Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Οδεύει η Τουρκία σε διαζύγιο με την Ευρώπη;



Πριν από δύο βδομάδες κλονίστηκε η πολιτική σκηνή της Τουρκίας με την απομάκρυνση του Αχμέτ Νταβούτογλου. Η είδηση αυτή προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην Ευρώπη. Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, πέρα του ότι ήταν ένας εκ των αρχιτεκτόνων της άχαρης συμφωνίας του προσφυγικού, ήταν κι ο μοναδικός που προσπαθούσε να γεφυρώσει της σχέσης της χώρας του με την Ευρώπη.
Πλέον, ο Ερντογάν μόνος ηγέτης στην Τουρκία, γνωρίζει πολύ καλά πως τα προαπαιτούμενα που ζητάει η Ευρώπη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του, έχουν κύριο στόχο την πολιτική του και τις επικίνδυνες αποφάσεις του, όπως για παράδειγμα την ψήφιση του νόμου για την άρση βουλευτικής ασυλίας, κυρίως Κούρδων πολιτικών.
Ο Ερντογάν δεν έχει δυσαρεστήσει μόνο τους Ευρωπαίους αλλά και τους Αμερικανούς, κυρίως για τη στάση του απέναντι στην συριακή κρίση. Την ίδια στιγμή οι σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα παραμένουν εχθρικές.
Η Τουρκία έχει οδηγηθεί σε έναν επικίνδυνο απομονωτισμό. Πριν όμως αρχίσουν οι πανηγυρισμοί για το αδιέξοδο της, καλό είναι να αναλογιστούμε πρώτα τις εκρήξεις που πιθανότατα μπορεί να προκληθούν από ένα καθεστώς που ισχυροποιείται δίπλα μας…

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου