωνα με την εκτίμηση των επιπτώσεων, με την εφαρμογή της ΤΤΙΡ θα υπάρξει αύξηση μεγαλύτερη των 21 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί τον Δεκέμβριο του 2015 στην 21η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21).
Κι αυτό θα συμβεί, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν ήδη τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο -πάνω από τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, στην τεχνική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται ότι η ΤΤΙΡ θα οδηγήσει στην αύξηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αναμένονται αυξήσεις στις εκπομπές του μονοξειδίου του άνθρακα, του διοξειδίου του θείου, του οξειδίου του αζώτου και των αιωρούμενων σωματιδίων PM10, εκπομπές που, ως γνωστόν, αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Η δημοσιοποίηση της τεχνικής έκθεσης TSIA για τις επιπτώσεις της TTIP συνέπεσε (13 Μαΐου) με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Οπως αναφέρει η οργάνωση «Φίλοι της Φύσης» (Naturefriends Greece), σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ελληνικών ΜΜΕ, που βασίστηκαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνεδρίαση: «Η πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υπέβαλαν τις ενστάσεις τους για τη διαδικασία με την οποία είναι προγραμματισμένο να επικυρωθεί η Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε.- Καναδά (CETA). Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να αρχίσει άμεσα η ουσιαστική συζήτηση για την TTIP».
Ωστόσο, η οργάνωση «Φίλοι της Φύσης» επισημαίνει ότι οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις από το ευρωπαϊκό κίνημα STOP TTIP CETA για τη συνεδρίαση των Βρυξελλών είναι λιγότερο αισιόδοξες από εκείνες του ρεπορτάζ του ΑΠΕ.
Σημειώνεται ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι «Φίλοι της Φύσης» θα παρουσιάσουν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης έρευνα με θέμα «Οι επιπτώσεις της TTIP στην οικονομία, τη δημοκρατία και την κοινωνία στην Ελλάδα».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου