Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Η νοοτροπία του Νεοέλληνα ξερόλα...


Πρώτα απ' όλα πρέπει να προσδιορίσουμε τον όρο του ξερόλα. Είναι σίγουρα ένας άνθρωπος που έχει εμπειρίες και γνώσεις σεβαστές κι αξιόλογες ώστε να μπορεί να εκφέρει μία άποψη με επιχειρήματα. Όταν όμως το χαρακτηριστικό αυτό συνοδεύεται με ανασφάλεια και τάσεις ανάδειξης μέσα από τον υπόλοιπο λαό, τότε έχουμε την εμφάνιση ενός ανθρώπου που επιδιώκει με κάθε τρόπο να φανεί περισσότερο στου γύρω του με συνεχή λόγο, ο οποίος συνήθως κουράζει όταν είναι ανούσιος κι αρκετές φορές εκθέτει τον ίδιο τον ομιλητή. 
Η νεοελληνική κοινωνία έχει αρκετούς απ' αυτούς τους ξερόλες. Τους συναντούμε να φλυαρούν σε παρέες, να κάνουν τους προπονητές στις κερκίδες των γηπέδων, να ρητορεύουν και να φιλοσοφούν με δήθεν ύφος στις ραδιοφωνικές εκπομπές τους, να φωνάζουν στα καφενεία των γερόντων και φυσικά να παπαρολογούν στη πολιτική σκηνή. 
Ένας απ' αυτούς είναι ο πομπώδης Πάγκαλος, ο οποίος με την βοήθεια ορισμένων πράσινων παπαγάλων του Βήματος FM ( συγκεκριμένα τους Γιώργος Παπαχρήστος, Βασίλης Χιώτης και Νότης Παπαδόπουλος), βγαίνει στον αέρα για να πει το μακρύ του και το κοντό του, λες και ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να κρέμεται από τα χείλη του.
Ο λόγος που ωθεί τον πρώην πολιτικός να βγαίνει στα κανάλια και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, είναι ο φόβος του περιθωρίου και της εξαφάνισή του από τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Με την ουρά του έξω από τον πολιτικό στίβο τα τελευταία χρόνια κι έχοντας στο ενεργητικό του αρκετές πολιτικές επιτυχίες (όπως με τον Οτσαλάν), αποφάσισε να συνεχίσει να δηλώνει παρόν με την κριτική του τόσο στον εαυτό του όσο και στους γύρω του. Εννοείται πως η κίνησή του αυτή δίνει τροφή σε δημοσιογράφους που δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν.
Πάντα αλαζονικός και με τον αέρα ενός ανθρώπου που σου κάνει χάρη, δίνοντας το παρόν σε μία εκπομπή, καυτηριάζει τα πάντα με ύφος αγνής παρθένας που πέρασε από το δοχείο με το μέλι και δεν το άγγιξε ποτέ. 
Από την ιστορική στιγμή του "μαζί τα φάγαμε" μέχρι τη προχθεσινή δήλωση σχετικά με τις υποκλοπές, ο Πάγκαλος έχει αφήσει αρκετό υλικό για τους ιστορικούς του μέλλοντος που θα θελήσουν να ασχοληθούν με την αστεία πλευρά της νεοελληνικής πολιτικής. 
Όμως η αλήθεια είναι πως όταν ένα στοματάκι θέλει να είναι ανοιχτό, οφείλει να αναγνωρίζει και τις συνέπειες. Ο Πάγκαλος εξέθεσε την Ελλάδα όσον αφορά το θέμα των υποκλοπών. Κάποιος πρέπει να τον συμβουλεύσει πως καλή είναι η ειλικρίνεια αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση που όλοι όσοι είναι βουτηγμένοι στα σκατά, περιμένουν πως και πως κάτω από την καφέ επιφάνεια, αυτόν που θα ξεμυτίσει για να του σπάσουν το κεφάλι και να του ρίξουν όλες τις ευθύνες (ακόμα κι αν δεν φταίει). Σ' αυτές τις περιπτώσεις πάντα αναζητείται ένας αποδιοπομπαίος τράγος. Οπότε πόσο ηλίθιος φαίνεσαι την ώρα που η Ουάσινγκτον και η Μόσχα προσπαθούν να πείσουν τους υπολοίπους πως δεν πραγματοποιούν υποκλοπές, εσύ να βγαίνεις με το ύφος του ξερόλα για να πεις πως εμείς σας κρυφακούγαμε, την ώρα μάλιστα που κανείς δεν ασχολείται μαζί σου; 
Τι επεδίωκε ο Πάγκαλος όταν ξεστόμιζε τη δήλωση αυτή; Εννοείται πως βασικός παράγοντας αυτής αυτής της ηλιθιότητας είναι η ανασφάλεια του συγκεκριμένου ξερόλα που θέλει και πάλι να φανεί. Η ανάγκη να το παίξει εξυπνάκιας, αδιαφορώντας για την υστεροφημία της χώρας του. 
Μόνο που αυτή η ανάγκη που έχει ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει αρχίσει να μετατρέπεται από ενοχλητική σε επικίνδυνη για την ίδια την χώρα. 
Οπότε αφού αποφασίσατε κύριε Πάγκαλε να "συνταξιοδοτηθείτε", αποσυρθείτε στο σπίτι σας κι απολαύστε εκεί μόνος σας ή με φίλους τις εμπειρίες που μαζέψατε όλα αυτά τα χρόνια. Εξάλλου μπορείτε και σ' αυτούς να το παίξετε έξυπνος. Εκτός κι αν η ανασφάλειά σας έχει ανάγκη όλον τον ελληνικό (και παγκόσμιο) πληθυσμό στο ρόλο του ακροατή στις φανφάρες σας.
Κι από την άλλη αφού το στοματάκι σας έχει την ανάγκη να είναι ανοιχτό, γιατί δεν τα λέτε όλα; Απειλείτε πως αν ανοίξετε (το ήδη ορθάνοιχτο) στόμα σας, θα γίνει χαμός στην Αθήνα. Τις ίδιες υποσχέσεις έχει δώσει και ο Τσοχατζόπουλος κι άλλοι απατεώνες του παρελθόντος. Γιατί δεν το κάνετε λοιπόν; Τι φοβάστε; Μήπως είστε βέβαιος πως μέσα σ' αυτόν τον χαμό θα βρείτε κι εσείς τον μπελά σας; Αν ναι τότε καλό θα ήταν να το βουλώσετε επιτέλους.  

3 σχόλια:

  1. «Βλάκας είναι αυτός που με τις ενέργειές του προκαλεί ζημιά σε κάποιον άλλο, αλλά παράλληλα δεν πετυχαίνει κάποιο πλεονέκτημα για τον εαυτό του ή ακόμα υφίσταται ζημιά και ο ίδιος.»
    Κάρλο Τσιπόλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή