Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Δολοφόνησαν τον Σωτήρη Πέτρουλα για δεύτερη φορά...


Στις 21 Ιουλίου του 1965, ο 23χρονος φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας δολοφονείται από αστυνομικούς, σε μία μέρα χαώδης με εκατοντάδες τραυματισμούς και 258 συλλήψεις (την ιστορία μπορείτε να την διαβάσετε εδώ


Στις 21 Δεκεμβρίου του 2012, κάποιοι αλήτες ξήλωσαν το γλυπτό που είχε στηθεί στη Σταδίου, προς τιμή του νεκρού φοιτητή για να το λιώσουν και να πουλήσουν τον χαλκό. 
Αναρωτιέμαι, πόσο να 'ναι το κέρδος αυτής της βεβήλωσης. Και πόσο μεγάλο μπορεί να 'ναι το θράσος αυτών των βαρβάρων που πλέον δεν σέβονται τίποτα. Αλήθεια μπορούν να αντιληφθούν τον χρόνο, το μεράκι και την φαντασία που χρειάζεται ο κάθε καλλιτέχνης να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο γλυπτό, που αυτοί οι σιχαμένοι μέσα σε λίγα λεπτά το γκρεμίζουν και το λιώνουν; 
Είχα αναφέρει κάποτε πως η Αθήνα πλέον δε σέβεται τους κατοίκους της επειδή κι εκείνοι έχουν πάψει από χρόνια να την σέβονται όπως παλιά. 
Το γλυπτό αυτό έστεκε χρόνια. Πάντα μου τραβούσε την προσοχή. Διάβαζα το όνομα, κοιτούσα την ημερομηνία αλλά ποτέ δεν αναρωτήθηκα τον λόγο ύπαρξής του, μέχρι που διάβασα την "Χαμένη Άνοιξη" του Τσίρκα. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που περιγράφει την οργή και την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, λίγο πριν το πραξικόπημα. Ένα βιβλίο ίσως προφητικό, διότι διαβάζοντάς το βρίσκεις πολλά κοινά στοιχεία εκείνης της εποχής με το σήμερα. 
Σ' αυτούς τους αλήτες λοιπόν που δε σέβονται τίποτα θα ήθελα να πω το εξής. Μίζεροι "γύφτοι" (δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στους Ρομά μιας και δε ξέρουμε ποιοι ευθύνονται για το γεγονός), διαλύοντας κάθε τι καλαίσθητο στοιχείο αυτής της πόλης, η οποία δυστυχώς υστερεί σ' αυτόν τον τομέα, καταφέρνετε και σβήνεται αργά και ανώδυνα την ιστορική μνήμη αυτού του τόπου. Αναφέρομαι στην μνήμη του τόπου διότι ο Νεοέλληνας δυστυχώς βρίσκεται σε πλήρης κι επικίνδυνη άγνοια τόσο για το ποιος είναι κι από που κατάγεται, όσο και για το που πηγαίνει. 
Επίσης, μιας και είχατε να κότσια και ξηλώσατε ένα γλυπτό από έναν κεντρικό δρόμο της Αθήνας, θα σας πρότεινα να δείξετε την ίδια μαγκιά και στα παρακάτω γλυπτά. 




Αν τα καταφέρετε θα σας προτείνω κι άλλα... 

3 σχόλια:

  1. Μπορεί όμως να τόκαναν και Χρυσαυγίτες Γιώργο που είναι πολύ πιθανόν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αποκλείω. Αγνοούν την σύγχρονη ιστορία του Νεοελληνικού κράτους. Εδώ αρκετοί αριστεροί δε γνωρίζουν καν ποιος είναι ο Πέτρουλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή