Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Η Γαλλική δημοκρατία στην ομίχληΚι ενώ στην Γαλλία οι διαδηλώσεις δε λένε να κοπάσουν από τις βιαιότητες των δυνάμεων καταστολής, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων, τα οποία θύμισαν έντονα παρελθοντικούς σκοτεινούς καιρούς.
Το πρωί της Δευτέρας αρκετοί κάτοικοι του Παρισιού έλαβαν στα σπίτια τους επίσημα έγγραφα της αστυνομίας, με τα οποία τους απαγορευόταν η κυκλοφορία σε συγκεκριμένα μέρη κι ώρες, με απώτερο σκοπό να εμποδίσουν τον κόσμο να μαζευτεί στην πλατεία Ρεπουμπλίκ και σε άλλα σημαντικά διαμερίσματα της πόλης. Μία απαγόρευση που ίσχυσε και για τους δημοσιογράφους.
Η εφημερίδα Le Monde, επικοινώνησε με ορισμένους αποδέκτες των παραπάνω εγγράφων, οι οποίοι δήλωσαν πως ποτέ τους δεν έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων. Με ποιο σκεπτικό λοιπόν οι αρχές προειδοποίησαν τους παραπάνω ανθρώπους; Συνέπειες του χρόνιου φακελώματος…
Η αντιδημοκρατική στάση της κυβέρνησης πάρθηκε μετά τα επεισόδια του περασμένου σαββατοκύριακου, τα οποία επεκτάθηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις, ειδικά στην Ρεν, ενώ στο Μπορντό, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις απωθούσαν τους διαδηλωτές, έριξαν έναν άνθρωπο από το αναπηρικό του καροτσάκι.
Παρά την τρομοκρατία των δυνάμεων καταστολής και των αντιδημοκρατικών απαγορεύσεων, τα γαλλικά συνδικάτα επέμειναν σε καλέσματα συγκεντρώσεων και τις επόμενες μέρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν έντονα επεισόδια την Τρίτη σε Παρίσι και Νάντη. Η αστυνομία χρησιμοποίησε αρκετά δακρυγόνα και χημικά βαφής (που προκαλούσαν εκρήξεις) για να καταστείλουν τους διαδηλωτές.
Από την άλλη η οργή του λαού προς την αστυνομία έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο έντονη. Χθες μάλιστα ένα περιπολικό της αστυνομίας πυρπολήθηκε έξω από την πλατεία Ρεπουμπλικ. Αυτό ξεσήκωσε τους αστυνομικούς, οι οποίοι πλέον διαμαρτύρονται για το αυξανόμενο μίσος που υπάρχει εναντίον τους. Την ίδια στιγμή που οι ίδιοι ζητούν από το κράτος να τους δώσει περισσότερη ελευθερία στην καταστολή των διαδηλώσεων!
Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο Φρανσουά Ολάντ εμφανίζεται ανυποχώρητος, δηλώνοντας πως προτιμάει να είναι «καλύτερα δυσάρεστος, παρά άπραγος», γι’ αυτό κι αποφάσισε να περαστεί ο νέος εργασιακός νόμος με προεδρικό διάταγμα. Θα χρειαστεί όμως να επικυρωθεί μέχρι τις 28 Ιουνίου από την Γερουσία. Αυτό δείχνει πως η κατάσταση θα παραμείνει σίγουρα τεταμένη μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
Ο λαός της Γαλλίας έχει αντιληφθεί πως η ευρωπαϊκή δημοκρατία αρχίζει να κρύβεται επικίνδυνα πίσω από την ομίχλη του νεοφιλελευθερισμού. Δυστυχώς όμως είναι οι μόνοι που μάχονται αξιοπρεπώς για να διατηρήσουν τα τελευταία ίχνη της δημοκρατίας αλλά και της αξιοπρέπειάς τους.

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου