Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Που είχαμε μείνει;


Πρώτη Σεπτέμβρη και πρώτη μέρα φθινοπώρου. Με μουδιασμένες κινήσεις υποδεχόμαστε άτυπα τη νέα χρονιά. Ο καυτός σε εξελίξεις Ιούλης, παρέδωσε την σκυτάλη στον Αύγουστο. Κι ενώ ο Αύγουστος συνήθως δεν έχει ειδήσεις, όπως είχε πει ο αείμνηστος Ουμπέρτο Έκο, ο φετινός έβαλε το χεράκι του για να περιπλέξει λίγο την κατάσταση, κάνοντας πιο σαθρές τις βάσεις που θα πατήσουν οι φετινές εξελίξεις.
Στο τελευταίο μου άρθρο στις Δεύτερες Σκέψεις, είχα αναφέρει πως ο Αύγουστος υποδέχθηκε την διεθνή επικαιρότητα με πολλά ανοιχτά μέτωπα, τα οποία όχι μόνο δεν έκλεισαν, αλλά διόγκωσαν κι άλλο την επικινδυνότητά τους.
Το πιο μεγάλο μέτωπο βρίσκεται στην Τουρκία. Οι γείτονές μας δεν έχει καταλάβει πως η διεθνής τους απομόνωση τους έχουν μετατρέψει σε διπλωματικό μπαλάκι μεταξύ Ρωσίας και Η.Π.Α. Η παράλογη φιλία που επανεμφανίστηκε μεταξύ Πούτιν κι Ερντογάν, γέμισε αέρα τα μυαλά του σουλτάνου, ο οποίος τελικά έκανε την στρατιωτική του επέμβαση στο συριακό έδαφος. Μόνο που στόχος του είναι οι Κούρδοι κι όχι οι ισλαμιστές, προκαλώντας μ’ αυτόν τον τρόπο την οργή των Αμερικανών. Ο πόλεμος σ’ αυτήν την γωνιά του κόσμου έχει ήδη ξεκινήσει.
Ωστόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα πράγματα δεν πάνε καλά, μιας και το μούδιασμα του Brexit ακόμα κρατεί. Στην Ισπανία, η ακυβερνησία κοντεύει να κλείσει χρόνο, μιας κι ο Ραχόι πιθανότατα να μη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης (η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ), κάτι που θα οδηγήσει τον ισπανικό λαό ξανά στις κάλπες την μέρα των Χριστουγέννων. Επανάληψη εκλογών έχουν όμως κι οι Αυστριακοί, οι οποίοι μάλλον θα δώσουν με δεύτερη ευκαιρία την νίκη στον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ. Τον Οκτώβρη θα έχουμε και το δημοψήφισμα στην Ιταλία για το οποίο δε γνωρίζουμε ποιοι ασκοί του Αιόλου θα ανοίξουν. Ακολουθούν τον Νοέμβρη οι εκλογές στην Αμερική με δυο άκρως επικίνδυνους υποψηφίους. Σε προεκλογική όμως περίοδο μπαίνει και η Γαλλία με την δικιά της ακροδεξιά να καλπάζει προς την νίκη. Δυστυχώς οι ευρωπαϊκές κάλπες εγκυμονούν έναν νέο φασισμό.
Μέχρι τότε, οι σημερινοί εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, αναφέρομαι στην ομάδα του Βίζενγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία), ο ρόλος τους γίνεται όλο και πιο θρασύς. Μάλιστα ο Ούγγρος πρωθυπουργός τράβηξε το αυτί της γερμανίδας καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, όσον αφορά το προσφυγική, κι ετοιμάζεται να υψώσει δεύτερο φράχτη στην Ευρώπη των Συνόρων (κι όχι των λαών).
Όλα τα παραπάνω είναι κάποια από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν φέτος.
Καλή μας αρχή λοιπόν…

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου