Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Το άμεσο μέλλον μετά το Brexit




Η Βρετανία ψήφισε για το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετώπισε το εκλογικό σώμα εδώ και μια γενιά. Βαριά η νίκη του Βrexit και άγνωστες ακόμα πολλές παράμετροι της επόμενης ημέρας.

Η θέση του πρωθυπουργού

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις και τις προθέσεις του. Εχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ακόμα κι εάν επικρατήσει το Brexit. Οι πιέσεις όμως θα ενταθούν και εκτός των άλλων θα πρέπει να παρουσιάσει κι ένα σχέδιο στη Βουλή η οποία είναι πιθανόν να συγκληθεί εκτάκτως μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το αργότερο την Δευτέρα.

Η αντίδραση των αγορών

Ηδη ήταν κάθετα αρνητική, δεδομένης της κατακόρυφης πτώσης της στερλίνας στην Ασία και δεν αναμένεται και τίποτα καλύτερο σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ακόμα και το στρατόπεδο του Brexit έκανε λόγο για πιθανή αναταραχή, αν και υποστήριζε ότι θα είναι σύντομη. Κεντρική φιγούρα στην καρδιά αυτής της κρίσης σίγουρα θα είναι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρκ Κάρνε"ι και φυσικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα δεδομένων των μεγάλων αλλαγών που θα ακολουθήσουν.

Η πολιτική κατάσταση

Τα πολιτικά και συνταγματικά ζητήματα που θα ανακύψουν θα ανοίξουν μια περίοδο αβεβαιότητας στη χώρα αλλά και στους υπόλοιπους 27 της Ε.Ε. Ακολουθούν άλλωστε και οι εκλογές στην Ισπανία, την Κυριακή.

Η υπόλοιπη Ευρώπη

Ο εφιάλτης τώρα έγινε πραγματικότητα παρά τις άοκνες«προσπάθειες» των υπόλοιπων Ευρωπαίων, που δεν κουράστηκαν να προειδοποιούν με τα χειρότερα σενάρια τους Βρετανούς ψηφοφόρους. Τώρα, η Ανγκελα Μέρκελ, o Φρανσουά Ολάντ, ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και οι υπόλοιποι ισχυροί της Ευρώπης αναμένεται να αρχίσουν με γρήγορες διαδικασίες τις διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στις σχέσεις με την Βρετανία, με μεγάλη δόση φυσικά οργής και θυμού. Ορισμένοι εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αν και «εμπόδιο» σε αυτό το σενάριο στέκονται οι Ισπανικές εκλογές.
Το πως θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση (αναλόγως και ποιος θα την αναλάβει εκ μέρους της Βρετανίας) είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί. Ηδη πολλοί ηγέτες έχουν αποκλείσει προκαταβολικά το ενδεχόμενο παραχωρήσεων. «Η ατμόσφαιρα μπορεί γρήγορα να γίνει "τοξική» σχολιάζει το BBC.
Το πιθανότερο είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με τον φόβο της αύξησης των ποσοστών των ακραίων κομμάτων και στις δικές τους χώρες, θα κάνουν μια κοινή διακήρυξη δηλώνοντας την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν, απαιτώντας από την Βρετανία να ξεκαθαρίσει γρήγορα τη θέση της για να καθησυχάσει και τα 2,9 εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην Βρετανία ότι δεν πρόκειται να απελαθούν.

Η ενεργοποίηση του άρθρου 50

Αυτό είναι το άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο μιας χώρας από την Ενωση. Ο Ντ. Κάμερον είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι θα το κάνει χωρίς καθυστέρηση και ο υπουργός των Οικονομικών του, Τζορτζ Οσμπορν έχει αφήσει να εννοηθεί, ότι η ενεργοποίηση του άρθρου μπορεί να γίνει μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.
Μόλις γίνει αυτό δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, εκτός και εάν σε αυτό συμφωνήσουν όλες οι χώρες μέλη.
Η έξοδος βέβαια δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία- πρέπει να ακολουθήσει διαπραγμάτευση που θα ολοκληρωθούν σε μια διετία, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει δικαίωμα βέτο στην οποιαδήποτε συμφωνία που θα επισημοποιεί το καθεστώς μεταξύ των δυο μερών.
Από την άλλη το στρατόπεδο του Βrexit υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ενεργοποιηθεί αμέσως το άρθρο 50 με τη σκέψη ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στους υπόλοιπους Ευρωπαίους να αντιληφθούν ότι χρειάζονται μια «φιλική» εμπορική σχέση με την Βρετανία προκειμένου να συνεχίσουν να εξάγουν τα προϊόντα τους στη βρετανική αγορά χωρίς δασμούς.

Ο δρόμος για την έξοδο

Ανάλογα με το εάν ο πρωθυπουργός ενεργοποιήσει το άρθρο 50 στα τέλη καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, θα αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Εκτός των άλλων πρέπει να καταργηθούν τα πρωτεία που έχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία έναντι της Βρετανικής, αλλά και η επανεξέταση περίπου 80.000 σελίδων των συμφωνιών με την Ε.Ε. που έχουν υπογραφεί σε διάστημα πέντε δεκαετιών, προκειμένου να αποφασισθεί ποιες θα καταργηθούν, θα τροποποιηθούν ή θα διατηρηθούν- μια διαδικασία την οποία θα θέλει να επιβλέψει το βρετανικό Κοινοβούλιο.
Μετά την πάροδο των δυο χρόνων, η βρετανία δεν θα δεσμεύεται πλέον από τις υπάρχουν Ευρωπαϊκές Συνθήκες, εκτός εάν τόσο η Βρετανία όσο και οι υπόλοιποι 27 συμφωνήσουν ομόφωνα να παρατείνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η θέση του Κοινοβουλίου

Η πλειοψηφία των 650 Βρετανών βουλευτών είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. και παρότι θα πρέπει να σεβαστούν την βούληση των ψηφοφόρων, θα προβλέπεται να παραμείνουν απλοί θεατές. Εχουν ήδη γίνει κινήσεις από περίπου 450 βουλευτές από διάφορα κόμματα να κρατήσουν την χώρα στην κοινή αγορά.
Αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία πρέπει να έχει τα σύνορα της ανοιχτά για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους και να συνεχίσει βεβαίως να συνεισφέρει στα ευρωπαϊκά ταμεία. Υποστηρίζουν δε ότι είναι νόμιμο εκ μέρους τους να το κάνουν δεδομένου ότι η εκστρατεία υπέρ του Brexit δεν έχει έχει παραθέσει με σαφήνεια τις θέσεις της για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις που επιθυμεί να έχει η χώρα με την Ε.Ε.

Το καυτό καλοκαίρι του 2018

Οσο θα πλησιάζει η διορία της διετίας, ο τότε πρωθυπουργός θα βρεθεί υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης να διευκρινίσει τους όρους της Βρετανικής εξόδου και της νέας εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. πριν η χώρα διαγραφεί πλέον από μέλος.
Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει αν γίνει αποδεκτή από μια ειδική πλειοψηφία σε υπουργικό επίπεδο και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τις χώρες μέλη. θα πρέπει επίσης να την συνυπογράψουν τόσο το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και το Κοινοβούλιο της Βρετανίας. Μέχρι τώρα το στρατόπεδο του Brexit έχει απορρίψει απορρίπτει το διετές χρονοδιάγραμμα για την έξοδο, εκτιμώντας ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει στόχο να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το 2020.

Επτά άμεσες συνέπειες του Brexit για τους βρετανούς πολίτες

Είτε διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η καθημερινή ζωή για τους βρετανούς πολίτες θα υποστεί γρήγορα τις συγκεκριμένες συνέπειες της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Για τους Βρετανούς που ζουν στο ηνωμένο βασίλειο

ΒΙΖΑ: Η πιο άμεση και ορατή συνέπεια θα γίνει αισθητή στην ελευθερία μετακίνησης των βρετανών πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν μέχρι σήμερα αρκούσε ένα δελτίο ταυτότητας για την κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της, η έξοδος από την Ενωση θα συνοδευθεί πλέον από την ανάγκη για τους βρετανούς πολίτες να είναι εφοδιασμένοι με βίζα στα ταξίδια τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Αυτή τη στιγμή, μόνο 44 από τις 219 χώρες επιβάλλουν τη βίζα στους βρετανούς πολίτες.
ΤΑΞΙΔΙΑ: Τα βρετανικά νοικοκυριά θα πρέπει να προβλέπουν στο εξής την εκταμίευση μεγαλύτερων ποσών για να περάσουν διακοπές στην ηπειρωτική Ευρώπη. Οχι μόνο διότι η πτώση της λίρας έναντι του ευρώ θα περιορίσει την αγοραστική τους δύναμη, αλλά επίσης και εξαιτίας της άρσης ισχύος κοινοτικών συμφωνιών που επιτρέπουν σε κάθε ευρωπαϊκή εταιρεία να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.
«Η ενιαία αγορά επέτρεψε στη Ryanair να εισαγάγει την επανάσταση στα φτηνά ταξίδια στην Ευρώπη», υπενθίμιζε στα μέσα Μαΐου ο Μάικλ Ο΄Λίρι, γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας.
Αμεσες συνέπειες θα υπάρξουν επίσης στα τέλη περιαγωγής των κινητών, που έχουν επίσης εναρμονισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή στην υπαγωγή των βρετανών πολιτών στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις περί αποζημιώσεων σε περίπτωση καθυστέρησης ή ματαίωσης μίας πτήσης.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Εάν οι υποστηρικτές του Brexit έφεραν το θέμα της απασχόλησης των Βρετανών στο επίκεντρο της εκστρατείας τους, είναι πιθανόν ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση θα συνοδευθεί από την μετεγκατάσταση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων με έδρα το City του Λονδίνου.
Ηδη η JPMorgan έχει κάνει γνωστό ότιο είναι πιθανόν να καταργήσει 1.000 έως 4.000 από τις 16.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία, η Morgan Stanley 1.000 από τις 6.000 και η Goldman Sachs τουλάχιστον 1.600.

Για τους βρετανούς πολίτες που ζουν στην Ευρώπη

Το Brexit θα είναι όμως μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά για το 1,3 εκατομμύριο βρετανούς πολίτες που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως στην Ισπανία (319.000), την Ιρλανδία (249.000), τη Γαλλία (171.000) ή τη Γερμανία(100.000).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Αυτοί μπορεί να δουν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν εξαιτίας της ισχυρής υποτίμησης της στερλίνας, γεγονός που είναι πιθανόν να κλονίσει τις εεπενδύσεις τους σε ακί9νηυτα στις χώρες διαμονής τους.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ: Αλλο πρόβλημα αφορά την ιατρική περίθαλψη των βρετανών πολιτών στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, είχαν κάλυψη από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας διαμονής τους, στην Γαλλία για παράδειγμα, με την κάλυψη του βρετανικού συστήματος βάσει διμερούς συμφωνίας. Είναι πιθανόν ότι στο εξής θα απαιτείται άδεια εργασίας για τους ενεργούς βρετανούς πολίτες. 
ΕΥΡΩΚΡΑΤΕΣ: Το επαγγελματικό μέλλον των εκατοντάδων εργαζομένων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως στις Βρυξέλλες, βρίσκεται πλέον στον άερα. Ορισμένοι έχουν φροντίσει να λάβουν και δεύτερη υπηκοότητα, την βελγική στις περισσότερες περιπτώσεις. 

Προς νέα σύνορα;

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: Η πιο απροσδόκητη συνέπεια είναι ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενμωση είναι πιθανόν να καταστήσει προβληματική τη σχέση της χώρας με ορισμένους γείτονές της. Είναι, για παράδειγμα, πιθανόν η Ισπανία να αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της με το Γιβραλτάρ, όπου ζουν 33.000 Βρετανοί.
Βορειότερα, το Brexit μπορεί να δημιουργήσει νέο σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία θέτοντας περιορισμούς στην καθημερινή κυκλοφορία χιλιάδων ατόμων.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου