Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Καταλανοί γέμισαν ξανά τους δρόμους



Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε μία ακόμη διαδήλωση των Καταλανών υπέρ της ανεξαρτησίας τους από την Ισπανία. Αυτή τη φορά το μήνυμα ακούστηκε στην Μαδρίτη πιο δυνατά, διότι οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πέντε πόλεις και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, συμμετείχαν 800.000 άνθρωποι, αν και η προσωρινή ισπανική κυβέρνηση ανέφεραν 370.000 διαδηλωτές.
Οι πρόσφατες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την εθνική γιορτή της Καταλονίας, La Diada. Ο έντονος παλμός που επικράτησε αυτή τη φορά, συσχετίστηκε με την οκτάμηνη ακυβερνησία της χώρας. Αυτό ενίσχυσε την πεποίθηση των Καταλανών πως ήρθε η στιγμή να πιέσουν πιο έντονα κι αποτελεσματικά τα αιτήματά τους για ανεξαρτησία.
Ένας ακόμη παράγοντας της μεγαλειώδους διαδήλωσης είναι το έργο που έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής τα τοπικά κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία είχαν κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στις περσινές τοπικές εκλογές. Εκτός απ’ αυτά έχει αυξηθεί κι ο αριθμός των υποστηρικτών της ανεξαρτητοποίησης, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (48% υπέρ έναντι 42% κατά). 
Στις 28 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιγκντέμοντ, θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη συνέλευση της Καταλονίας. Θεωρείται βέβαιο πως θα την κερδίσει. Αυτό θα του δώσει το έναυσμα να χαρακτηρίσει τις ερχόμενες περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας (το νέο έτος) ως δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας, εκτός κι αν η Μαδρίτη αποφασίσει από μόνη της να δώσει την ευκαιρία στους Καταλανούς να αποφασίσουν για το μέλλον τους με μία ξεχωριστή διαδικασία…

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου