Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Φεύγουν οι σκαλωσιές από τον Παρθενώνα



Χωρίς σκαλωσιές θα υποδεχθεί το καλοκαίρι ο Παρθενώνας τους επισκέπτες του, καθώς ήδη τα αντιαισθητικά σίδερα έχουν αρχίσει να ξηλώνονται από τη βόρεια πλευρά του ναού, ρίχνοντας αυλαία στο πιο εκτεταµένο πρόγραµµα που πραγµατοποιήθηκε στην Ακρόπολη...
Σύμφωνα με τα Νέα, η ολοκλήρωση των εργασιών αποκαλύπτει πλέον υγιείς τους οκτώ µεσαίους κίονες (από τον 4ο έως τον 11ο), αλλά και τα τµήµατα πάνω από αυτούς, καθώς αφαιρέθηκαν τα τσιµέντα και τα σκουριασµένα σίδερα που τους πλήγωναν από παλαιότερες επεµβάσεις. Παράλληλα, στο πλαίσιο των έργων, η βόρεια πλευρά του Παρθενώνα «έχασε» και τις έξι µαρµάρινες ανάγλυφες µετόπες της, τις οποίες σήµερα αντικαθιστούν αντίγραφα, ώστε τα αυθεντικά έργα που σχεδίασε ο Φειδίας να μεταφερθούν στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης.
Ελεύθερα από τα ικριώµατα είναι πλέον και τα Προπύλαια, καθώς ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των οροφών και τµηµάτων του θριγκού. Μοναδική παραφωνία πλέον παραµένει η Αθηνά Νίκη, αφού ο ναός παραμένει τυλιγµένος με σκαλωσιές. Τα έργα εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των επιστημόνων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, προβλέπει παρεμβάσεις στη δυτική όψη του Παρθενώνα. Για να αρχίσουν τα έργα όµως θα πρέπει να υπάρξει χρηµατοδότηση από το επόµενο κοινοτικό πλαίσιο (ΕΣΠΑ) και υπολογίζεται πως δεν πρόκειται να δούµε σκαλωσιές πριν από το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου